Cancerul laringian: cauze, simptome și tratament

Cancerul laringian: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Diagnosticul de cancer este unul greu de suportat, indiferent de forma în care se manifestă. Pentru a putea începe o evaluare a unei forme de cancer, este nevoie de mai multe informații legate de această afecțiune: cauzele care duc la apariția afecțiunii, stadiul în care se află boala și factorii de pronostic. Dintre tipurile de cancer, cancerul laringian este dezvoltat mai ales în rândul persoanelor fumătoare, însă există și alți factori care duc la declanșarea lui, la oameni care nu au fumat nici măcar o zi în viața lor.

femeie care prezinta dureri la nivelul gatului

Format din cartilagii și mușchii care te ajută să articulezi cuvintele, laringele este situat între faringe și trahee, fiind responsabil de vorbire. Cancerul laringian este patologia tumorală a acestui organ. Această formă de cancer îți afectează vorbirea, iar dacă nu este tratat imediat, se poate răspândi la alte organe, cu rapididate.

Potrivit Insitutului Național de Cancer, cancerele care se declanșează în zona gâtului și a capului reprezintă numai 4% din procentul total de tipuri de cancer, iar rata de succes a tratamentelor depinde atât de zona în care acesta este localizat, cât și de stadiul în care este stabilit diagnosticul.

Care sunt simptomele cancerului laringian

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, simptomele cancerului laringian sunt foarte ușor de depistat, iar acestea sunt:

  • Răgușeală sau voce îngroșată;
  • Dificultate în respirație;
  • Tuse în exces;
  • Tuse cu sângerări;
  • Senzația de gât aspru, uscat;
  • Dureri în zona urechilor;
  • Tulburări de deglutiție;
  • Scăderea bruscă în greutate.

Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca aceste simptome să fie direct asociate cu cancerul laringian. Totuși, este recomandat să mergi la un consult în cazul în care te confrunți cu unele dintre simptomele enumerate mai sus. Doar un tratament început în stadiul incipient poate avea o rată foarte mare de succes!

Ce provoacă apariția cancerului de laringe

Cancerul laringian apare, de regulă, atunci când celulele sănătoase prezintă afecțiuni și încep să crească în dimensiune. Treptat, aceste celule se transformă în tumori canceroase și duc astfel la declanșarea cancerului de laringe.

Cele mai multe mutații la nivelul celulelor apar din cauza fumatului, însă acestea pot fi și un rezultat al consumului de alcool în exces, al unei alimentații nesănătoase sau al expunerii la substanțe toxice (valabil pentru persoanele care lucrează în medii de muncă toxice și nu sunt respectate normele de muncă pentru gradul de risc la care sunt expuse). Totodată, cancerul laringian poate să apară și ca rezultat al unui sistem imunitar precar sau din cauza unor boli genetice deja existente în organism.

Factori de risc responsabili de apariția acestei forme de cancer

  • Fumatul;
  • Consumul de alcool;
  • Infecția cu virusul HPV;
  • Factorii profesionali.

Așa cum menționam anterior, cele mai multe cazuri de cancer laringian sunt întâlnite în rândul persoanelor fumătoare, însă și persoanele care consumă cantități mari de alcool sunt predispuse să dezvolte această formă de cancer.

Totodată, și istoricul genetic este un factor important. Dacă în familia ta sunt persoane care au/au avut această maladie, sunt șanse foarte mari să dezvolți și tu cancer laringian.

femeie care isi face analize pentru cancer laringian

Cum se pune diagnosticul de cancer laringian

Diagnosticul de cancer laringian presupune, în primul rând, analizarea istoricului medical. Dacă prezinți unul sau mai multe din simptomele bolii, medicul tău va începe de urgență o serie de analize și de teste pentru a determina cu exactitate ce problema medicală ai.

Este mai mult decât necesară efectuarea unor analize de specialitate, iar cea mai importantă dintre ele este laringoscopia, care are ca scop vizualizarea directă a tumorii. În cazul în care doctorul observă unele anomalii în timpul laringoscopiei, biopsia devine obligatorie.

Examenele de tip CT cervical cu substanță de contrast și CT toracic și abdominal superior nu sunt utilizate în mod frecvent în prima etapă de diagnosticare, însă acestea pot ajuta medicul să observe dacă celulele cancerigene s-au răspândit și în alte zone.

Stadii și metode de tratament ale cancerului laringian

Dacă ai primit diagnosticul de cancer laringian, următorul pas este stabilirea stadiului de dezvoltare și stabilirea tratamentului. În stadiile incipiente, când afecțiunea poate fi localizată la nivelul corzilor vocale, intervenția chirurgicală este limitată. În stadiile avansate, se apelează la intervenția chirurgicală de tip laringectomie totală, cu îndepărtarea întregului laringe și cu pierderea completă a limbajului articulat.

Stadiul cancerului laringian este determinat în funcție de răspândirea celulelor canceroase la nivelul gâtului și în organism, iar în funcție de acesta se stabilește tratamentul. Potrivit studiilor, cancerul laringian se răspândește cel mai des în plămâni.

Totodată, riscurile apariției unor efecte negative în urma radioterapiei sau chirurgiei nu sunt ieșite din comun, iar șansele sunt foarte mari să te confrunți cu ele în cazul în care celulele canceroase s-au răspândit și în alte organe.

De cele mai multe ori, efectele care apar în urma radioterapiei sau intervenției sunt: dificultate în respirație, tulburări de deglutiție, leziuni la nivelul gâtului, pierderea vocii sau schimbări ale acesteia, cicatrici permanente în zona gâtului.

Chimioterapia este o altă metodă de tratament în combaterea celulelor canceroase. Aceasta distruge celulele canceroase ce rămân în organism după intervenția chirurgicală sau după radioterapie, este folosită în tratarea celulelor canceroase ajunse într-un stadiu avansat de dezvoltare, dar și în tratarea simptomelor de cancer.

În unele cazuri, doctorul poate recomanda o altă metodă de tratament în locul chirurgiei, iar această decizie este luată când celulele canceroase sunt într-un stadiu incipient.

Cazurile avansate de cancer laringian necesită adesea o combinație de intervenții chirurgicale, radiații și chiomterapie.

Ce riscuri apar după intervenția chirurgicală

Laringectomia totală constă în îndepărtarea întregului laringe și are ca efect pierderea completă a limbajului articulat. Cu toate acestea, poți învăța noi metode de comunicare.

Există operații de reconstrucție a laringelui, ceea ce înseamnă că îți vei recăpăta vorbirea, însă vocea ta va fi diferită. În unele cazuri, este nevoie de mai multe intervenții până la obținerea rezultatului final pozitiv.

O altă metodă care readuce darul vorbirii este puncția traheo-esofagiană și plasarea unei proteze. Totodată, există și dispozitive electrice care pot fi atașate și care creează o voce mecanică.

Metode alternative de tratare a cancerului laringian

În timpul tratamentului pentru cancer laringian poți apela și la metode alternative, cum ar fi meditația, yoga, acupunctură sau terapia prin masaj, care te vor ajuta să duc boala pe picioare și chiar să o învingi. Aceste din urmă terapii au mai mult efect benefic asupra psihicului, un pion important în timpul tratamentului.

Cum poți să previi apariția cancerului laringian

Pentru a reduce riscul apariției acestui tip de cancer, este necesar să faci câteva schimbări în stilul de viață:

  • Dacă fumezi, este recomandat să reduci numărul țigărilor sau, dacă poți, să renunți complet la acest obicei nesănătos; 
  • Dacă obișnuiești să consumi alcool, încearcă să consumi în cantități moderate;
  • Folosește echipament de protecție când lucrezi în medii toxice sau atunci când organismul tău este expus la substanțe nocive;
  • Asigură-te că ai o alimentație sănătoasă, bogată în special în antioxidanți, nutrimente și proteine.

Astfel, pe scurt, cancerul laringian este o afecțiune întâlnită cel mai des în rândul persoanelor care fumează, consumă alcool în exces sau au un stil de viață nesănătos. Este important ca acest tip de cancer să fie descoperit în faza incipientă, deoarece tratamentul va avea o rată mai mare de succes.

Rata de supraviețuire în cazul cancerului laringian este mai mare când celulele canceroase nu s-au răspândit în organism și nu au fost afectate alte organe.

Dacă prezinți simptome ale cancerului laringian, este important să mergi cât mai repede la un medic specialist.  

Sursă: www.healthline.com

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.