Tu stii ce bei? Afla care este cea mai sigura metoda pentru purificarea apei!

Tu stii ce bei? Afla care este cea mai sigura metoda pentru purificarea apei!

Redactor Divahair.ro

Parte majoritara in structura organismului uman, apa este elementul vital de care avem nevoie zilnic, care ne influenteaza cel mai mult sanatatea si, implicit, calitatea vietii. Fie ca este consumata in stare naturala sau ca este folosita pentru gatit ori pentru prepararea unor bauturi, apa trebuie sa fie o alegere asumata si informata, iar optiunile din prezent sunt apa potabila de la robinet, apa imbuteliata sau apa din fantani si din izvoare.



Cand apa este un element atat de important, atunci intervine intrebarea: care este cea mai potrivita apa de consum?

Problema cea mai disputata la ora actuala este aceea a puritatii si a sigurantei apei potabile, pentru ca atat cea de la robinet, cat si cea imbuteliata pot prezenta impuritati, exces de clor si de minerale preluate din traseul parcurs pe conductele de transport, pana la robinet sau pana la centrul de imbuteliere. Cu alte cuvinte, desi statiile de epurare sunt sigure, traseul apei pana in paharele noastre ii modifica simtitor calitatea. 

Daca apa potabila de la robinet are un miros si un gust puternic de clor (adaugat pentru a o face sigura de baut), in cazul apei imbuteliate clorul lipseste, dar nici nu stim ce bem, mai ales daca bidoanele sunt depozitate indelung in ger sau la soare (la temperaturi ridicate, substantele chimice migreaza din recipientele de plastic in continutul acestora si au efect cancerigen asupra organismului).



Pana la urma, nu putem fi niciodata siguri ca apa imbuteliata este turnata direct din izvor in bidoane si ca acestea sunt pastrate constant la temperaturi potrivite, in conditii optime. Chiar si in acest caz, calitatea apei ramane inca un lucru disputabil, pentru ca aceasta poate contine un exces de minerale, impuritati sau paraziti ori poate proveni dintr-un sol tratat cu pesticide si ierbicide infiltrate in panza freatica. Asadar, oricum am privi lucrurile, apa imbuteliata nu este intotdeauna mai sigura decat cea de la robinet.

In cazul in care fierbem apa, foarte putine microorganisme sunt distruse (giardia, de exemplu, nu este eliminata prin fierbere), impuritatile, calcarul, metalele grele, nitratii si alte substante chimice nu sunt indepartate si nu facem decat sa evaporam o parte din cantitate, concentrand substantele deja existente. Iar gustul devine in asa fel incat nu putem sa ne prefacem ca ne place.  

Asadar, ce ne ramane de facut?

Sa o filtram. Fie prin metode din popor (cu argila, coji de banane, tifon, dischete de bumbac, prosoape de hartie, filtre de cafea), fie apeland la cea mai simpla si mai la indemana metoda: o cana filtranta.
(Atentie, apa filtrata prin osmoza inversa nu este acelasi lucru cu apa filtrata, ci este o apa „moarta” si acida, daunatoare organismului.)



In principiu, o cana filtranta este formata dintr-o carafa si un cartus filtrant, care contine un amestec de carbune activ (din nuca de cocos arsa) si rasini schimbatoare de ioni. Carbunele are rolul de a absorbi clorul, pesticidele si poluantii organici, continand de asemenea si un inhibitor care previne inmultirea bacteriilor, iar rasina schimbatoare de ioni inlatura duritatea care provoaca depunerile de calcar si reduce semnificativ nivelul metalelor din apa (cuprul si plumbul).

Ca urmare a acestei tehnologii avansate de filtrare, gustul si mirosul de clor sunt eliminate, eventualele impuritati adunate de pe conducte sunt oprite in filtru, excesul de minerale (calcarul in special) si de metale (cuprul si plumbul) este indepartat, iar toate aceste aspecte converg benefic asupra sanatatii organismului.  

Astfel, cu ajutorul unei cani filtrante, apa potabila de la robinet ajunge la forma optima de consum pe care a avut-o imediat dupa epurare, fiind 100% sigura pentru hidratarea directa si pentru pregatirea mancarii. Gustul felurilor de mancare, al ceaiului sau al cafelei este astfel potentat.



Beneficiile in cazul folosirii unei astfel de cani filtrante sunt vizibile pe toate planurile, inclusiv in portofel, pentru ca economiile ajung sa fie substantiale daca luam in considerare banii cheltuiti pe apa imbuteliata. In plus, scapam si de disconfortul creat de caratul sticlelor si al bidoanelor! Asadar, o cana filtranta este mai mult decat necesara in orice gospodarie.



La ora actuala, studiile de piata indica faptul ca liderul mondial in acest domeniu este compania germana BRITA. Canile filtrante produse de Brita sunt recomandate de cei  50 de ani de experienta, fiind compania care a inventat si care a dezvoltat aceasta metoda de filtrare a apei, intotdeauna pro-sanatate si pro-mediu inconjurator.



In Anglia, de exemplu, 95% dintre gospodarii folosesc produsele BRITA, iar in intreaga lume peste 250 de milioane de oameni au acasa aceste cani filtrante, fapt care confirma siguranta si eficienta acestora la scara larga.
Aceste cani filtrante si-au demonstrat utilitatea in milioane de case si, prin urmare, apa potabila de la robinet filtrata reprezinta cea mai accesibila si mai corecta solutie la care sa recurgem, cand in joc este sanatatea noastra si atunci cand vrem gusturi nemodificate, indiferent de ceea ce pregatim.  

Articolul urmator
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?
Incepe quiz
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.