Polipi pe stomac: simptome și tratament

Polipi pe stomac: simptome și tratament

Redactor Andreea Baluteanu

În contextul alimentației dezechilibrate a prezentului, suntem tot mai preocupate de orice afecțiune care poate pune în pericol buna desfășurare a digestiei. Polipii pe stomac (numiți și polipi gastrici) fac parte din această gamă de factori perturbatori, fiind reprezentați de excrescențe, respectiv mase de celule care cresc anormal și se atașează pe mucoasa stomacului.

Află în rândurile de mai jos tot ceea ce trebuie să știi despre polipii pe stomac, cauzele, simptomele și tratamentul lor!

Polipii pe stomac: motiv de îngrijorare sau nu?

Am aflat ce sunt, acum vom adresa cea mai importantă întrebare: sunt polipii pe stomac atât de periculoși precum indică numele lor? În primul rând, aceste formațiuni sunt foarte rar întâlnite, specialiștii estimând că numai 1% din totalul persoanelor care consultă un doctor cu probleme digestive prezintă și această afecțiune.

tulburari digestive

Mai departe, aproximativ 90% dintre polipi sunt formațiuni benigne, ceea ce înseamnă că nu riscă să devină canceroși în timp. Tocmai de aceea, în multe cazuri doctorul tău va decide să nu intervină asupra lor, preferând mai degrabă să îi monitorizeze.

Însă există și un mic avertisment în ceea ce privește polipii pe stomac. Tocmai pentru că sunt atât de rar întâlniți, trec adesea nedetectați. Pot fi identificați mai degrabă în cursul unei alte investigații la care ești supusă.

Simptomele polipilor pe stomac

Așa cum te așteptai, cea mai mare parte a polipilor de pe stomac sunt asimptomatici. Printre semnele care demonstrează apariția lor se numără indici comuni majorității problemelor digestive, precum cei de mai jos:

- Durere sau sensibilitate în regiunea abdominală, resimțită atunci când depui presiune asupra acestei zone;

- Greață;

- Scaun cu sânge;

- Anemie.

Consultă doctorul dacă aceste semne devin frecvente!

Cauzele polipilor pe stomac

Polipii pe stomac sunt, în general, un răspuns al organismului la inflamații ale mucoasei gastrice. Tocmai de aceea, cauzele apariției lor țin de aceste fenomene. Iată care sunt cele mai des întâlnite!

Gastrita. Boala poate cauza apariția a doi tipi de polipi: hiperplazici şi adenomatoşi. Primii sunt considerați a fi lipsiți de risc, doar cei ce depășesc în diametru 1 centimetru pot deveni periculoși. De partea cealaltă, adenomul reprezintă una dintre principalele cauze ale cancerului de colon. Cu toate acestea, nici majoritatea acestor formațiuni nu ajung canceroase.

Polipoza adenomatoasă familială. O afecțiune rară, această mutație este moștenită pe cale genetică și poate determina apariția precoce a polipilor pe stomac sau a adenoamelor, ce pot deveni canceroase, motiv pentru care trebuie îndepărtate.

Utilizarea regulată a anumitor medicamente. Polipii pot fi generați și de administrarea frecventă a unor medicamente menite să reducă secrețiile de acid gastric. E vorba despre categoria inhibitorilor pompei protonice, printre care se numără și omeprazolul. În general, acești polipi sunt mici, cu risc foarte scăzut de a deveni canceroși.

Vezi în filmulețul de mai jos mai multe informații despre cauzele polipilor!

Factori de risc ai apariției polipilor pe stomac

Iată care sunt factorii la care să fii atentă, deoarece cresc riscul de formare a polipilor pe stomac!

Vârsta. În general, polipii pe stomac apar la persoanele de vârstă mijlocie spre înaintată.

Infecțiile stomacale cu bacterii. Helicobacter pylori (H. pylori) este bacteria care cauzează gastrita și, pe cale de consecință, poate duce la apariția polipilor pe stomac.

Polipoza adenomatoasă familială. Așa cum am mai spus, această boală genetică presupune creșterea numărului de polipi.

Anumite medicamente. Grupele de medicamente folosite pentru a trata boala de reflux gastroesofagian intră în această categorie.

polipi

Diagnostic și tratament pentru polipi pe stomac

Diagnosticarea polipilor pe stomac urmează două căi: endoscopia și analiza țesutului colectat în cadrul acesteia.

De partea cealaltă, tratamentul polipilor pe stomac depinde, în general, de mărimea și factorii de risc asociați acestora.

În cazul polipilor mici, care nu pot deveni adenoame, nu se recomandă tratament în cea mai mare parte a cazurilor. Deoarece riscul de a deveni canceroși este foarte redus, doctorul va recomanda doar monitorizarea lor periodică.

Polipii mari. Dacă polipii depășesc 1 centimentru, medicul poate decide să îi îndepărteze sau nu.

Adenoamele. Dat fiind riscul mai mare de a deveni canceroși, acești polipi sunt în mod normal îndepărtați în cadrul endoscopiei.

Polipii asociați cu polipoza adenomatoasă familială. În acest caz, este obligatoriu ca polipii să fie îndepărtați.

În cazul în care bănuiești că ai polipi pe stomac și te-ai programat la o endoscopie, sunt câțiva pași pe care ar trebui să îi urmezi. Ar fi bine să nu mănânci cu câteva ore înainte de procedură și să ai pregătit un rezumat al simptomelor tale, al istoricului familial, al medicamentelor, suplimentelor și vitaminelor pe care le iei, precum și alte informații personale ce pot prezenta interes. În cazul în care este posibil, mergi alături de un membru al familiei, care să te susțină.

Polipii pe stomac nu reprezintă o afecțiune care să te îngrijoreze profund, deoarece majoritatea nu presupun riscul de a deveni canceroși. Consultă însă doctorul la cea mai mică suspiciune și ține cont de recomandările acestuia!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.