Atentie! Efectele depresiei severe sunt devastatoare!

Atentie! Efectele depresiei severe sunt devastatoare!

Andreea Gluh, redactor

Depresia este o afectiune psihica ce poate avea multe cauze. Stresul, oboseala, modificarile hormonale , alimentatia nesanatoasa si unele boli fizice se numara printre principalii factori ai acesteia. Este cunoscut faptul ca pacientii care sufera de depresie trebuie sa duca o lupta zilnica cu boala si nu de putine ori se lasa infranti. Tratamentele medicamentoase si terapia pot fi de mare ajutor, asa cum si adoptarea unui stil echilibrat de viata reprezinta o schimbare in bine, asigurand o evolutie pozitiva in ceea ce priveste vindecarea. Ultimele studii in domeniul neurologiei au dovedit insa ca depresia severa are efecte devastatoare asupra creierului, din punct de vedere organic.

Descopera, in cele ce urmeaza, care sunt urmarile depresiei severe si de ce trebuie tratata aceasta boala psihica inca de la primele semne ale aparitiei ei!

Depresia - o afectiune mai grava decat se credea

Tristetea, lipsa increderii in sine, anxietatea, disparitia dorintei de a trai sunt doar cateva dintre simptomele depresiei, mai multe explicatii referitoare la aceste aspecte fiind date aici. Din pacate, aceasta boala nu iarta pe nimeni: de la copii pana la varstnici, cu totii suntem expusi pericolului. Pe langa efectele devastatoare pe care aceasta afectiune le poate avea asupra vietii personale si profesionale a unei persoane, se pare ca ea poate avea consecinte grave si asupra creierului. Conform rezultatelor unor studii de specialitate, depresia severa, care se poate manifesta chiar si in mai multe episoade de-a lungul vietii, poate duce la aparitia unor modificari anormale de tip organic intr-o zona a creierului in care se formeaza amintirile, hipocampul. Astfel, acest segment din lobul temporal sufera un proces de micsorare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 9000 de persoane, carora li s-au facut analize de tip RMN, pentru a se vedea care este factorul principal in acest proces: durata sau recurenta episoadelor de depresie. Se pare ca de vina pentru anormalitatile aparute in zona hipocampului este manifestarea repetata a depresiei. In plus, conform rezultatelor, creierul pacientilor care au suferit de aceasta boala inainte de varsta de 21 de ani este vizibil afectat, avand o structura anormala. 

Asadar, depresia severa poate avea efecte negative pe termen lung, unul dintre acestea fiind afectarea centrului memoriei. In acest fel, creste riscul de instalare a bolii Alzheimer odata cu inaintea in varsta. Aceasta nu este insa singura afectiune cauzata de depresie, asa ca te invitam sa afli mai multe despre aceasta de aici .    

Articolul urmator
Ce sunt nanofibrele?
Ce sunt nanofibrele?
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.