Cancerul mamar la bărbați: cauze, simptome și tratament

Cancerul mamar la bărbați: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Multora li se va putea părea ciudat când vor auzi de cancer mamar la bărbați, iar motivul este acela că această formă este cel mai des întâlnită în rândul femeilor. Cu toate acestea, și reprezentanții sexului tare sunt predispuși să dezvolte această boală. Deși cele mai dese cazuri de cancer mamar la bărbați sunt întâlnite la cei care au o vârstă înaintată, boala poate să apară oricând.

barbat care prezinta dureri in piept

Pacienții depistați la timp cu această formă de cancer au șanse foarte mari să se vindece. Tratamentul implică, de obicei, intervenție chirurgicală pentru a elimina țesutul mamar afectat de celulele cancerigene. Alte tratamente, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot fi recomandate în funcție de fiecare caz în parte.

Principalele simptome ale cancerului mamar la bărbați:

  • Tumori la nivelul sânilor sau subțierea țesutului;
  • Schimbări la nivelul pielii în zona sânilor, iar printre acestea se numără iritatiile;
  • Apariția unei iritații la nivelul mamelonului sau modificări ale mamelonului, cum ar fi retracția mamelonară;
  • Secreții mamelonare, seroase sau sangvinolente.

Când trebuie efectuat un consult de specialitate

Este recomandată și absolut necesară efectuarea unui consult de specialitate imediat ce apar primele semne ale cancerului mamar sau orice alte simptome care pot fi alarmante. 

Cauzele care favorizează apariția cancerului mamar la bărbați

Că și în cazul cancerului mamar la femei, încă nu se știe cu exactitate care sunt cauzele care duc la apariția cancerului mamar la bărbați. Se efectuează în continuare foarte multe studii care pot duce la obținerea unor rezultate cât mai exacte, însă doctorii susțin că o posibilă cauză ar fi estrogenul în exces, mai ales în perioada pubertății.

Un alt detaliu important care trebuie luat în considerare este fondul genetic al bolii. Cele mai multe cazuri de cancer mamar la bărbați au fost întâlnite la cei care au avut în familie persoane care au dezvoltat această formă de cancer. Mutațiile ce apar la nivelul unor gene, în special cele care apar la genele cancerului mamar BRCA2, sunt cele care prezintă un risc semnificativ de apariție a cancerului.

Dacă ai în familie cazuri de cancer, este recomandat să mergi la un consult. Medicul tău te poate sfătui să efectuezi teste genetice pentru a vedea dacă genele tale cresc riscul de apariție a cancerului.

Factori de risc pentru declanșarea cancerului

  • Vârsta înaintată. Riscul de apariție a cancerului apare odată cu înaintarea în vârstă. Cei mai mulți bărbați sunt diagnosticați cu cancer după vârsta de 60 de ani.
  • Estrogenul în exces. Dacă faci tratamente cu hormoni, există un risc foarte mare să dezvolți cancer mamar.
  • Fondul genetic. Dacă o persoană din familia ta are cancer mamar, sunt șanse foarte mari să dezvolți și tu această formă de cancer.
  • Sindromul Klinefelter. Acest sindrom genetic este întâlnit în rândul băieților care se nasc cu un număr mai mare de cromozomi X. Acest sindrom duce la o dezvoltare anormală a testiculelor, iar organismul produce un număr mai mic de hormoni masculini (androgeni) și un număr mai mare de hormoni feminini (estrogeni).
  • Afecțiuni ale ficatului. Anumite probleme medicale, cum ar fi ciroza, pot duce la scăderea numărului de homoni masculini și la creșterea numărului de hormoni feminini, sporind astfel riscul apariției cancerului mamar.
  • Obezitatea. Obezitatea este asociată cu o cantitate foarte mare de estrogen în organism, ceea ce poate duce la creșterea riscului de apariție a cancerului.
  • Afecțiuni la nivelul testiculelor. Apariția unor afecțiuni la nivelul testiculelor sau intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui testicul rezultă în creșterea riscului de apariție a cancerului.

Când apare cancerul mamar la bărbați și ce tipuri există

Toată lumea se naște cu gene cancerigene, însă depinde de la caz la caz dacă se declanșează apariția cancerului sau nu în organism.

Există trei tipuri de cancer mamar la bărbați:

  • Carcinomul ductal infiltrativ. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer mamar la bărbați, însă este întâlnit și în rândul femeilor. Originea carcinomului este în structurile tubulare ale sânului.
  • Carcinomul lobular (cancer al glandelor mamare) este mai frecvent în rândul femeilor, însă există cazuri când și bărbații dezvoltă această formă de cancer.
  • Alte tipuri de cancer, printre care se numără carcinomul ductal în situ, phylloides cystosarcoma și boala Paget a sânului.

Ginecomastia și cancerul mamar la bărbați

Ginecomastia este o boală foarte des întâlnită în rândul bărbaților, în care sânul crește în dimensiuni și devine sensibil. Ginecomastia nu este o tumoare, ci mai degrabă o creștere a cantității țesutului mamar. De obicei, bărbații au prea puțin țesut mamar pentru a fi simțit sau observat, însă ginecomastia poate să apară ca o creștere la nivelul mameloanelor sau sub areolă (cercul întunecat din jurul mamelonului), care poate fi simțită și văzută.

Deși ginecomastia este mai frecventă decât cancerul mamar la bărbați, ambele afecțiuni pot fi simțite ca o creștere sub mamelon, motiv pentru care trebuie efectuat un control imediat. Ginecomastia este cel mai des întâlnită în rândul bărbaților tineri, din cauza schimbărilor hormonale ce apar în organism, însă aceasta poate apărea și la bărbații mai în vârstă. 

În cazuri rare, ginecomastia poate să fi o urmare a unor tumori sau boli endocrinologice ce duc la modificarea numărului de hormoni masculini în organism, însă aceste schimbări nu sunt suficient de mari încât să cauzeze apariția cancerului.

Totodată, unele medicamente, în special cele care sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni ale inimii, ulcere, boli cardiovasculare sau boli psihice, pot cauza apariția ginecomastiei. Bărbații care iau astfel de tratamente trebuie să se consulte cu medicul specialist pentru a afla dacă medicamentele pe care le iau favorizează sau accentuează această condiție.

Diagnosticul cancerului mamar

În cazul în care prezinți semne sau simptome ale cancerului de sân, medicul tău poate afectua o serie de teste și de analize pentru a obține un diagnostic.

  •  Examen clinic de sân. Medicul palpează sânii și zonele înconjurătoare cu vârful degetelor pentru a observa sau depista eventuale modificări.
  •  Ecografie mamară. Acest test ajută medicul să descopere posibile anomalii la nivelul țesutului.
  •  Biopsie. Această procedură se impune pentru a confirma diagnosticul. În timpul procedurii, medicul tău folosește un ac foarte fin care este introdus în masa respectivă și se aspiră celule pentru a fi ulterior examinate la microscop.

Desigur, pot fi recomandate și alte teste sau proceduri, în funcție de fiecare caz în parte.

Tratamentul cancerului mamar

Pentru a stabili cel mai bun plan de tratament, medicul tău trebuie să țină cont de stadiul de evoluție al bolii. De regulă, cele mai multe cazuri de cancer mamar la bărbați necesită atât intervenție chirurgicală, cât și alte tipuri de tratament.

Intervenția chirurgicală în cancerul mamar

Intervenția chirurgicală este metoda cel mai des folosită și are cea mai mare rată de succes în combaterea cancerului. Scopul intervenției chirurgicale este acela de a elimina tumorile și țesuturile din jurul lor.

Mastectomia radicală era cea mai utilizată procedură în trecut, iar prin intermediul ei sunt excizate mamelonul și areola mamară, întregul țesut mamar, nodulii limfatici regionali și mușchiul pectoral subadiacent. Ulterior, aceasta a fost înlocuită cu mastectomia radicală modificată, care nu presupune și excizarea mușchilor pectorali.

Chimioterapia

Chimioterapia presupune distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul medicamentelor. Aceste medicamente pot fi administrate intravenos, pe cale orală sau, în unele cazuri, concomitent. De regulă, medicii pot recomanda chimioterapia după o intervenție chirurgicală, astfel încât să fie distruse toate celulele canceroase care ar putea rămâne în organism. Chimioterapia poate fi o metodă de tratament și pentru combaterea cancerului mamar la bărbați.

Radioterapia

Radioterapia este o metodă terapeutică cu acțiune loco-regională, care folosește radiațiile ionizate pentru distrugerea celulelor tumorale. În cazul cancerului mamar la bărbați, radioterapia poate fi utilizată după o intervenție chirurgicală pentru a elimina posibilele celulele canceroase ce ar putea rămâne în zona sânilor sau în zona mușchilor pectorali.

Suportul moral este important pe durata tratamentului

Diagnosticul de cancer este unul greu de acceptat atât de pacient, cât și de familia să. Pacientul are nevoie de suport moral pentru a face față atât metodelor de tratament la care este supus, cât și stresului cu care se confruntă în această perioada.

Pe lângă suportul moral, persoanele care au fost diagnosticate cu această boală pot desfășura activități care le ajută să își ridice moralul:

  • Conversații cu persoane dragi. Unii pacienți se simt mult mai confortabil să vorbească doar cu persoanele din familie sau cu prietenii, în timp ce alți pacienți preferă să apeleze la grupuri de suport sau să meargă la consilier.
  • Rugăciune sau meditație. Cei care au o latură mai spirituală pot apela la rugăciune sau la meditație, astfel încât să își creeze o stare de bine și să capete putere pentru a lupta cu boala.
  • Sport. Un stil de viață activ ajută la crearea unei stări pozitive, iar exercițiile fizice ușoare, care nu presupun foarte mult efort, sunt recomandate persoanelor care suferă de cancer.
  • Activități creative. Orice activitate precum pictura, dansul sau cântatul poate ajuta la crearea unei stări pozitive și astfel persoanele care suferă de cancer pot lupta mai ușor cu boala.
  • Exerciții de relaxare. Acestea pot fi făcute în prezența unui instructor specializat sau pot fi făcute acasă, în funcție de caz. Exercițiile de relaxare ajută la ridicarea moralului, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de cancer.

Cancerul mamar la bărbați este o boală rară, însă anual încep să fie afectați tot mai mulți pacienți. Este esențial ca vizita la medicul specialist să fie făcută la primele semne și simptome ale bolii.

Sursă: mayoclinic.org

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.