Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Proteina C reactivă: valori normale şi motive de îngrijorare

Sorina Corneanu

Proteina C reactivă este un marker care ajută la detectarea inflamației din organism. Aceasta se produce în ficat, iar nivelul ei se măsoară prin testarea sângelui. Un nivel crescut al proteinei C reactive este adesea un răspuns la inflamație, cauzată de diverse afecțiuni.

Simptomele nivelului crescut de proteina C reactivă

Nu există semne sau simptome care să anunţe un nivel ridicat al proteinei C reactive. Dacă apar simptome, acestea depind de afecţiunea inflamatorie care stă la baza creșterii nivelului proteinei C reactive. Măsurarea acesteia se face cu ajutorul unor probe de sânge venos.

Dacă rezultatele indică un nivel crescut al proteinei C reactive, sunt necesare și alte teste pentru a confirma cauza inflamației. 

Ce boli poate ascunde nivelul crescut al proteinei C reactive

Printre cele mai comune cauze ale inflamației se numără:

 • artrita reumatoidă
 • lupusul
 • vasculita
 • pneumonia
 • tuberculoza
 • infarctul
 • ateroscleroza
 • bolile de inimă
 • bolile inflamatorii intestinale
 • anumite forme de cancer

Nivelurile crescute ale proteinei C reactive pot apărea şi dacă utilizezi pilule contraceptive, iar valorile crescute în timpul sarcinii pot fi un semn al complicațiilor. 

Tratament pentru nivelul crescut al proteinei C reactive

intepaturi in inima

Tratamentul nivelului crescut al proteinei C reactive vizează metode de reducere a factorilor declanşatori. În cazul în care cauza este reprezentată de diverse afecțiuni cardiovasculare, exercițiile fizice regulate, dieta echilibrată și renunțarea la fumat sunt paşi importanţi în ameliorarea acestor probleme de sănătate. La persoanele cu niveluri crescute ale colesterolului, modificarea alimentaţiei, exercițiile fizice și medicamentele recomandate de medic pot reduce nivelul proteinei C reactive.

Potrivit American Heart Association, evaluarea riscului cardiovascular poate fi făcută în funcţie de următoarele niveluri ale proteinei C reactive:

 1. risc scăzut dacă nivelul proteinei C reactive este sub 1 mg/dL sânge;
 2. risc moderat dacă nivelul proteinei C reactive este între 1 și 3 mg/dL sânge;
 3. risc crescut dacă nivelul proteinei C reactive este > 3 mg/dL de sânge;
 4. nivelul proteinei C reactive mai mare de 10 mg/dL sânge este întâlnit în cazul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

colesterol

Nivelul ridicat al proteinei C reactive nu este un factor declanşator al afecţiunilor cardiovasculare. Factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare rămân hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, colesterolul crescut, vârsta înaintată, fumatul, obezitatea și antecedentele familiale.

Verificarea nivelului proteinei C reactive nu este recomandată ca o analiză de rutină decât în cazurile în care există un istoric familial de boli cardiovasculare sau un nivel crescut al colesterolului. De asemenea, poate fi recomandată de medic, atunci când apar simptome îngrijorătoare.

Cercetările indică faptul că un regim alimentar sănătos, în special dieta mediteraneeană, poate reduce nivelul proteinei C reactive. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!