Pielea deshidratată: cauze, simptome, tratament

Pielea deshidratată: cauze, simptome, tratament

Redactor Divahair.ro

Pielea este prima linie de apărare a organismului, funcționând ca o barieră împotriva factorilor de mediu dăunători.
Pentru a rămână sănătoasă și pentru a-și îndeplini rolul, pielea are nevoie de apă și uleiuri naturale, astfel încât să își păstreze elasticitatea, fermitatea și suplețea. Fără umiditate și uleiuri, pielea devine uscată.

Pielea deshidratată este, de regulă, lipsită de elasticitate, descuamată, rigidă și aspră.

femeie cu piele uscata

Cauze pentru pielea deshidratată

Unul dintre factorii care pot sta la baza pielii deshidratate este cel genetic, însă această problemă cutanată poate apărea sau se poate agrava și din alte cauze.

Vremea reprezintă unul dintre motive. În timpul iernii, umiditatea și temperatura scad și din acest motiv pielea poate deveni mai uscată.

De asemenea, sursele de căldură, precum caloriferele ori șemineurile, contribuie la scăderea umidității dintr-o cameră, ceea ce poate duce la uscarea pielii.

Produsele de îngrijire pot fi, totodată, responsabile pentru agravarea simptomelor pielii uscate. Anumite săpunuri, șampoane și creme pot deshidrata pielea. Folosirea unor produse de ingrijire pentru pielea deshidratata, fără săpun, parabeni sau parfum, contribuie la menținerea sănătății pielii, păstrând-o netedă, catifelată și luminoasă.

Totodată, dușurile lungi, cu apă fierbinte, pot duce la deshidratarea pielii.

Nu în ultimul rând, anumite afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul și eczema, pot reprezenta una dintre cauzele pielii uscate.

Simptome specifice pielii deshidratate

Există câțiva markeri ai pielii uscate, care pot indica necesitatea unui tratament sau anumite schimbări ale stilului de viață. Printre simptome se numără pruritul, apariția unor pete și a unor crăpături, decojirea pielii, textură descuamată și aspră, precum și senzația de arsură.

Cazurile ușoare de piele uscată sunt foarte frecvente și, de obicei, nu sunt un motiv de îngrijorare. Uneori, cazurile mai grave de piele uscată pot necesita tratament medical.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de a avea pielea deshidratată. Printre acestea se numără persoanele de peste 40 de ani, deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, producția de sebum este mai mică, cei care au tenul închis, cei care fumează, precum și persoanele ale căror locuri de muncă presupun contactul frecvent cu apa (personal medical, personal curățenie hairstiliști).

Tratament pentru pielea deshidratată

Pielea are nevoie de hidratare constantă, ceea ce înseamnă creșterea conținutului de apă. În primul rând, pentru hidratarea corespunzătoare a pielii, alimentația joacă un rol esențial. Adăugarea fructelor și legumelor în dieta zilnică este o măsură care contribuie la hidratarea pielii. De asemenea, consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi este esențial pentru menținerea texturii pielii.

Și produsele de îngrijire joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Anumite ingrediente blochează apa în interior și repară bariera pielii, prevenind pierderea umidității. În rutina de îngrijire a pielii ar trebui incluse produse cosmetice care conțin ingrediente ce susțin hidratarea pielii, precum Aquaphyline, niacinamida și acizii AHA. Datorită acestor ingrediente, care susțin hidratarea intensă și de durată a pielii, prin sigilarea apei în celule, tenul va rămâne mai strălucitor o perioadă îndelungată.

Totodată, pentru a preveni uscarea pielii, o atenție sporită trebuie acordată produselor pentru curățenie. Unele ingrediente din aceste produse pot irita pielea, motiv pentru care este indicată folosirea unor mănuși, pentru a crea o barieră de protecție.

Pielea deshidratată este nu doar o problemă estetică, ci și una de sănătate, de aceea folosirea produselor cosmetice adecvate, evitarea factorilor iritanți care pot agrava simptomele și urmarea unei diete adecvate, care să susțină hidratarea și să îi ofere organismului nutrienții de care are nevoie pentru ca toate organele să funcționeze în mod corespunzător, sunt măsuri eficiente pentru a te bucura pe termen lung de o piele strălucitoare și catifelată.

Sursă foto: Freepik

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.