Șapte alimente care scad glicemia
Cuprins
Zahărul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății noastre, fiind considerat un adevărat drog de către unii nutriționiști. Consumul excesiv de alimente care conțin zahăr conduce la creșterea necontrolată a glicemiei, până în punctul în care se poate declanșa diabetul de tip 2. Pentru că mulți oameni se confruntă cu o adevărată dependență de dulciuri, această boală este acum des întâlnită peste tot în lume.
Numai prin alimentație putem preveni această problemă serioasă, așa că îți recomandăm nu doar să limitezi consumul de zahăr, ci și să mănânci alimente care scad glicemia!
Șapte alimente care scad glicemia
1. Afinele
Afinele au o multitudine de beneficii pentru sănătate și își fac loc lejer în topul celor mai sănătoase alimente din lume. Ele sunt recomandate inclusiv pentru diabetici sau pentru persoanele care au o glicemie prea mare. Un studiu publicat în Journal of Nutrition în 2010 arată că includerea afinelor în regimul zilnic crește sensibilitatea la insulină și reduce riscul instalării diabetului de tip 2, provocat tocmai de rezistența la insulină cauzată de consumul excesiv de carbohidrați.
2. Avocado
Avocado este unul dintre cele mai calorice fructe, însă aceste calorii provin din nutrienți prețioși. Probabil știi deja că avocado este bun pentru sistemul cardiovascular datorită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, însă acestea ajută inclusiv glicemia, pentru că încetinesc eliberarea de zaharuri în sânge. Avocado mai conține beta-sitosterol, un compus care îți ajută corpul să se regenereze după efort fizic. Ca să nu faci un exces de calorii, mănâncă un sfert de avocado la salate sau ca atare, dacă îți place gustul.
3. Semințe de chia
Aceste semințe care nu conțin gluten stabilizează nivelul zaharurilor din sânge și contribuie la controlul simptomelor asociate cu diabetul, crescând în același timp sensibilitatea la insulină. Semințele de chia sunt recomandate inclusiv pentru scăderea colesterolului și conțin o cantitate mare de fibre, magneziu, potasiu, acid folic, fier și calciu. Află mai multe despre beneficiile lor de AICI!
4. Scorțișoara
Se știe deja de mult timp că scorțișoara este o adevărată minune pentru organism, iar un studiu publicat în 2003, în Diabetes Care, arată că acest condiment face ca mușchiul ficatului să răspundă mai bine la insulină. Acest lucru înseamnă că te ajută să slăbești și că este un aliment care îți scade glicemia. Scorțișoara de Ceylon este cea mai eficientă în acest sens: este de ajuns să consumi o jumătate de linguriță pe zi, timp de 20 de zile, pentru a scădea glicemia cu până la 20%.
5. Mango
Cine ar fi crezut că un fruct dulce precum mango ar putea să fie un aliment care scade glicemia? Un studiu publicat în Nutrition and Metabolic Insights arată că 100 de grame de mango proaspăt consumat zilnic poate ajuta la scăderea glicemiei în cazul pacienților care suferă de obezitate. Acest fruct conține peste 20 de vitamine și minerale diferite, însă, dacă vrei să aibă efecte pozitive asupra corpului tău, nu trebuie să îl consumi în cantități foarte mari.
6. Ouăle
Există un mit referitor la ouă, conform căruia acestea fac rău ficatului și cresc colesterolul. Din cauza acestui mit, multe persoane care au probleme cu greutatea se feresc să mănânce ouă, însă aceste alimente sunt un adevărat dar de la natură, care, printre altele, controlează apetitul prin reducerea răspunsului la insulină după o masă și prin reglarea fluctuațiilor mari în nivelul glicemiei și insulinei. Ca bonus, studiile arată că persoanele care consumă ouă la micul dejun mănâncă mai puțin în următoarele 36 de ore.
7. Oțetul
Oțetul poate fi consumat și în scop terapeutic, pentru că ajută la reglarea nivelului glicemiei și crește senzația de sațietate de după o masă bogată în carbohidrați. Există studii care confirmă faptul că persoanele care beau înainte de masă apă cu puțin oțet au mai puține zaharuri în sânge după ce mănâncă. Acest efect al oțetului pare să fie mai puternic în cazul persoanelor care suferă de prediabet decât în cazul persoanelor cu o sensibilitate normală la insulină. Dacă îți cumperi oțet din cidru de mere, nu lua varianta balsamică, pentru că are în componență zahăr.
Multe dintre alimentele care scad glicemia ne pot ajuta să prevenim o boală cumplită precum diabetul și, de multe ori, chiar să slăbim!