Eșți guvernată de emisfera dreaptă sau de emisfera stângă a creierului? Fă testul și află!

Eșți guvernată de emisfera dreaptă sau de emisfera stângă a creierului? Fă testul și află!

Dana Ungureanu

Creierul uman este un organ foarte complex. Conform unor teorii, cel al bărbatului cântărește 1,4 kilograme, iar al femeii - 1,26 kilograme. Printre cele 100 de miliarde de neuroni se realizează peste 60 de trilioane de sinapse neuronale, însă această cifră variază de la o persoană la alta și se crede că este cea care face diferența între un geniu, un om obișnuit și un om cu inteligență medie. Datorită complexității sale, acest organ este centrul de comandă al emoțiilor, stimulilor, senzațiilor și gândurilor. Dacă vrei să afli ce funcții ale creierului folosești mai mult, poți să faci testul de personalitate pentru emisfera stângă sau dreaptă.

femeie care face un test de inteligenta pentru determinarea emisferei dominante

Deși creierul uman este împărțit în două emisfere, stânga și dreapta, care sunt foarte asemănătoare, există o mare diferență când vine vorba de modul în care fiecare dintre noi procesează informațiile. Astfel, testul pentru emisfera stângă sau dreaptă îți poate dezvălui ce fel de persoană ești, dacă îți place să te ghidezi după reguli și ai o gândire rațională sau dacă ești o persoană intuitivă și ai multă imaginație.

În ciuda similarităților dintre emisfere, cele două jumătăți ale creierului nu funcționează independent una de cealaltă. Părțile creierului sunt conectate prin fibre nervoase. Dacă legătura dintre ele a fost ruptă în urma unei leziuni, creierul poate funcționa în continuare, însă lipsa acestei conexiuni poate duce la unele deficiențe.

Creierul uman se adaptează în mod constant, fie că este vorba de o schimbare de ordin fizic, structural, fie că este vorba de o trăire, dată de o experiență de viață. Mai mult decât atât, pe măsură ce oamenii de știință studiază acest organ, ei obțin numeroase informații care-i ajută să înțeleagă mai bine procesul de funcționare. Aceste informații sunt esențiale pentru o mai bună cunoaștere a bolilor mintale sau a leziunilor și a modului de recuperare a acestora.

Diferențele dintre emisfera dreaptă și emisfera stângă

Există o teorie conform căreia oamenii folosesc fie jumătatea stângă a creierului, fie jumătatea dreaptă a creierului, ceea ce înseamnă că o parte a creierului este dominantă. Dacă, de exemplu, ai o gândire logică, se poate spune că îți foloseșți mai mult emisfera stângă. În schimb, dacă ai tendința să îți dezvolți mai mult latura creativă, se poate spune că îți foloseșți mai mult emisfera dreaptă.

Această teorie se bazează pe faptul că cele două părți ale creierului funcționează diferit, lucru care a fost prima dată demonstrat în anii 1960, datorită cercetărilor efectuate de psihologul Roger W. Sperry, câștigătorul premiului Nobel.

Partea stângă a creierului (această jumătate este cunoscută și sub numele de creier digital) este mai verbală, mai analitică și mai ordonată decât partea dreaptă a creierului. Astfel, oamenii care au partea stângă dominantă au înclinații mai mari către lectură, scriere sau efectuarea unor calcule.

Potrivit cercetării efectuate de Sperry, creierul stâng este, de asemenea, conectat la:

  • logică;
  • secventiere;
  • gândire liniară;
  • matematică;
  • fapte;
  • gândire exprimată în cuvinte.

Creierul drept se bazează mai mult pe vizual și pe intuiție (este cunoscut și sub numele de creier analitic). Astfel, oamenii care au partea dreaptă dominantă sunt mai creativi și mai puțin organizați.

diferente intre emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului

Potrivit cercetării efectuate de Sperry, creierul drept este, de asemenea, conectat la:

  • imaginație;
  • gândire holistică;
  • intuiție;
  • arte;
  • ritm;
  • indicii nonverbale;
  • vizualizarea sentimentelor;
  • visarea cu ochii deschiși.

Cât de veridică este teoria privind emisfera dominantă

Așa cum am descoperit, putem spune că cele două laturi ale creierului sunt diferite, însă această teorie nu rezultă neapărat că o emisferă este dominantă, așa cum este cunoscut și faptul că avem o mână dominantă (stânga sau dreapta).

O echipă de neurologi a încercat să testeze această teorie, iar rezultatul a fost cel puțin surprinzător. După o serie de cercetări care au fost efectuate timp de doi ani, echipa nu a găsit nicio dovadă că această teorie este corectă.

Imagistica prin rezonanță magnetică efectuată asupra a 1.000 de persoane participante la studiu a arătat că creierul uman nu favorizează doar o parte din cele două laturi. Conexiunile care au loc într-o emisferă nu sunt, în general, mai puternice decât conexiunile care au loc în cealaltă emisferă.

Cele două jumătăți ale creierului sunt legate prin structuri nervoase, creând astfel un canal imens de comunicare. Deși cele două părți funcționează diferit, ele lucrează împreună și se completează reciproc. Prin urmare, o persoană nu folosește doar o emisferă la un moment dat.

Indiferent dacă efectuezi o activitate logică sau una creativă, primești informații de la ambele părți ale creierului. De exemplu, creierul stâng este definit de limbaj, însă creierul drept te ajută să înțelegi contextul și tonul. Creierul drept te ajută la calcule și la ecuații matematice, în timp ce creierul drept te ajută la estimări și la comparații.

Trăsăturile personale generale, preferințele individuale sau stilul de viață nu pot determina clar că modul de gândire al unei persoane este dominat de emisfera stângă sau dreaptă.

Cu toate acestea, este adevărat că cele două părți ale creierului sunt diferite, iar fiecare dintre ele are anumite caracteristici. Astfel, modul de gândire poate varia de la o persoană la alta, în funcție de zonele creierului care sunt accesate.

Cine a inventat testul și ce rezultate s-au obținut

Testul de personalitate pentru determinarea emisferei dominante a fost conceput de doi frați, Leonard Sommer (dominat de latura dreaptă a creierului) și Gordon Sommer (dominat de latura stângă a creierului), parteneri în cadrul companiei Sommer+Sommer, cu sediul în Sttutgart, Germania, în iulie 2012.

În primă fază, pentru a lansa testul, frații Sommer au trimis 980 de e-mailuri către oameni de marketing care reprezintă branduri mari de consum din Germania. Scopul era acela de a afla dacă firmele de top din țară sunt conduse de oameni care au o gândire dominată de emisfera stângă sau dreaptă. Așa cum au anticipat cei doi, persoanele care lucrează în cadrul firmelor mari din Germania au o gândire dominată de emisfera stângă.

Conform rezultatelor obținute în urma testului, 43% dintre persoanele care lucrează în marketing au emisfera stângă dominantă, iar 24% dintre ele au emisfera dreaptă dominantă. La 33% dintre participanți a rezultat o egalitate între cele două emisfere.  

Ulterior, testul a fost efectuat pe oameni din peste 229 de țări, iar fenomenul a devenit viral, site-ul sommer-sommer.com cunoscând o evoluție furtunoasă în ceea ce înseamnă traficul din online. Mai mult decât atât, datorită popularității sale, testul, inițial conceput în limba germană, a fost tradus în chineză, rusă, japoneză, spaniolă, portugheză și engleză, astfel încât tot mai mulți oameni să aibă acces la el.  

Desigur, frații Sommer au mărturisit faptul că testul nu este unul științific, iar rezultatele nu pot fi luate în serios. Cei doi au fost fericiți să descopere că testul lor s-a răspândit în întreaga lume, iar astfel a ajuns chiar și în zone precum Tahiti sau Fiji.

Test emisfera stângă sau dreaptă

Testul de personalitate, bazat pe câteva întrebări care îți pun imaginația și modul de gândire la încercare, te va ajuta să îți dai seama care jumătate a creierului este dominantă.

Testul realizat de site-ul sommer-sommer.com este conceput astfel încât să stabilească ce fel de gândire are fiecare persoană în parte. Nu este un test de inteligență, așa că nu trebuie să îți faci griji în privința răspunsurilor pe care le oferi. Este nevoie doar de puțină atenție pentru a rezolva fiecare întrebare, iar la final sunt șanse destul de mari ca rezultatul să te surprindă.

Test emisfera stângă sau dreaptă: braintest.sommer-sommer.com/en/

femeie care scrie intr-un jurnal

Cum să-ți menții creierul sănătos și inteligența la cote maxime

Potrivit Asociației Alzheimer, menținerea creierului activ poate ajuta la creșterea vitalității și poate genera noi celule. Totodată, o lipsă de stimulare mentală poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți stimulezi creierul:

  • alocă timp în fiecare zi pentru scris sau citit, sau pentru ambele activități;
  • niciodată nu opri procesul de învățare - înscrie-te la un curs sau încearcă să înveți o nouă aptitudine;
  • alocă timp pentru a rezolva puzzle-uri;
  • alocă timp pentru jocuri de memorie, board games, jocuri de cărți sau jocuri video;
  • fă-ți un hobby care îți crește puterea de concentrare.

Adițional, pe lângă exercițiile care îți stimulează creierul, este recomandat să faci și mișcare. Astfel, este suficient să aloci doar 120 de minute pe săptămână pentru sport, iar acest lucru te va ajuta să îți îmbunătățești capacitatea de concentrare și memoria.

Totodată, evită alimentele de tip junk food și asigură-te că ai o dietă cât mai sănătoasă, care te ajută să asimilezi toate substanțele nutritive esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Nu în ultimul rând, este important să dormi suficiente ore pe noapte.   

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Profundă sau indiferentă? Fă testul și află
Incepe quiz
Profundă sau indiferentă? Fă testul și află

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (515 vizite)