Șapte semne timpurii care anunță cancerul rectal

Șapte semne timpurii care anunță cancerul rectal

Ionelia Olteanu

Cancerul este una dintre cele mai periculoase și întâlnite boli ale prezentului. Pentru că nu a fost descoperit încă un tratament, continuă să facă victime în mod dramatic. Șansele de vindecare cresc dacă este depistat în faza incipientă, deși șansele de a recidiva sunt la fel de mari.

Un astfel de exemplu este reprezentat de cancerul rectal, care poate fi diagnosticat de la începutul manifestării. Semnele care apar îi determină pe mulți să meargă de urgență la medic. Din păcate, există unele tipuri de cancer rectal care nu prezintă simptome până când nu ajung într-un stadiu avansat, sau presupun semnale care pot fi confundate cu cele ale unei alte boli. Acest lucru poate întârzia diagnosticarea. Tocmai de aceea, îți prezentăm mai jos cele mai comune semne timpurii ale cancerului rectal!

medic

Simptomele cancerului rectal

Cancerul rectal este o boală care se manifestă în zona rectului (sau anusului). Această formă neobișnuită de cancer este trecută adesea cu vederea din cauza zonei afectate. Mulți dintre cei care s-au confruntat cu simptomele cancerului anal nu au discutat nici cu medicul și nici cu altcineva din cauza sentimentului de jenă. Șansele ca boala să fie depistată depind de localizare și de tipul de cancer. Melanomul de la nivelul canalului anal are tendința de a se răspândi mult mai repede, lucru care contribuie la diagnosticarea mai rapidă.

Cancerul rectal nu trebuie confundat cu cel colorectal. În timp ce cancerul colorectal afectează intestinul gros și rectul, cancerul rectal afectează doar anusul. Deși este o afecțiune rar întâlnită, numărul persoanelor care suferă  a crescut rapid în ultimul deceniu.

Este destul de complicat să se depisteze prezența cancerului rectal în primele etape, deoarece majoritatea simptomelor nu sunt prezente încă de la început. Cu toate acestea, pe măsură ce se dezvoltă, apar mai multe semne de care ar trebui să ții cont:

1. Sângerare rectală (eliminarea de sânge din tractul digestiv prin rect). Aceasta poate aduce cu sine și alte neplăceri precum scăderea tensiunii, amețeală sau stări de slăbiciune;

2. Mâncărime rectală, provocată de tumorile benigne sau maligne situate în interior sau în jurul anusului, care poate provoca senzații de arsură sau răni;

3. Apariția unui nodul sau a unei umflături în zona anală;

4. Durere sau senzație de greutate în zona anală;

5. Scaun subțire sau alte modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipația sau diareea persistentă;

6. Disconfort în momentul defecației;

7. Umflarea ganglionilor limfatici în zona anală sau inghinală. 

Cel mai adesea, aceste simptome sunt cauzate de afecțiunile benigne (non-canceroase), cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale. Totuși, dacă prezinți oricare dintre semnele de mai sus, este important să mergi de urgență la medic pentru a fi stabilită cauza și pentru a o trata, dacă este necesar.

analiza medic

Cauze ale cancerului rectal

Încă nu au fost descoperite cauzele clare care să provoace cancerul rectal, dar există totuși câțiva factori care pot crește riscul apariției acestuia, precum iritarea frecventă a anusului, fumatul sau un sistem imunitar slăbit. De asemenea, ar mai trebui menționată vârsta înaintată (cei care au peste 50 de ani sunt mai expuși), antecedente familiale, alimentația săracă în fibre, dar bogată în grăsimi și calorii, diabet sau obezitate.

Cum poate fi detectat la timp cancerul rectal

Depistarea cancerului rectal în primele sale etape este decisivă în vindecarea sa. Există multe proceduri medicale eficiente în acest sens, iar printre acestea se numără:

- examenul rectal digital- medicul va examina exteriorul anusului pentru a descoperi prezența hemoroizilor sau a fisurilor;

- anoscopie- această metodă este utilizată pentru a verifica dacă s-a format tumora;

- biopsii, ultrasunete și raze X.

Consultul medical este foarte important atunci când sunt sesizate simptomele asociate cancerului, pentru ca acesta să poată fi detectat la timp și să fie administrat cât mai curând un tratament.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.