Speranțele sunt mari! Cercetătorul român care ar putea eradica noul coronavirus ne spune tot!

Speranțele sunt mari! Cercetătorul român care ar putea eradica noul coronavirus ne spune tot!

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

 Cercetătorul român Mihai Netea  - născut la Cluj dar care profesează în Olanda - a încercat să răspundă, recent, uneia dintre cele mai arzătoare întrebări lansate în ultima vreme, prin prisma condițiilor actuale de trai ale întregii planete - "Poate opri un vaccin vechi noul coronavirus?"

Cercetatorul Mihai Netea despre coronavirus

Și aceasta nu este o întrebare generală ci una specifică. Profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, cercetătorul român Mihai Netea conduce un studiu prin care 1.500 de oameni, angajați în sistemul medical, vor fi vaccinați sau revaccinați BCG(vaccin împotriva tuberculozei, apărut în urmă cu aproximativ 100 de ani): „Ceea ce am fi făcut în mod normal într-un an și jumătate am făcut acum într-o lună și jumătate. Speranțele sunt mari, în sensul că până acum acest vaccin a arătat că poate scădea numărul de boli respiratorii, de infecții respiratorii la copii, la fel și la adulți, cu alte tipuri de virusuri și noi sperăm să avem același rezultat și în cadrul studiului pe care îl facem la personalul medical din Olanda. În acest moment, nu putem spune însă dacă acest vaccin va avea sau nu va avea succes. Bineînțeles, toată lumea speră acest lucru, dar nu putem da niciun procentaj cam cât la sută este șansa să fie de succes”.

Citeste si:

Veste încurajatoare pentru România, potrivit unui cercetător belgian: românii au gene anti COVID - 19!

Ce așteptări are Mihai Netea de la BCG? Omul de știință a declarat următoarele: ”Ceea ce poate face vaccinul BCG, ceea ce sperăm noi să poată face este să contracareze această deficiență imunitară care există la pacienții care fac infecții, în așa fel încât să existe o apărare imună mai puternică, virusul să se multiplice mai puțin ușor, deci să nu poată să se răspândească în corp la fel de ușor și oamenii să facă o boală mai ușoară sau poate chiar să nu o simtă deloc, să nu aibă simptome. Deci fiecare va fi, dacă se întâlnește cu virusul, infectat, dar dacă sistemul imunitar primește un stimulus, în așa fel încât să poată respinge, să poată inhiba mai puternic multiplicarea virală, acest lucru poate duce ca omul respectiv să aibă simptome mai ușoare sau chiar deloc.”

Citește și Medicamentele banale care pot învinge coronavirusul

Ce părere are savantul în legătură cu cele întâmplate în România în plină pandemie de coronavirus? „Eu cred că România a făcut destul de bine ce a făcut până acum, a impus niște măsuri de izolare socială și de prevenire a bolii la timp, le-a impus, de fapt, mai la timp și într,-un moment mai bun decât Olanda. Și România, și Olanda le-au impus cam în același timp, numai că Olanda era cam cu două-trei săptămâni înainte în cadrul epidemiei. Și în România, și în Olanda, indiferent cât este de bun sau nu sistemul medical, oamenii trebuie să respecte anumite reguli și să asculte de autorități, de indicațiile lor. Ceea ce este bine aici, în Olanda, este că oamenii au respectat acest lucru. Din câte am văzut eu în România, cu anumite excepții, lucrurile au mers bine și acolo, deci din punctul ăsta de vedere, eu nu pot să spun că România a făcut mai rău, dimpotrivă, România are un număr mai mic, la o populație asemănătoare cu Olanda, cred că are de cinci ori mai puțini pacienți și oameni decedați, deci din punctul acesta de vedere, România nu a făcut rău deloc în cadrul epidemiei! Au fost câteva focare, un pic nefericite, dar asta de poate întâmpla oriunde”, a explicat Mihai Netea.

Citește și: Florin Călinescu, radiografie a societății noastre, pe fondul COVID-19: " O gâlceavă bine gândită de laborator" 

Cât despre momentul în care omenirea ar reuși să scape de coronavirus, cercetătorul a declarat că „Noi sperăm, totuși, ca mult mai devreme să avem vaccin și fie către sfârșitul anului, fie - dacă avem mare noroc și de exemplu BCG-ul sau alte vaccinuri (în Statele Unite, în afară de BCG se mai încearcă un vaccin vechi, vechiul vaccin împotriva poliomielitei, se pare că și el ar putea avea aceleași efecte, deci aceste vechi vaccinuri care dau o stimulare puternică a întregului sistem imun vor fi testate amândouă pe termen scurt), dacă avem noroc ca unul din ele să dea rezultate foarte bune, atunci vom avea un vaccin mult mai repede decât ne așteptam. Dacă nu, va trebui să așteptăm vaccinul nou, care va fi standard și care va dura un an, un an și jumătate până îl punem pe piață. În acel moment, lumea va fi vaccinată și epidemia va intra sub control”.

Surse foto: Wikipedia, Istock

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.