Fasceita plantară: cauze, simptome și tratament

Fasceita plantară: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Fasceita plantară este cea mai comună cauză a durerii de la nivelul călcâiului. Fascia reprezintă un ligament care uneşte călcâiul cu degetele, formând arcul piciorului. În cazul în care fascia este în tensiune, aceasta poate prezenta mici rupturi. Poţi recunoaşte fasceita plantară după durerea resimţită în talpă, în special în zona călcâiului, mai ales dimineaţa.

Deşi este mai frecventă în rândul alergătorilor de performanţă, nici persoanele supraponderale şi cele care poartă pantofi neadecvaţi nu sunt scutite de fasceita plantară.

durere calcai

Ce simptome are fasceita plantară

Fasceita plantară produce, de cele mai multe ori, o durere ascuţită în apropierea călcâiului, în special dimineaţa. Alte simptome ale fasceitei plantare sunt:

  • durere în călcâi la urcatul scărilor
  • durere ce apare la statul în picioare pentru o perioadă îndelungată
  • durere în timpul exerciţiilor fizice

Care sunt cauzele fasceitei plantare

Cele mai frecvente cauze care declanşează fasceita plantară sunt:

  • supraponderabilitatea
  • factori de stres crescut la nivelul piciorului, cum ar fi purtarea unor pantofi incomozi
  • vârsta – procesul natural de îmbătrânire duce la pierderea elasticităţii şi la inflamarea ţesuturilor
  • alergatul
  • statul prea mult în picioare, în special pe suprafeţe dure

Cum se diagnosticheaza fasceita plantară

Diagnosticul de fasceită plantară se poate stabili pe baza istoricului medical și a examinării fizice de către medic, care poate recomanda şi teste de imagistică (radiografie, RMN) - în cazul în care examenul fizic se dovedeşte insuficient, acestea devin esenţiale în diagnosticare.

Tratament pentru fasceită plantară

fizioterapie

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu fasceita plantară se recuperează destul de rapid, prin tratamente uşoare, odihnă, relaxare şi comprese reci aplicate pe zona problematică. În cazul în care durerea persistă sau se intensifică, medicul ar putea recomanda medicamente antiinflamatoare. 

Fizioterapia este, de asemenea, o metodă care te poate ajuta să scapi de simptomele neplăcute ale fasceitei plantare. Dacă durerea în călcâi este severă sau nu răspunde la terapiile prescrise anterior, discută cu medicul despre posibilitatea de a recurge la injecțiile cu steroizi, care ajută la ameliorarea temporară a durerii.

Atunci când tratamentele uşoare nu mai dau rezultate, medicul poate recomanda terapia cu unde sonore, pentru a stimula vindecarea fasciei. Această procedură poate avea efecte secundare, precum vânătăi, umflături, durere, amorțeală sau furnicături.    

În unele cazuri este nevoie de intervenţie chirurgicală, pentru că durerea devine insuportabilă, iar fascia trebuie detaşată de osul călcâiului.

Cum poate fi prevenită fasceita plantară

Stilul de viață joacă un rol extrem de important în prevenţia fasceitei plantare. Pentru a reduce durerea, dar mai ales pentru a preveni declanşarea acesteia, poţi urma câţiva paşi simpli:

  • slăbește - sportul şi o dietă bogată în fructe şi legume te-ar putea ajuta să te menţii în formă şi să reduci riscul de a dezvolta fasceită plantară
  • alege pantofii potriviți - evită tocurile foarte înalte şi poartă pantofi cu talpă joasă, comozi și din materiale de calitate
  • înlocuieşte alergarea cu mersul pe bicicletă

Fasceita plantară nu trebuie să te oprească să mai faci sport. Din contră, trebuie să fii consecventă în programul de exerciţii fizice, dar să le alegi pe cele care te ajută să te vindeci mai repede, nu să agravezi situaţia. Nu amâna vizita la medic, pentru că acesta îți poate oferi cele mai bune recomandări de tratament!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.