Cancerul hepatic - simptome, diagnostic si tratament

Cancerul hepatic - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Hepatocarcinomul este o tumora maligna primara a ficatului, ce evolueaza rapid spre deces si apare adesea pe fondul hepatitelor virale B sau C sau a celor alcoolice. In acelasi timp, ficatul mai este sediul frecvent al metastazelor din alte cancere.

Cauzele cancerului hepatic

Aceasta boala apare la adulti, mai des la barbati, insa poate afecta si copiii sub 2 ani. Cauza cea mai frecventa a cancerului hepatic este infectia cu virusul hepatitei B. Alti factori ce pot da cancer hepatic sunt: virusul hepatitei C, alcoolul, ciroza hepatica , hormonii steroizi androgeni, contraceptivele orale, arsenicul, clorura de vinil.

Hemocromatoza este o boala ce determina acumularea fierului in organismul uman, inclusiv la nivelul ficatului. Din aceasta cauza creste riscul de hepatocarcinom . Si alimentatia poate influenta aparitia carcinomului hepatocelular. Daca esti vegetariana sau consumi putine proteine animale esti predispusa la cancer hepatic. De asemenea, ciuperca Aspergillus flavus contine o toxina ce creste riscul de hepatom.

ficat

Simptomele cancerului hepatic

Daca ai slabit mult in ultima perioada si te simti obosita trebuie sa mergi urgent la medic. Acestea sunt primele simptome care apar adesea in cancerul de orice natura. In cancerul hepatic mai apare durerea, in partea dreapta a abdomenului, imediat sub coaste, surda si persistenta. Aceasta poate avea un caracter intens in caz de complicatii, cand are loc o hemoragie.

Mai rar apar si semne datorate cresterii tensiunii in vena porta: ascita, evidentierea venelor in regiunea toracica si abdominala, varice esofagiene si marirea de volum a splinei (splenomegalie ). Alte simptome prezente in hepatom sunt: marirea de volum ficatului, icterul, ascita, hipoglicemia.

Diagnosticul cancerului hepatic

Daca medicul va vedea ca ai simptomele unei afectiuni hepatice  iti va recomanda sa faci o serie de teste de laborator. Dintre acestea, in cancerul hepatic apar modificate: fosfataza alcalina, 5-nucleotidaza, alfafetoproteina, transaminazele. Bilirubinemia ramane normala in cancer, pana in momentul afectarii celulelor ce secreta bila sau a canaliculelor ce o conduc in vezicula biliara.

Depistarea hepatocarcinomului se mai face si pe baza ecografiei, tomografiei computerizate si  a rezonantei magnetice nucleare. Aceste investigatii insotite de biopsie si examen anatomopatologic confirma diagnosticul de cancer hepatic

Tratamentul cancerului hepatic

Cea mai folosita metoda de tratament este rezectia chirurgicala, adica indepartarea tumorii printr-o operatie. Cele mai bune rezultate in acest caz se obtin daca ficatul nu mai are si alte boli asociate precum ciroza.

Se mai poate face si transplant hepatic in cazuri exceptionale, la pacientii cu ciroza.  Aceasta metoda se aplica doar cand sansele de recidiva a cancerului se presupune ca sunt mici. Nu se poate face transplant daca exista metastaze.

Chimioterapia regionala se face cu iod si citostatice, care patrund direct in tumora. Chimioterapia sistemica sau radioterapia s-au dovedit ineficiente. Prin injectarea de alcool absolut in tumora, se pot trata cancerele cu dimensiuni reduse.

Daca ai ciroza sau hepatita cronica este bine sa faci controale periodice pentru a depista din timp prezenta cancerului hepatic. Aceasta boala, desi adesea necrutatoare, poate fi diagnosticata si tratata in stadiile incipiente.


Note de bibliografie:

1.      Chirurgie generalã, Prof. Dr. Nicolae Angelescu, Petre Dorin Andronescu, Editura Medicalã, Bucureºti,
2.      Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.