Dismaturitatea - simptome, diagnostic si tratament

Dismaturitatea - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Termenul de dismaturitate se foloseste pentru un nou nascut cu greutatea la nastere sub percentilul 10 pe standardele de crestere intrauterina. Dismaturul este copilul a carui greutate la nastere este mai mica cu 2 deviatii standard (DS) fata de greutatea corespunzatoare varstei gestationale.

Dismaturitatea sau hipotrofia fetala este determinata de intarzierea in cresterea fetala. Acesti copii pot avea greutatea la nastere care se incadreaza in limite normale, insa se considera dismaturi datorita raportului mic intre talie si greutate.

Talia si greutatea unui nou nascut sunt cei mai importanti indicatori dupa care se calculeaza un indice ponderal care stabileste cu exactitate incadrarea nou nascutului. Greutatea normala la nastere este intre 2500-4100 grame, insa o treime din nascutii cu mai putin de 2800 grame sunt de fapt cu retard in cresterea intrauterina.

Cauzele dismaturitatii

Aproximativ 30% dintre nou-nascuti sunt prematuri. Atunci cand sunt decelate cauzele dismaturitatii ele pot fi clasificate in patru categorii: materne, placentare, fetale si de mediu.

Printre factorii materni se numara:

- excesul ponderal redus pe perioada sarcinii

- hipertensiunea arteriala asociata sarcinii

- vasculopatia diabetica

Factorii placentari cuprind:

- insuficienta placentara din sarcina prelungita

- insertia anormala a cordonului ombilical

- artera ombilicala unica

Factorii fetali sunt reprezentati de:

- anomalii cromozomiale (sindrom Turner, trisomiile 13, 18, 21)

- infectii intrauterine (herpes, toxoplasmoza, tuberculoza, hepatita )

- malformatii congenitale

Factorii de mediu pot fi urmatorii:

- fumatul (actioneaza prin reducerea fluxului sanguin uterin)

- alcoolismul

- utilizarea drogurilor (cocaina, heroina)


Simptomele dismaturitatii

Simptomele dismaturitatii pot fi incadrate, din punct de vedere clinic, in simetrice (armonice) - toate dimensiunile si organele nou nascutului sunt la fel afectate sau asimetrice (disarmonice) - organele interne sunt dezvoltate normal, insa exista o afectare inegala a dimensiunilor (talie, greutate).

Cel mai frecvent apare o dismaturitate asimetrica ce se caracterizeaza pritr-un nou-nascut lung si subtire, cu pielea incretita si grasimea subcutanata in cantitate redusa. Prognosticul cel mai sever exista in cazul afectarii simetrice (dismaturul simetric).

Majoritatea dismaturilor sunt nascuti prin cezariana. Acesti copii pot prezenta un ritm de crestere nesatisfacator sau pot ramane cu un handicap mental la un grad foarte ridicat. In mod frecvent copiii care prezinta o greutate la nastere mai mica de 1700 g asociaza o afectare a dezvoltarii sistemului nervos.

Diagnosticul dismaturitatii

In principiu, diagnosticul dismaturitatii poate fi stabilit prenatal prin ultrasonografie. Velocimetria Doppler in artera ombilicala ajuta la evaluarea fluxului sanguin placentar si diagnosticheaza insuficienta utero- placentara.

Dismaturii vor fi evaluati postnatal prin indexul ponderal ce cuantifica deficitul ponderal; procentul acestuia se afla prin raportarea greutatii la talie. Un alt test diagnostic al dismaturitatii este amniocenteza efectuata in saptamanile 10-14 de sarcina care permite in plus diagnosticul unor boli genetice si determinarea cariotipului fetal.

Tratamentul dismaturitatii

La copiii cu deficit ponderal tratamentul  trebuie instituit cat mai precoce prin aport oral, iar in cazul in care nou-nascutul este sever depresat se va recurge la alimentatia parenterala.

Tratamentul dismaturitatii presupune un aport caloric crescut pentru a obtine un ritm de crestere bun la acesti coii. In plus se va monitoriza glicemia si calcemia, la intervale scurte (6-10 ore).

Prognosticul dismaturitatii depinde in primul rand de complicatiile imediate. Astfel pot aparea complicatii neurologice severe ca paralizii sau numai o perturbare a curbei ponderale.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.