Cum poți avea grijă de mintea, trupul și sufletul tău - chiar și atunci când este greu

Cum poți avea grijă de mintea, trupul și sufletul tău - chiar și atunci când este greu

Ramona Jurubita

Simt că lumea în care trăim a luat-o razna și că nimic nu va mai fi ca înainte. Știu doar că trebuie să mă adaptez și să caut soluții pentru a mă simți mai bine.

Deși sunt conștientă că îmi fac rău dacă mă consum din orice, nu mă pot gândi decât la războaie, epidemii, probleme financiare, moartea celor dragi. Și uite așa îmi fac milioane de griji...

În unele nopți plâng până adorm. Mă gândesc la toți oamenii, la toți care suferă, la toți care trăiesc în frică. Mă gândesc la toți eroii care își pun viața în pericol, inclusiv la unchiul meu și la unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Mă gândesc la oamenii care se agață de un fir de ață și la familiile care nu se pot apropia suficient de mult pentru a-și lua rămas bun, la viețile pierdute și la familiile care încearcă să facă față. Mă gândesc când sau dacă se va termina vreodată și cât de bine ne vom simți din nou în siguranță. Oare o vom face din nou? Sau vom rămâne pentru totdeauna în această buclă plină de probleme?

Femeie care sare, în timp ce se bucură de priveliștea oferită de apus.

Vreau să îi îmbrățișez pe cei dragi fără să îmi fie teamă că îi pot îmbolnăvi. Mi-aș dori să nu mă tem la fiecare întâlnire că este ultima revedere și că poate nu va mai exista un „mâine” pentru noi.
Toate problemele societății în care trăiesc m-au făcut să devin extrem de anxioasă și acum îmi este frică de orice. Mi-a fost greu să accept că trebuie să stau numai în casă, apoi mi-a fost greu să mă adaptez și să mă integrez din nou printre oameni. Știrile negative despre accidente, crime și boli mă fac să mă pierd cu firea, să nu mai înțeleg lumea în care trăiesc. Mă simt copleșită de greutățile din jurul meu.

Abia de curând am început să îmi dezvolt obiceiuri zilnice pentru a mă simți mai bine și, crede-mă, a funcționat. În cazul în care te lupți și tu cu aceleași nesiguranțe, ar fi cazul să ai mai multă grijă de sănătatea ta mentală și fizică, mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții.

Iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare:

1. Bea două căni de apă imediat după ce te trezești
Poate nu vezi sensul acestui obicei, dar cu adevărat mi-a schimbat enorm atât corpul, cât și mintea. Două pahare de apă călduță cu puțină zeamă de lămâie pot ajuta pe oricine să se simtă de neoprit dimineața - chiar înainte de cafea. S-ar putea să nu fie în regulă dacă ai gastrită sau probleme cu aciditatea la stomac.

Poți adăuga în această poțiune magică și vitamine sub formă de pastile efervescente, ca să îmbunătățești aroma și să capeți un plus de energie. Vitaminele zilnice (A, C, D, E) îmi stimulează sistemul imunitar. Toate au un gust bun și mă fac să mă simt bine, iar asta e tot ce vreau în acest moment!

2. Relaxează-te cu o ceașcă de cafea.
Următorul pas este savuratul cafelei. Nu crezi că te poți relaxa cu o băutură pe bază de cofeină? Așa este, sună paradoxal, dar este cât se poate de adevărat. Momentele de răsfăț din timpul dimineții nu se pot compara cu absolut nimic. Îți poți pregăti o ceașcă extrem de interesantă, cu arome și frișcă. De asemenea, recipientul ales contează mult, pentru că îți va da mai multă încredere în tine dacă are un mesaj motivațional de care poți să ții cont. Dacă ai intoleranță la lactoză, poți opta pentru lapte vegetal, așa că nu ai nicio scuză!

Uneori, atunci când lucrez, am tendința de a bea o ceașcă de cafea fără să o apreciez cu adevărat. Vreau doar să fiu productivă la locul de muncă și nu mă gândesc deloc la ce se află în cana mea. Dacă îmbunătățesc puțin băutura cu aromele preferate, pot să bucur mai mult de gust. Cu siguranță mă face să mă simt mai calmă dimineața și pentru asta sunt recunoscătoare.

3. Citește de plăcere
Nu trebuie să ai o listă cu mii de cărți pe care trebuie să le termini în câteva săptămâni. Când ai un obiectiv de urmat, poate vei face totul din obligație, fără pic de plăcere. Așa mi s-a întâmplat și mie înainte. Citeam pentru că trebuia să o fac, nu pentru că doream să aflu lucruri noi sau să mă relaxez. Nu vedeam această activitate ca pe o metodă de relaxare, ci doar ca pe un stres în plus. Era o corvoadă pentru mine!
Cumpără-ți doar cărțile care îți stârnesc interesul și nu te lua după ce spun alții că ar trebui să ai neapărat în biblioteca de acasă.

4. Fă mișcare
La sfârșitul fiecărei zile, îmi propun să fac mișcare. Fie că este vorba de un antrenament intens de 30 de minute sau de o sesiune de 10 minute de yoga ori meditație. Încerc să-mi mișc corpul, în orice fel posibil. Și nu fac asta doar pentru a-mi elibera tensiunea acumulată în multele ore petrecute la birou, ci și pentru că vreau să arăt bine și să mă simt bine în pielea mea.

Dacă ai posibilitatea, plimbă-te pe afară, cu sau fără animalul tău de companie. Dacă ai unul, ar fi un motiv în plus pentru a ieși în fiecare zi din casă. În cazul în care vrei să rămâi în casă, poți găsi o grămadă de exerciții pe care le poți face în sufragerie. Încearcă să urmărești un videoclip în care un specialist explică anumite exerciții. Te va ajuta să le faci în mod corect, fără să îți pui mai tare sănătatea în pericol.

Nu contează metodele prin care încerci să îți ajuți mintea, sufletul și trupul să se elibereze de stres. Contează să îți dorești asta, să ai motivație și ambiție. Trebuie să vrei să ai grijă de tine, să cauți liniștea interioară și să speri la zile mai bune!

Acest articol este o adaptare a articolului publicat pe Thought Catalog.

Iată: 9 sfaturi ușoare: cum să te relaxezi și să-ți îmbunătățești starea de spirit instant

Surse foto: iStock

Surse articol: ThoughtcatalogTinybuddhaPsychcentral

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Ce barbat celebru este sufletul tau pereche?
Incepe quiz
Ce barbat celebru este sufletul tau pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)