Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Lagoftalmia paralitica - simptome, diagnostic si tratament

Marţi, 06.12.2011

Ce este lagoftalmia paralitica?

Orbitele sunt cavitatile osoase in care se afla si care totodata si protejeaza globii oculari. Globii oculari mai sunt protejati si de pleoape, ai caror muschi sunt inervati de catre nervul facial. Nervul facial este un nerv mixt, avand componenta senzoriala, senzitiva, motorie si autonom vegetativa.

Componenta motorie, asa cum reiese si din denumirea nervului, asigura inervatia muschilor mimicii, inclusiv a muschilor pleoapelor.

In lagoftalmie, pleoapa superioara nu mai acopera ochiul, acesta ramanand deschis si in timpul somnului. Lagoftalmia paralitica este definita ca imposibilitatea ocluziei palpebrale cauzata de paralizia periferica a nervului facial.

In paralizia centrala a nervului facial, inchiderea ochiului este posibila datorita incrucisarii fibrelor care inerveaza muschiul pleoapei

Cauzele lagoftalmiei paralitice

Imposibilitatea inchiderii ochiului este cauzata de lezarea componentei motorii a nervului facial. Paralizia periferica a componentei motorii a nervului raspunzator de mimica poate fi cauzata de:

- traumatisme;

- lezarea in timpul interventiilor chirurgicale din neurochirurgie, chirurgie otologica, chirurgia parotidei etc.;

- inflamatii (cel mai frecvent o complicatie a otitelor medii acute si cronice incorect tratate);

- tumori (tumora parotidiana, neurinom facial).

Paralizia periferica a nervului facial mai poate fi idiopatica (nu i se cunoaste cauza), numita si boala Charles Bell, sau poate fi mostenita de la parinti si este cunoscuta cu denumirea de sindromul Moebius sau Melkerson- Rosenthal. 

Semnele si simptomele lagoftalmiei paralitice

Paralizia unui nerv este echivalenta cu imposibilitatea de a efectua miscari voluntare. Asadar, din cauza paraliziei faciale, fanta palpebrala ramane deschisa, chiar si in incercarea de a inchide ochiul. Pleoapa superioara de partea paralizata cade sub greutatea sa, insa nu poate realiza inchiderea completa a ochiului. Globul ocular este deviat in sus si in afara, ca si cum persoana s-ar uita cu acel ochi catre unghiul extern al orbitei.

Semnele si simptomele care apar in lagoftalmia paralitica mai includ:

- intoarcerea inauntru a pleoapei inferioare, insotita de iritatia corneei si a conjunctivei (entropion);

- lacrimare patologica (epifora);

keratita  (inflamatia corneei). 

Diagnosticul de lagoftalmie paralitica

Semnele si simptomele clinice (inchiderea partiala a ochiului, insotita de entropion, lacrimare abundenta si keratita) orienteaza diagnosticul de lagoftalmie.

Pentru confirmarea cauzei, si anume paralizia periferica a nervului facial, sunt necesare o serie de examene paraclinice:

- examen oftalmologic complet, efectuat de catre medicul specialist;

- computer tomografia cerebrala necesara pentru evidentierea leziunilor prezente la nivel cerebral  si pentru diagnosticarea cauzei care a determinat paralizia periferica a nervului facial;

- rezonanta magnetic nuclear (RMN). 

Tratamentul lagoftalmiei paralitice

Terapia lagoftalmiei paralitice depinde de varsta persoanei afectate, de gradul de deschidere a fantei palpebrale si de perspectivele de recuperare functionala.

In cazul in care lagoftalmia este discreta si perspectiva sa se recupereze exista, tratamentul consta in instilatii cu solutii protectoare pentru cornee (vitamine, lacrimi artificiale) si pansarea ochiului pe timpul noptii.

Daca lagoftalmia paralitica este mai accentuata, tratamentul include blefarorafie (sutura pleoapelor pentru a proteja ochiul). Aceasta sutura se va mentine pana cand se recupereaza muschiul pleoapei.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Toate plăgile și pandemiile din istorie s-au petrecut sub aceste auspicii astrale, pe care le trăim și acum: urmează trei aspecte dezastruoase pentru omenire (28612 vizite)
  2. Toti cei care s-au născut înainte de 1990 trebuie să-și facă aceste analize, potrivit lui Adrian Streinu Cercel (8659 vizite)
  3. Doctorul Adrian Streinu-Cercel ne spune care este cel mai eficient tratament împotriva febrei (8391 vizite)
  4. Oamenii de știință avertizează - acesta este simptomul ascuns al infectării cu coronavirus! (7251 vizite)
  5. False sau adevărate? 6 remedii care te-ar scăpa de coronavirus, viralizate pe Internet, explicate de specialiști (6811 vizite)
  1. Doctorul Adrian Streinu-Cercel ne spune care este cel mai eficient tratament împotriva febrei (nota 4.8)
  2. Poate și acum suntem fericiți și nu știm... (nota 4.8)
  3. Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară” (nota 4.7)
  4. Un om de știință avertizează: "Până la sfârșitul anului vom rămâne fără părinți și bunici" (nota 4.5)
  5. Avertismentul unui expert sud-coreean pentru întreaga omenire: coronavirusul se ia și prin aer! Ce să faci ca să te ferești (nota 4.4)
  1. Veste uluitoare: Vaccinul românesc anticovid-19, recunoscut oficial de OMS! Am intrat în liga mare! (0 comentarii)
  2. 6 simptome-cheie pe care le ai dacă suferi de coronavirus (0 comentarii)
  3. Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară” (0 comentarii)
  4. Veste extraordinară în lupta împotriva COVID-19: ce au descoperit medicii în sângele unor italieni (0 comentarii)
  5. Când mergem la medic pentru a doua opinie și de ce ar trebui să facem asta (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!