Proteina C reactivă: valori normale şi motive de îngrijorare

Proteina C reactivă: valori normale şi motive de îngrijorare

Sorina Corneanu

Inflamația este modul în care corpul protejează țesuturile și le ajută să se vindece după o rană, infecție sau altă boală. Dacă inflamația este cronică, ea poate deteriora țesuturile sănătoase, provocând probleme grave de sănătate. Pentru a determina prezența inflamației în corp, se verifică existența proteinei C reactive din sânge. Află din acest articol tot ce este important să știi despre proteina C reactivă!

Ce este Proteina C reactivă?

Proteina C reactivă este un marker care ajută la detectarea inflamației din organism. Proteina este produsă de ficat și eliberată în fluxul sanguin ca răspuns la inflamație. Când corpul tău întâlnește un agent dăunător (viruși, bacterii sau substanțe chimice toxice) sau dacă ai o rană, sistemul tău imunitar se activează, trimițând în sânge celule inflamatorii și citokine.

Aceste celule încep un răspuns inflamator pentru a omorî bacteriile sau încep să vindece țesutul rănit. Rezultatul poate fi durere, umflare, vânătăi sau roșeață. Dar inflamația afectează și sistemele corpului pe care nu le poți vedea, de exemplu articulațiile.

În mod normal, nivelurile de proteină C-reactivă ar trebui să fie scăzute. Dacă se observă o valoare moderată sau foarte crescută, înseamnă că organismul tău se luptă cu o infecție gravă sau o afecțiune inflamatoare.

Valorile normale ale Proteinei C reactive

Proteina C reactivă este măsurată în miligrame pe litru (mg/L) și în general, laboratoarele de analiză au intervale de referință diferite pentru nivelurile normale de proteină C reactivă. Cu toate acestea, în general se consideră a fi un nivel redus de proteină C reactivă dacă valoarea este mai mică de 1 miligram pe litru (mg/L).

Mulți factori pot afecta nivelul proteinei C reactive. Creșterea sa minoră se poate datora următoarelor condiții sau situații:

  • Fumatul 
  • Răceala
  • Depresie
  • Diabet
  • Insomnie
  • Gingivită
  • Obezitatea
  • Parodontită
  • Sarcina
  • Accident recent

De obicei, femeile și persoanele în vârstă au în mod natural niveluri mai ridicate de proteină C reactivă.

Proteina C reactivă și bolile de inimă

Potrivit American Heart Association, evaluarea riscului cardiovascular poate fi făcută în funcţie de următoarele niveluri ale proteinei C reactive:

  1. risc scăzut dacă nivelul proteinei C reactive este sub 1 mg/dL sânge;
  2. risc moderat dacă nivelul proteinei C reactive este între 1 și 3 mg/dL sânge;
  3. risc crescut dacă nivelul proteinei C reactive este > 3 mg/dL de sânge;
  4. nivelul proteinei C reactive mai mare de 10 mg/dL sânge este întâlnit în cazul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

Un singur test de proteină C reactivă nu este suficient pentru a identifica sursa inflamației din corp. Medicul va recomanda și alte investigații suplimentare pentru a determina ce afecțiuni cauzează nivelul ridicat de proteină C reactivă. 

De asemenea, nivelul ridicat al proteinei C reactive nu este un factor declanşator al afecţiunilor cardiovasculare. Factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare rămân hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, colesterolul crescut, vârsta înaintată, fumatul, obezitatea și antecedentele familiale.

Verificarea nivelului proteinei C reactive nu este recomandată ca o analiză de rutină decât în cazurile în care există un istoric familial de boli cardiovasculare sau un nivel crescut al colesterolului. De asemenea, poate fi recomandată de medic, atunci când apar simptome îngrijorătoare.

Ce boli poate ascunde nivelul crescut al proteinei C reactive

Printre cele mai comune cauze ale inflamației se numără:

  • artrita reumatoidă
  • lupusul
  • vasculita
  • pneumonia
  • tuberculoza
  • infarctul
  • ateroscleroza
  • bolile de inimă
  • bolile inflamatorii intestinale
  • anumite forme de cancer

Nivelurile crescute ale proteinei C reactive pot apărea şi dacă utilizezi pilule contraceptive, iar valorile crescute în timpul sarcinii pot fi un semn al complicațiilor. 

Simptomele nivelului crescut de proteina C reactivă

intepaturi in inima

Nu există semne sau simptome care să anunţe un nivel ridicat al proteinei C reactive. Dacă apar simptome, acestea depind de afecţiunea inflamatorie care stă la baza creșterii nivelului proteinei C reactive. Măsurarea acesteia se face cu ajutorul unor probe de sânge venos.

Tratament pentru nivelul crescut al proteinei C reactive

Tratamentul nivelului crescut al proteinei C reactive vizează metode de reducere a factorilor declanşatori. În cazul în care cauza este reprezentată de diverse afecțiuni cardiovasculare, exercițiile fizice regulate, dieta echilibrată și renunțarea la fumat sunt paşi importanţi în ameliorarea acestor probleme de sănătate. La persoanele cu niveluri crescute ale colesterolului, modificarea alimentaţiei, exercițiile fizice și medicamentele recomandate de medic pot reduce nivelul proteinei C reactive.

colesterol

Cercetările indică faptul că un regim alimentar sănătos, în special dieta mediteraneeană, poate reduce nivelul proteinei C reactive. Totodată, statinele (care sunt medicamente ce scad colesterolul) pot ajuta la reducerea nivelului proteinei C reactive cu 13% până la 50%.

Așadar, nivelul de proteină C reactivă din corp îți poate spune că în organism există o inflamație, însă nu arată ce anume cauzează inflamația. Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va lua în considerare testele de sânge, simptomele și istoricul tău medical, dar va recomanda și alte investigații suplimentare.

Surse foto: iStock

Surse articol: Webmd.com Verywellheath.com

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Cat de stresata esti?
Incepe quiz
Cat de stresata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.