Pericolul mortal din mere. Nu le mai consuma astfel!

Pericolul mortal din mere. Nu le mai consuma astfel!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Merele sunt printre cele mai sănătoase fructe, bogate în vitamine, fibre solubile și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru organism. Ca să cităm numai câteva, merele au proprietăți detoxifiante, ajutând la eliminarea metalelor grele din organism, contribuie la reducerea nivelului de colesterol, combat radicalii liberi implicați în declanșarea unor tipuri de cancer, reduc riscul de boli de piele, tulburări intestinale, respiratorii și cardiace.

Cu atâtea calități, nu-i de mirare că mărul a devenit un fruct de legendă, nici că este printre preferatele copiilor, mai ales că are numeroase arome și potolește atât setea, cât și foamea. De ce ne-am teme atunci să consumăm fructul cel mai banal din supermarketuri? Există o primejdie nebănuită legată de mere, pe care majoritatea dintre noi nu o cunoaștem.

Merele ascund un pericol mortal

vrajitoare cu mar

Merele au un gust excelent, pot fi consumate crude sau în compoturi și plăcinte, cu coajă sau fără, întregi sau tăiate în bucățele. Dar există și un mod de a le consuma care ne poate fi fatal, dacă îl repetăm de mai multe ori. Mai precis, atunci când mâncăm mere, trebuie să evităm să mestecăm și semințele acestora. Poate ați strivit între dinți, din întâmplare, o sămânță de măr și v-a surprins gustul ușor amărui al acesteia. Ei bine, cauza acestui gust este, nici mai mult, nici mai puțin, prezența unor cianuri, care se regăsesc în cantități mici în mai multe tipuri de sâmburi și semințe.

Sigur ați auzit sau ați văzut în filme ce efect poate avea cianura, o otravă ce te poate ucide fulgerător într-o anumită combinație și doză. Nu este cazul, desigur, cu semințele de măr, dar, dacă sunt consumate în multiple rânduri, efectele lor pot fi dintre cele mai nocive.

„Dacă vă place sau sunteți obișnuit să mâncați merele cu tot cu semințe, pe care le înghițiți fără a le mesteca, nu-i nicio problemă. Stomacul nu le sfărâmă, le elimină în aceeași stare în care i-au parvenit. Dacă însă striviți semințele între dinți, trebuie să știți că ele conțin anumite cianuri care pot dăuna organismului uman. Consumul unor cantități foarte mari de semințele de măr strivite poate provoca moartea”, arată Constantin Vânătoru, cercetător științific și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău.

Câte mere ne pot ucide

Desigur că nu este suficient să strivim între dinți semințele unui singur măr ca să ni se întâmple ceva grav. Nici măcar semințele de la 10 mere. Dintr-un gram de semințe se pot extrage în jur de 0,6 mg de cianură, iar doza letală este de 50 mg. Adică, în jur de 200 de semințe. Cu alte cuvinte, o persoană trebuie să mestece semințe din câteva zeci de kilograme de mere ca să fie în pericol de moarte.

În cazul migdalelor, reacțiile pot fi și mai severe. Cercetătorul consideră că nu trebuie să consumăm niciodată mai mult de cinci-șase migdale pe zi. Considerate un fel de nucă, migdalele sunt, de fapt, semințe. Și nu se consumă niciodată crude, pentru că migdalele crude amare conțin cianură naturală - da, același ingredient folosit în pastilele otrăvitoare ale spionilor.

De fapt, cianura a fost chiar descrisă ca având un miros de „migdale amare”. Zdrobirea, mușcarea, mestecarea sau deteriorarea migdalelor în orice mod va activa cianura. Migdalele dulci, cealaltă varietate, sunt mult mai sigure, dar nici acestea nu trebuie consumate excesiv.

Care sunt simptomele otrăvirii cu cianuri din semințe

mere cu seminte

Dacă se întâmplă, totuși, să mesteci foarte multe semințe de măr, migdale ori sâmburi de caise, iată care sunt simptomele de otrăvire ușoară (nu ne imaginăm că cineva ar mesteca 200 de semințe odată, ca să ajungă la o otrăvire severă):

- dureri de cap
- stare de greață cu vărsături
- amețeală și slăbiciune în tot corpul
- tremurături
- anxietate

In extremis, se poate ajunge la dificultăți de respirație, insuficiență renală și tulburări grave de ritm cardiac, convulsii, comă și chiar moarte, prin stop respirator.

În cazul migdalelor, pericolul apare mult mai repede. Potrivit unui studiu de caz din 1982, o femeie de 67 de ani a consumat în jur de 20 de migdale amare, ceea ce i-a provocat, în doar 15 minute, dureri abdominale severe și stare generală de rău. Femeia și-a pierdut ulterior cunoștința, dar o rudă a găsit-o la scurt timp și a solicitat ajutor medical de urgență. Deși a supraviețuit, femeia a fost la un pas de moarte. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior
„Fiecare boală are o cauză emoțională", spune terapeutul Magda Axinte. Vezi cum te poți vindeca din interior
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.