Semne că te afli în preajma unei persoane cu personalitate histrionică

Semne că te afli în preajma unei persoane cu personalitate histrionică

Redactor Andreea Baluteanu

Știi acele femei care caută mereu atenția, au un comportament de dive și majoritatea cunoscuților le-au poreclit apelând la o sintagmă bine-cunoscută din filmele americane: „drama queen”? Unele dintre ele pot suferi de personalitate histrionică și considerăm că aceasta este cea mai bună descriere a tulburării.

Mai jos îți povestim tot ce trebuie să știi despre această afecțiune, pentru a stabili dacă ești sau nu apropiată de cineva care are personalitate histrionică.

Ce presupune personalitatea histrionică?

Tulburarea de personalitate histrionică face parte dintr-un grup de astfel de afecțiuni numit cluster B și caracterizat prin comportament dramatic, excesiv de emoțional și imprevizibil. Personalitatea histrionică este însoțită în cadrul acestei categorii de tulburarea de personalitate antisocială, tulburarea de personalitate borderline și tulburarea de personalitate narcisică.

prietene

Despre ce este vorba practic? Personalitatea histrionică, deși în aparență poate părea sclipitoare și pornind de la o încredere în sine contagioasă, are de fapt la bază o neîncredere acută. Persoanele care suferă de această tulburare consideră că stima de sine nu poate fi câștigată decât prin aprobarea celorlalți, așa că fac tot posibilul să fie mereu în centrul atenției, folosindu-și calitățile personale pentru a seduce sau a manipula.

Cauzele personalității histrionice

Precum în cazul majorității tulburărilor psihologice, nu există o cauză anume a personalității histrionice. Psihoterapeuții sunt de părere că genetica poate juca un rol important; dacă părinții persoanei tale apropiate au dat dovadă de o înclinație către dramă și manifestări emoționale intense, copilul le poate moșteni de asemenea.

Dar personalitatea histrionică se dezvoltă mai ales în cazul unui mediu familial instabil. Copilul poate învăța de la părinți acest comportament sau îl poate deprinde ca o formă de a atrage atenția, în cazul în care este neglijat. De asemenea, s-a constatat că persoanele crescute fără reguli și fără coerciție pozitivă tind să dezvolte această tulburare mai târziu.

Semne că cineva apropiat suferă de o personalitate histrionică

Personalitatea histrionică începe să se manifeste la maturitate, deși este în general dezvoltată în copilărie. Crezi că ai prin preajmă pe cineva care o manifestă? Iată care sunt semnele ce te pot convinge!

Cel sau cea care suferă de personalitate histrionică poate…

  • să se simtă inconfortabil în situații în care nu este în centrul atenției;
  • să aibă un comportament nepotrivit din punct de vedere sexual: personalitățile histrionice pun mare preț pe seducție și pe manipularea dorințelor;
  • să prezinte emoții superficiale sau rapid schimbătoare, în funcție de interese;
  • să caute constant atenția celorlalți, uneori chiar folosind șantajul sau amenințarea cu suicidul;
  • să aibă un stil de comunicare dramatic, bombastic;
  • să dea dovadă de o atitudine teatrală, dramatică și de manifestări emoționale intense: acest om trăiește de parcă viața întreagă ar fi o scenă;
  • să fie ușor influențabil;
  • să fie ușor descurajat de activitățile care presupun rutina;
  • să considere unele relații mai apropiate decât sunt în realitate.

Diagnosticul personalității histrionice

Dacă bănuiești că cineva apropiat ar putea suferi de personalitate histrionică, cel mai bine este să îi recomanzi consultul unui specialist.

Diagnosticul personalității histrionice e destul de dificil de pus, mai ales că persoanele care suferă de această tulburare se consideră perfect normale. Experții pot începe cu o examinare fizică și cu discutarea istoricului familial, pentru a elimina orice potențială cauză.

În cazul în care se decide prezența unor înclinații histrionice, în general este recomandat consultul unui psihiatru. Acesta are instrumentele necesare pentru a stabili cu acuratețe diagnosticul.

prietena falsa

Tratamentul personalităţii histrionice

Precum în cazul majorității tulburărilor psihologice sau afective, nu există un tratament al personalităţii histrionice. Una dintre cele mai eficiente metode de a ține manifestările sub control este terapia, în cadrul căreia pacientul poate identifica anumite comportamente și poate învăța să le corecteze. De asemenea, alături de psihiatru, persoana suferindă poate descoperi care sunt cauzele afecțiunii sale.

În ceea ce privește medicamentația, aceasta este recomandată numai dacă persoana în cauză manifestă și simptome ale depresiei sau ale anxietății, ce pot fi asociate cu personalitatea histrionică.

Referindu-ne la perspectivele pe termen lung ale bolii, te liniștim: acestea sunt în general pozitive. Personalitatea histrionică nu este o afecțiune gravă; din contră, ea poate fi caracteristică unor oameni sclipitori, ce se bucură de succes mai ales pe plan profesional.

Relațiile intime pot fi însă periclitate de această disfuncție, iar neîmplinirea amoroasă poate fi cauza instalării depresiei sau a anxietății.

Ținută sub control însă, personalitatea histrionică nu este motiv de îngrijorare. Dacă ești de părere că o persoană apropiată suferă de această tulburare, poartă o discuție cu ea, dar ai grijă cum o abordezi, deoarece reacțiile pot fi imprevizibile. Pune accentul pe grija pe care i-o porți și pe dragostea sinceră pe care o nutrești pentru ea și încearcă să nu îi lezezi stima de sine, aici intervenind un punct extrem de delicat pentru personalitatea histrionică.

Află totul și despre tulburarea de personalitate borderline!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.