Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult

Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult
Lorena Pintilie
Marţi, 18.04.2023

În trecut, cei mai mulți experți credeau că persoanele înalte aveau avantaje față de cele scunde. Cercetătorii asociau înălțimea cu o sănătate sporită, în special în anii de formare. La urma urmei, aportul de nutrienți din copilărie contribuie în mare măsură la înălțimea unei persoane când ajunge la maturitate.

Astfel, oamenii de știință nutreau convingerea că persoanele de înălțime mică suferă de tulburări de dezvoltare și de un grad de mortalitate mai ridicată din cauza deficiențelor nutritive. Dar oare chiar așa este?

În urma cercetărilor întreprinse acum mai bine de 50 de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia eronată că persoanele înalte au o sănătate mai bună și o longevitate mai mare față de cele scunde. Cu toate acestea, mai multe studii publicate în ultimele două decenii dezvăluie exact opusul. Chiar dacă uneori e mai greu să fii „în papucii unui om mic”, s-ar putea să îți dorești să te afli în acea ipostază după ce vei citi acest articol.

Oamenii scunzi trăiesc mai mult

Chiar dacă nu e tocmai ușor să fii scund, cercetătorii contemporani au demonstrat, prin intermediul mai multor studii, că să fii micuț nu e chiar așa de rău. Persoanele mici de înălțime au un risc de boli cardiovasculare mult mai redus față de cele înalte, și, prin urmare, pot atinge vârste mai înaintate.

De asemenea oamenii înalți au oase și organe mai mari, astfel că au nevoie de mai multe calorii pentru a supraviețui, iar persoanele scunde se pot lipsi de acest aport imens care poate cauza tot soiul de probleme de sănătate. Așadar, persoanele scunde au un avantaj clar, deoarece pot cheltui mai puțin pe alimente și folosesc mai puțină energie pentru a digera mâncarea.

Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile

Ca să ne înțelegem, vrem să subliniem faptul că nu e bătut în cuie că o persoană mai scundă trăiește mai mult decât una înaltă. Nu uitați că există nenumărați factori care pot influența în bine sau în rău starea de sănătate și calitatea vieții unui om, înălțimea fiind doar unul dintre ei. Obiceiurile legate de stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice, o dietă echilibrată și practicarea tehnicilor de gestionare a stresului influențează, de asemenea, în mod semnificativ speranța de viață.

De ce persoanele scunde se bucură de o longevitate mai mare?

Iată cum răspund studiile!

1. Persoanele scunde au mai puține boli cronice legate de alimentație.

Potrivit unui studiu din 2003 publicat în Life Sciences, cercetătorii au descoperit o corelație între înălțime și longevitate. Concluziile lor au venit pe baza datelor privind milioane de decese pe parcursul a 30 de ani. Aceștia au descoperit că persoanele de talie mică aveau rate de mortalitate mai mici și mai puține boli cronice legate de alimentație, mai ales după vârsta mijlocie. În plus, acestea păreau să aibă o durată de viață mai lungă, femeile ajungând la vârste mult mai înaintate față de bărbați.

Cercetătorii cred că, întrucât oamenii scunzi au nevoie de mai puține calorii pentru a funcționa, aceștia au un potențial de longevitate mai semnificativ. Numeroase studii au descoperit că restricționarea caloriilor reduce inflamația și încetinește procesul de îmbătrânire, ceea ce poate crește longevitatea.

2. Au mai puține celule decât persoanele înalte.

Faptul că dețin mai puține celule oferă mai multe avantaje persoanelor scunde. În primul rând, un număr mai mic de celule înseamnă un risc redus de mutație celulară, care poate duce la numeroase tipuri de cancer. De asemenea, dacă ești înalt, corpul tău se supune mai multor replicări de celule, dar rata de înlocuire încetinește pe măsură ce îmbătrânești. Prin urmare, este posibil ca persoanele înalte să nu aibă suficiente celule pentru a repara țesuturile deteriorate mai târziu în viață.

Mai mult de atât, mai multe studii au demonstrat că există o legătură între o înălțime mai mare și riscul de cancer. Un studiu din 2016 a dezvăluit că fiecare centimetru în plus în dimensiune a dus la un risc cu 7,1% mai mare de a muri de cancer la bărbați. În cazul femeilor, a dus la un risc mai mare cu 5,7% de deces din cauza cancerului.

În plus, un studiu realizat în 2013 pe 144.701 femei aflate la postmenopauză a descoperit că femeile mai înalte aveau un risc mai mare de cancer ovarian față de cele mai scunde. Înălțimea lor le expunea la pericolul de a suferi de diverse tipuri de cancer: de tiroidă, de sân, de colon și de ovar. Cu toate acestea, autorii notează că este posibil ca mai mulți alți factori să fi influențat rezultatele.

Trei prietene, una mai scundă decât celelalte 2

3. Persoanele scunde au o variație genetică a genei „longevității” FOXO3.

Numită și „forkhead box protein O3”, această genă este crucială pentru longevitate. Poate că are un nume amuzant, dar cercetătorii au descoperit că oferă o protecție suplimentară împotriva unui deces prematur.

Într-un studiu, oamenii de știință au analizat modul în care gena FOXO3 influențează durata de viață a 8.003 bărbați americani de origine japoneză. Aceștia au descoperit că o statură mai mică a prezis o longevitate mai mare, în special la mijlocul vieții. Bărbații de 1,70 m sau mai scunzi au trăit mai mult deoarece prezentau o variație genetică a genei „longevității”, care oferă mai multă protecție împotriva îmbătrânirii. În plus, acești bărbați aveau un risc mai mic de cancer și niveluri mai scăzute de insulină față de persoanele mai înalte. Gena FOXO3 joacă un rol important în reglarea insulinei prin intermediul căii de semnalizare IGF-1.

Alte studii au confirmat, de asemenea, că anumite mutații genetice specifice ale FOXO3 pot duce la o longevitate ieșită din comun.

Care sunt fazele ciclului menstrual?

4. Au un risc diminuat de a dezvolta cheaguri de sânge

Un studiu a constatat că femeile americane care au o înălțime de peste 1,60 metri suferă mai des de cheaguri de sânge decât femeile mai scunde. Cercetătorii susțin că probabil lungimea membrelor poate influența apariția cheagurilor de sânge din organismul oamenilor, cauzând tromboembolism venos (TEV). Cu toate acestea, alți factori, cum ar fi comorbiditățile cronice, obezitatea și vârsta înaintată cresc, de asemenea, probabilitatea formării de cheaguri de sânge.

5. Au adesea o sănătate respiratorie și cardiovasculară mai bună.

Un studiu efectuat pe 18.403 funcționari publici din Londra a constatat că persoanele mai înalte au suferit de mai multe boli respiratorii și cardiovasculare. Oamenii de știință au descoperit că există o asociere între înălțimea unei persoane și afecțiunile respiratorii. Cercetătorii cred că persoanele scunde au un avantaj deoarece plămânii lor funcționează mai bine.

Un alt studiu la care au participat peste 2.600 de sportivi finlandezi a arătat că schiorii de fond erau cu 15 centimetri mai scunzi și trăiau cu aproximativ șapte ani mai mult decât jucătorii de baschet. Sportivii de anduranță, cum ar fi schiorii, au înregistrat rate mai mici de mortalitate cardiovasculară în comparație cu sportivii din sporturile de echipă, cum ar fi baschetul. Cu toate acestea, nu s-a identificat nicio diferență de longevitate între grupuri.

Alți factori care pot crește longevitatea vieții unei persoane

În timp ce aceste studii au scos la iveală beneficiile de a fi scund, mulți alți factori contribuie la sănătatea generală. Îți poți îmbunătăți starea de bine și sănătatea trăind în concordanță cu natura și legile acesteia, fie că ești o persoană scundă sau înaltă. Dormi 7-8 ore pe noapte, mănâncă alimente sănătoase printr-o dietă echilibrată, fă mișcare, cu precădere exerciții fizice care să îți solicite organismul, gestionează stresul și profită de lumina soarelui și de ce îți poate oferi aceasta. Atât persoanele înalte, cât și cele scunde care respectă pilonii sănătății își pot crește longevitatea vieții.

A fi scund oferă avantaje notabile, cum ar fi creșterea longevității și reducerea riscului de îmbolnăvire. Mai multe studii au constatat că persoanele scunde au o incidență mai mică a cancerului, a bolilor de inimă și a bolilor respiratorii. De asemenea, este posibil ca aceștia să aibă o variație genetică la o anumită genă care îi protejează împotriva bolilor legate de vârstă. În cele din urmă, persoanele de statură mai scundă au nevoie de mai puține calorii, ceea ce le poate crește speranța de viață prin reducerea inflamației. Cu toate acestea, este important să ne amintim că înălțimea nu vă determină destinul.

Care sunt cele mai toxice alimente pentru creier, conform medicului Alexandru Vlad Ciurea

Cel mai important, însă, este să ai grijă de sănătatea ta prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și pozitive, cum ar fi meditația, o dietă bazată pe plante, mișcare și multă lumină venită direct de la soare. Ai grijă de tine!

Vezi si
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Andreea Baluteanu | Marţi, 18.04.2023
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Marţi, 18.04.2023

Surse foto: iStock

Surse articol: Power of Positivity 

Articolul urmator »
Tratament pentru demență, posibil în viitorul apropiat
Tratament pentru demență, posibil în viitorul apropiat
Anca Marcus | Joi, 26.10.2023
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Raluca Margean | Joi, 12.10.2023

Ne găsești pe