Cuvintele care te fac să îţi pierzi credibilitatea: evită-le!

Cuvintele care te fac să îţi pierzi credibilitatea: evită-le!

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem ceea ce spunem, chiar dacă acest fapt nu ni se pare convingător la prima vedere. Micile anecdote pe care alegi să le povesteşti atunci când ajungi la muncă, cuvintele de alint pe care le foloseşti în momentele de tandreţe cu iubitul sau speech-ul de prezentare la un interviu te caracterizează în egală măsură cu hainele pe care le porţi sau reacţiile pe care le ai!

Iată care sunt cuvintele pe care le foloseşti frecvent, dar care te fac să îţi pierzi credibilitatea! Evită-le de acum încolo, dacă vrei ca personalitatea şi discursul să indice aceeaşi femeie puternică, independentă!

Cuvinte şi expresii care îţi lezează credibilitatea

Deşi nu îţi dai seama, cuvintele pe care le rosteşti sunt mai mult decât simple alegeri lexicale. Ele nu îţi conturează numai un coeficient de inteligenţă sau un nivel de cultură generală, dar îţi reflectă şi personalitatea, alegerile de viaţă, vârsta sau cercul de prieteni în care te învârţi!

Carmen Fought, specialist lingvist, şi Deborah Tannen, professor de lingvistică la Universitatea Georgetown, au alcătuit pentru businessinsider.com o listă a cuvintelor de care trebuie să te fereşti, dacă nu doreşti să îţi pierzi credibilitatea!

Cuvinte şi expresii care exprimă eschiva: ceva de genul, cam aşa, poate, posibil, probabil

Ştii ce exprimă aceste cuvinte? Nesiguranţa! Nu, ele nu indică doar faptul că nu eşti convinsă de acurateţea a ceea ce spui sau povesteşti, ci şi că ai un deficit de încredere în tine! Folosindu-le consecvent în discurs, aceste cuvinte te vor face să îţi pierzi credibilitatea în faţa auditoriului tău, care va considera că nu eşti o persoană pe care te poţi baza. De ce? Pentru că te vei eschiva la greu, la fel ca vorbele pe care le rosteşti.

Cuvinte şi expresii care întăresc sensul spuselor: cu siguranţă, e adevărat, pe bune, chiar aşa, întru totul

De data asta, ce e în neregulă cu ceea ce spun, te poţi întreba? Par sigură pe mine, convinsă de ceea ce afirm... sau nu? Cuvintele care întăresc sau intensifică sensul a ceea ce rosteşti sunt la rândul lor percepute mai degrabă ca un semn al lipsei de încredere în tine. Ele relevă o nesiguranţă la nivel de subconştient, pe care tu încerci să o camuflezi apelând la cuvinte mari, care să îţi garanteze succesul.

De asemenea, aceste cuvinte te pot caracteriza drept o persoană imatură, căreia îi place să dramatizeze şi care întreţine o relaţie nesănătoasă cu hiperbolele. De evitat!

Cuvinte şi interjecţii care umplu spaţiile goale din discurs: hmm, gen, mda sau toată gama de vocale prelungite dezastruos („aaaa”, „îîî”)

De data aceasta, mesajul pe care îl transmiţi auditoriului tău este: „Nu sunt deloc sigură de ceea ce spun şi am nevoie de o pauză, pe care o câştig cu interjecţii, exclamaţii şi cuvinte inutile”. Pe lângă faptul că îţi vei pierde complet orice autoritate sau putere de convingere asupra celor care te ascultă, le vei ruina complet şi interesul: să nu te mire dacă unii dintre ei vor începe să caşte!

„Desigur, aceste cuvinte apar în vocabularul fiecăruia dintre noi”, spune Deborah Tannen. „Cu toţii avem ticuri de vorbire automate”, subliniază ea. Secretul este să te foloseşti de ele moderat, şi nu să le proiectezi ca pe nişte bombe asupra auditoriului tău complet buimăcit!

Cuvinte de scuze: îmi pare rău, nu vreau să deranjez, scuze

Din nou, aceste cuvinte sunt permisibile atunci când sunt utilizate pentru a exprima politeţea, pentru a întrerupe sau a cere un favor unui străin, dar când îţi începi fiecare propoziţie cu ele, nu vor face decât să te „picteze” în culori negre, ca pe o femeie căreia îi este teamă şi de „propria umbră”.

Cum renunţi la cuvintele care îţi erodează personalitatea

Acum, că le-ai identificat, este important să afli cum poţi renunţa la aceste cuvinte „malefice”!

Ascultă-te atunci când vorbeşti. Mulţi dintre noi avem tendinţa de a ne muta pe autopilot atunci când vorbim sau de a gândi în perspectivă asupra lucrurilor pe care vrem să le comunicăm ulterior, pierzând complet atenţia faţă de momentul actual. Fă-ţi un serviciu şi ascultă-te cu acelaşi respect pe care îl acorzi unui străin, iar rezultatele vor fi „magice”.

Cere ajutorul prietenilor. Ei te cunosc cel mai bine şi cu siguranţă au observat micile tale ticuri mai bine decât tine. Roagă-i să identifice acele cuvinte pe care le foloseşti cel mai des şi care dăunează discursului tău.

Reclamă feedback. Ai avut o prezentare în faţa tuturor colegilor? Roagă-i să completeze un mic chestionar de feedback (anonim, ca să te asiguri de sinceritatea lor), în care să îţi noteze performanţele de orator. De asemenea, şi şeful tău te poate ajuta din acest punct de vedere.

Înregistrează-te! Înainte de a-ţi recita discursul în faţa auditoriului, repetă-l acasă şi înregistrează-te în timp ce îl rosteşti. Vei fi uimită de ceea ce vei observa!

Tu ce părere ai? Foloseşti aceste cuvinte care îţi distrug credibilitatea? Descoperă şi cele două cuvinte pe care ar trebui să le elimini din vocabular!

Surse foto: pixabay.com, pexels.com

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cat de repede iti pierzi cumpatul?
Incepe quiz
Cat de repede iti pierzi cumpatul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (269 vizite)