Alcoolismul - autodepistare, tratament, preventie

Alcoolismul - autodepistare, tratament, preventie

Zlavog Maria Cristina

Denumit metaforic de catre Bernard Shaw "anestezicul administrat pentru a suporta interventia chirurgicala a vietii", alcoolul a fost folosit inca din negura timpurilor, din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, cand egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri fermentat sau vinul se pastreaza mai bine decat sucul de struguri proaspat. Astfel, apa de baut care era impura si provoca numeroase boli, a fost inlocuita de asa-zisa licoare a lui Bacchus.

Alcoolismul este termenul popular folosit pentru a desemna abuzul de alcool si dependenta de alcool. Alcoolismul cronic este o boala progresiva, potential fatala, caracterizata prin:

- necontenita dorinta de a consuma alcool;
- toleranta crescuta la alcool;
- dependenta fizica de alcool;
- pierderea controlului asupra consumului de alcool.

Statisticile arata faptul ca 90% din populatia lumii consuma bauturi alcoolice, aici intrand inclusiv consumurile ocazionale de alcool.

Problema dependentei de alcool variaza ca severitate de la dependenta usoara la dependenta severa. Chiar si consumul moderat de alcool poate sa determine efecte secundare mai ales daca survine pe fondul unui tratament medicamentos.

Alcoolismul cronic afecteaza viata de familie a individului, interactiunea acestuia cu societatea si semenii din jur, creeaza dificultati la locul de munca si in final izoleaza bolnavul de restul societatii.

Alcoolul ramane numarul 1 in problema drogurilor din Romania. Alcoolismul contribuie la o varietate de grave probleme sociale, incluzand lipsa unei locuinte, crime, sinucideri, violente si cresterea ratei criminalitatii si infractionalitatii.

Efectele fizice imediate ale abuzului de alcool variaza de la modificari usoare ale dispozitiei si pana la pierderea completa a coordonarii, vazului, echilibrului si vorbirii - oricare dintre acestea putand semnaliza intoxicatia generalizata temporara, cunoscuta sub numele de intoxicatie alcoolica acuta sau stare de ebrietate. Aceste efecte dispar de obicei in cateva ore, dupa ce persoana respectiva a incetat sa bea.

Numeroase autoritati legale considera valoarea de 0,08% alcool in sange ca fiind dovada intoxicatiei.

Cantitati mai mari de alcool in sange pot afecta functionarea creierului si, in cele din urma, pot duce la pierderea cunostintei. La fel, o supradoza extrema poate fi fatala.

Cauzele alcoolismului

Cauza alcoolismului este un amestec de factori genetici, fizici, psihologici, de mediu si sociali, care variaza de la un individ la altul.

Unele persoane, teribiliste, beau mai mult la un moment dat apoi devin dependente, in timp ce altele zilnic isi ineaca, aparent,problemele in alcool.

Factorii genetici au importanta cruciala: riscul unei anumite persoane de a deveni alcoolic este de 4-5 ori mai mare daca unul dintre parinti este alcoolic. Totusi, unii copii de alcoolici depasesc modelul ereditar, transformandu-se in antialcoolici convinsi.

alcoolism

Teste de auto-depistare

Alcoolismul nu poate fi niciodata definit printr-un singur simptom, insa raspunzand cinstit la urmatoarele intrebari te vei putea decide daca ai sau nu un risc crescut.

- Un prieten sau o ruda a sugerat vreodata ca bei prea mult?

- Iti este greu sa te opresti din baut dupa unul, doua pahare?

- Ti s-a intamplat vreodata sa nu iti poti aminti ce ai facut in timpul unei betii?

- Ai fost vreodata arestat sau spitalizat din cauza bauturii?

- Te simti vreodata prost pentru ca bei prea mult?

- Te angajezi in certuri sau agresiuni fizice in timp ce bei?

- Te-ai gandit vreodata sa soliciti ajutor pentru a te controla sau renunta la obiceiul de  a bea?

Daca ai raspuns DA la una sau mai multe intrebari inseamna ca ai o problema serioasa in legatura cu alcoolul. In propriul tau interes, este momentul sa discuti situatia deschis cu un medic sau cu un specialist in psihiatrie.

Consecintele consumului de alcool

Consecintele alcoolismului sunt:

- tremuraturi ale membrelor;
- cresterea tensiunii arteriale;
- distrugerea neuronilor;
- polinevrita;
- guta;
-
boli de rinichi;
- diabet;
- leziuni cerebrale si cardiace
;
- dilatarea vaselor sanguine din piele;
- gastrita cronica;
- pancreatita;
- impotenta la barbati;
- disfunctii hepatice;
- leziuni ale fetusului la femeile gravide;
- ciroza;
- risc crescut de cancer al laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului si portiunii superioare a tubului digestiv.

Tratamentul alcoolismului

Scopul tratamentului este abstinenta.

Situatia este complicata si mai mult de negare: alcoolicii recurg la diverse manevre psihologice pentru a da vina pe altceva decat bautura pentru problemele lor, creand importante bariere in calea vindecarii.

In randul alcoolicilor fara alte probleme de sanatate, care beneficiaza de sprijin social si motivatie, probabilitatea de vindecare este buna: 50-60% raman abstinenti la finalul unui an de tratament, iar majoritatea acestora raman definitiv abstinenti.

Cei cu sprijin social slab, motivatie slaba sau tulburari psihiatrice tind sa recidiveze dupa cativa ani de tratament. La acesti indivizi, succesul se masoara in termenii unor lungi perioade de abstinenta, consum redus de alcool, o stare de sanatate mai buna si o activitate sociala ameliorata.

Medicina conventionala

Tratamentul poate incepe doar atunci cand alcoolicul accepta ca problema exista si se renunta la bautura. Trebuie sa se inteleaga ca alcoolismul este vindecabil si trebuie sa fie motivat pentru o schimbare.

Tratamentul are doua stadii:

- intreruperea - numita uneori dezintoxicare;

- recuperarea.

Deoarece intreruperea nu stopeaza dorinta de alcool, recuperarea este deseori dificil de intretinut.

Pentru o persoana in stadiile precoce ale  alcoolismului, intreruperea poate insemna anxietate si tulburari de somn. Intreruperea unei dependente de lunga durata poate aduce cu sine: tremuraturi incontrolabile, spasme, panica, halucinatii (delirium tremens).

Tratamentul poate implica unul sau mai multe medicamente:

- disulfiramul;
- naltrexona;
- benzodiazepinele -
acestea trebuie utilizate cu grija deoarece pot produce dependenta;
- antidepresive triciclice -
se administreaza dupa dezintoxicare.

Intrucat un alcoolic ramane susceptibil de a redeveni dependent, cheia vindecarii este abstinenta totala. In mod tipic, recuperarea necesita o abordare larga, ce poate include programe educationale, terapie de grup, implicarea familiei si participarea la grupuri de auto-ajutor.

Medicina alternativa

Odata ce persoana alcoolica isi accepta boala si inceteaza sa mai consume alcool, mai multe terapii alternative pot contribui la procesul de recuperare:

- acupunctura;
- masajul -
eficient impotriva anxietatii;
- hidroterapia
: bai calde sarate care ajuta la eliminarea toxinelor si drogurilor din organism.  Se dizolva jumatate de ceasca de sare de mare sau bicarbonat de sodiu intr-o cada cu apa calda si se fac bai a cate 10-20 de minute in fiecare zi;
- meditatia;
- hipnoterapia.

Fitoterapeutii recomanda:

- silimarina - previne aparitia leziunilor hepatice;
- ceaiuri din urmatoarele plante: gura-lupului, levantica, talpa-gastei, musetel, iarba-matei, valeriana si menta - care ajuta la inlaturarea simptomelor sindromului de abstinenta.

Alimentatie si dieta

Dat fiind faptul ca 200 ml de alcool au peste 200 de calorii, insa niciun fel de valoare nutritiva, ingerarea unor mari cantitati de alcool spune organismului ca nu mai are nevoie de alta hrana.

Alcoolicii au deseori deficite de vitamine: A, B si C, carnitina, oligoelemente: magneziu, seleniu, zinc, precum si deficite de acizi grasi esentiali si antioxidanti. Refacerea acestor elemente nutritive - in special a nivelului de tiamina (vitamina B1) - poate ajuta la renuntarea la alcool si la vindecare.

Un studiu a aratat ca programele de recuperare in care a fost incorporata terapia nutritionala, au avut o eficienta dubla. Unii terapeuti considera ca stabilizarea nivelului glicemiei poate contribui la succesul tratamentului.

Recomandarile includ:

- eliminarea zaharului din alimentatie (chiar si a sucurilor de fructe);
- reducerea cantitatii de glucide simple din alimentatie
(cum sunt cele din faina alba si cartofi);
- cresterea cantitatii de proteine vegetale si de glucide complexe din cereale integrale, legume boabe si legume verzi.

Metode de prevenire a consumului de alcool

Invata sa traiesti fara alcool astfel:

- evita oamenii si locurile care te indeamna la bautura si inlocuieste-i cu nebautori de alcool;

- inscrie-te intr-un grup de auto-ajutor;

- asigura-te de sprijinul familiei si al prietenilor;

- inlocuieste dependenta negativa de alcool cu dependente pozitive cum ar fi: o activitate facuta din placere sau o munca voluntara la biserica sau in cadrul unor grupuri civice.

- incepe sa faci exercitii fizice. Efortul fizic elibereaza in creier substante chimice care asigura o "buna dispozitie naturala". Chiar si o plimbare dupa cina poate fi linistitoare.

- terapie permanenta;

- motivatie pozitiva.

Alcoolismul se trateaza! Daca altii au reusit, cu siguranta si tu poti!

Bibliografie:
Harrison-Principiile medicinei interne

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.