Sunt mineralele coloidale periculoase? Afla riscurile la care te expui!

Sunt mineralele coloidale periculoase? Afla riscurile la care te expui!

Redactor Alexa Galgau

Ca urmare a faptului ca oamenii au devenit tot mai preocupati de sanatatea lor si au inteles cat de important este un stil de viata corespunzator, piata s-a umplut de o sumedenie de suplimente alimentare si produse naturiste. Din pacate, nu doar dorinta de a insanatosi oamenii ii ghideaza pe producatorii acestora sa le puna pe piata. Nu de putine ori se intampla ca un produs ale carui efecte nu sunt testate sa fie vandut doar pentru a aduce profituri. Acesta este si cazul mineralelor coloidale, care in prezent se administreaza ca suplimente alimentare, in ciuda potentialului pericol pe care il prezinta.

Afla totul despre mineralele coloidale si despre efectele secundare pe care ele le-ar putea avea!

Mineralele coloidale: sanatoase sau nu?

Mineralele coloidale sunt extrase din depozite de argila si au devenit tot mai populare in ultimii ani, datorita ideii cum ca ar avea o rata de absorbtie mult mai mare decat mineralele obisnuite. In ciuda tuturor laudelor care li se aduc acestor suplimente alimentare, nu exista studii stiintifice care sa ateste efectele lor benefice si nici faptul ca ar fi absorbite mai rapid de catre organism. Totusi, in ciuda posibilelor pericole pe care le prezinta, ele sunt folosite pentru a trata o lista lunga de boli, precum: diabetul, artrita, tuberculoza, cataracta, cancerul s.a.m.d. 

In ciuda faptului ca sunt atat de populare, mineralele coloidale (precum argintul coloidal, de exemplu) nu fac parte din categoria celor esentiale pentru organism. De altfel, exista doar 17 minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona corect, in vreme ce pe piata exista zeci de produse care contin substante care nu sunt necesare. Cel care a dat startul popularitatii mineralelor coloidale a fost doctorul Joel Wallach, un veterinar a carui teorie este ca toate bolile din organism sunt provocate de deficiente de minerale. In ciuda afirmatiilor sale, un studiu realizat in America pe 13.000 de persoane a aratat ca suplimentele minerale nu au de fapt niciun efect asupra longevitatii. Desi suntem mereu indemnati sa luam suplimente alimentare, un alt studiu, din 2006, al National Institutes for Health a pus sub semnul intrebarii lista lunga de beneficii ale acestora in conditiile in care nu exista deficiente in organism. 

In vreme ce nu exista dovezi stiintifice ale efectelor "miraculoase" ale mineralelor coloidale, iata cateva riscuri la care te supui daca iei astfel de suplimente, avand in vedere ca ele contin metale grele:

- desi se spune ca argintul curata organismul, acesta poate fi de fapt foarte toxic. In primul rand, nu este un mineral esential pentru organism. In al doilea rand, atunci cand se gaseste in corp in cantitati mai mari decat ar trebui, ajunge sa impregneze tesuturile, formand o compozitie insolubila. Astfel, el se acumuleaza in splina, ficat, maduva spinarii, plamani si piele. Atunci cand argintul coloidal a fost administrat soarecilor de laborator, a provocat moartea acestora prin edem pulmonar si congestie;

- te poti confrunta cu probleme neurologice, asociate cu ingerarea de metale grele, in special a argintului;

- ingerarea aurului conduce la dermatita si stomatita, dar nu numai atat - se pare ca el formeaza o proteina care este depozitata apoi in tesutul rinichiului, transformandu-se intr-o toxina care afecteaza maduva spinarii;

- compusii din aluminiu pot interveni la nivelul intestinului, blocand asimilarea eficienta a substantelor nutritive, inclusiv a calciului si fierului, in conditiile in care deficienta de fier este cea mai frecventa si periculoasa carenta la nivel mondial;

- litiumul ingerat in cantitati prea mari poate conduce la crize epileptice, anorexie, greata, probleme ale rinichilor si la afectarea permanenta a sistemului nervos.

Femeile insarcinate, persoanele care sufera de hemocromatoza (au prea mult fier in sange) sau de boala Wilson (o acumulare de cupru in tesuturi, in special in ficat) nu ar trebui sa consume suplimente pe baza de minerale coloidale.

In conditiile in care nu exista studii care sa ateste efectul benefic al mineralelor coloidale pentru organism si se stie ca acestea contin metale grele cu potential periculos, probabil ca este mai sigur sa te orientezi catre alte suplimente "atestate" sau, si mai bine, sa ai grija de corpul tau printr-o alimentatie corecta!

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.