Proteine în urină: cauze și simptome

Proteine în urină: cauze și simptome

Redactor Andreea Baluteanu

Rinichii sănătoși filtrează sângele și elimină prin intermediul urinei tot ceea ce nu folosește organismului, dar lucrurile stau cu totul altfel cu cei bolnavi. Aceștia pot lăsa să treacă, printre altele, și proteine necesare, cum ar fi albumina.

Prezența proteinelor în urină este identificată sub numele de proteinurie. Descoperă mai jos ce înseamnă dacă ai descoperit proteine în urină, care sunt cauzele și simptomele, dar și ce trebuie să faci în continuare.

Cauzele proteinelor în urină

În cele mai multe dintre cazuri, prezența proteinelor în urină nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Detectate în cadrul unui test de urină, acestea pot avea cauze ce nu țin de prezența niciunei boli grave, așa cum sunt, conform Mayoclinic.org: deshidratarea, stresul, temperaturi extrem de scăzute, febră, exerciții fizice intense. De asemenea, proteinele în urină pot apărea temporar și la persoanele foarte tinere, fără a fi legate neapărat de o afecțiune medicală.

test de urina

Cel mai frecvent însă, proteinele în urină sunt cauzate de o boală a rinichilor. În momentul în care acest organ nu mai funcționează așa cum trebuie, în loc să rețină proteinele, acestea sunt eliminate prin intermediul urinei. Iar proteinuria poate fi chiar unul dintre primii indicii că ceva este în neregulă cu rinichii tăi, dat fiind că bolile acestui organ nu sunt însoțite în primele stadii de semne vizibile.

Alte afecțiuni ce pot determina prezența proteinelor în urină sunt:

- diabetul;

- hipertensiunea arterială;

- endocardita;

- bolile inimii;

- lupusul;

- malaria;

- artrita reumatoidă.

Alte cauze ce pot provoca pierderea proteinelor prin urină, fără să fie legate de o boală, sunt reprezentate de:

- anumite medicamente;

- toxine în corp;

- o infecție;

- traume.

De asemenea, proteinele în urină pot apărea nu doar ca rezultat al unei boli a rinichilor, dar și din cauza supraproducției de proteine de către organism. De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul formelor de cancer ale sângelui (mielom multiplu) sau amiloidoză (depunerea de proteine în mod anormal în anumite țesuturi ale corpului).

Alți factori de risc de care ar trebui să ții cont, conform webmd, sunt:

- obezitate;

- vârstă de peste 65 de ani;

- istoric familial cu boli ale rinichilor;

- preeclampsie (hipertensiune arterială și prezența de proteine în urină la femeile însărcinate);

- rasa: afro-americanii, nativii americani, hispanicii și populațiile din Pacific sunt mai predispuse decât populația albă la tensiune arterială mare, afecțiuni ale rinichilor și proteine în urină.

Simptome și tratament ale proteinelor în urină

Nefiind vorba despre o condiție în sine, cât mai degrabă de un rezultat al unei alte boli din organism, proteinuria nu prezintă în general semne caracteristice.

femeie dureri abdominale

Vor exista însă unele semnale în cazul în care ea e legată de o afecțiune a rinichilor. Atunci, poți observa cu ochiul liber că urina ta nu e limpede, ci spumoasă, cu bule. De asemenea, este posibil inclusiv să te confrunţi cu mâini, picioare, abdomen sau față umflate. În acest caz, fă-ți de urgență un test de urină!

În ceea ce privește tratamentul proteinelor în urină, acesta depinde, precum simptomele, mai degrabă de specificul afecțiunii care a produs apariția proteinelor în urină. În cazul în care suferi de o boală a rinichilor, trebuie să urmezi tratamentul recomandat de doctor. Proteinele în urină fiind unul dintre primele semne ale acestor afecțiuni, ai toate șansele să intervii la timp. Dacă ignori însă această situație, poți risca să degenereze în boli cronice sau insuficiență renală.

Alte tratamente recomandate de specialiști pot viza diabetul sau hipertensiunea.

În cazurile ușoare sau moderate de proteinurie, de cele mai multe ori nu este recomandat niciun tratament.

Proteinele în urină nu ar trebui să te sperie în cea mai mare parte a cazurilor. Discută cu medicul tău și efectuează teste suplimentare pentru a determina care este problema sau afecțiunea care le-a cauzat!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.