Cistita interstițială: cauze, simptome și tratament

Cistita interstițială: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cistita interstițială (CI) – cunoscută și sub denumirea de sindromul vezicii dureroase (SVD) -  este o afecțiune cronică ale cărei principale manifestări sunt: senzația continuă de presiune asupra vezicii urinare, dureri ale vezicii, nevoia frecventă de urinare și dureri – de o mai mică sau mai mare intensitate – în zona pelviană.

Femeie tinandu-se de burta, cu durere de vezica

De ce apare cistita interstițială

Din nefericire, cauza sindromului vezicii dureroase nu este cunoscută. Nu există nicio analiză care poate fi făcută pentru diagnosticare. Tot ce pot face doctorii e să supună persoana suspectă de CI unor anumite teste, pe baza simptomelor experimentate, pentru a restrânge aria acestora și a stabili un tratament corespunzător.

Cu toate acestea, specialiștii tind să creadă că declanșarea cistitei interstițiale este cauzată de apariția unor leziuni în mucoasa vezicii urinare, care permit absorbția ureei și a potasiului în peretele ei, de o reacție autoimună, de o problemă genetică, de o infecție în corp sau diferite alergii.

Factori de risc:

  • Sexul - femeile sunt mai predispuse la sindromul vezicii dureroase decât bărbații;
  • Pigmentul - persoanele cu piele mai deschisă și păr roșcat prezintă un mai mare risc de cistită interstițială;
  • Vârsta - majoritatea celor care suferă de această afecțiune cronică primesc diagnosticul după împlinirea vârstei de 30 de ani;
  • O durere cronică deja existentă - persoanele care prezintă deja o astfel de sensibilitate sunt automat mai predispuse la apariția cistitei interstițiale.

Complicații:

Cistita interstițială netratată poate duce la o serie de complicații, printre care:

  • Capacitate redusă a vezicii urinare - cistita interstițială poate rigidiza peretele vezicii urinare, făcând-o pe aceasta să rețină tot mai puțină urină;
  • Calitatea inferioară a vieții - urinările și durerile frecvente ajung să interfereze cu activitățile din viața de zi cu zi, atât pe plan profesional, cât și personal;
  • Probleme de intimitate sexuală - intimitatea sexuală are de suferit din cauza disconfortului resimțit în zona vezicii urinare și a organelor genitale;
  • Tulburări emoționale - simptomele neplăcute afectează starea psihică și întrerup somnul, conducând în timp la stres emoțional și chiar depresie.

Pentru unii dintre pacienți, simptomele pot fi trecătoare, însă pentru unii, mai puțin norocoși, acestea sunt permanente. În oricare dintre cele două cazuri, o vizită la medic este mai mult decât obligatorie. Amânarea tratamentului poate duce la agravarea bolii, îngreunând și întârziind procesul vindecării și afectând viața pe termen lung. În ciuda faptului că cistita interstițială (CI) nu este o infecție, se poate simți ca o infecție a vezicii urinare sau ca o banală cistită. Din această cauză, procesul diagnosticării poate fi ușor îngreunat. Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații de această boală cronică, repercusiunile fiind pe termen lung și afectându-le calitatea vieții.

Cum se manifestă cistita interstițială 

Semnele și simptomele cistitei interstițiale variază de la o persoană la alta și chiar pot varia, de-a lungul timpului, la aceeași persoană. Cauzele care determină aceste fluctuații pot fi menstruația, sedentarismul prelungit, stresul, exercițiile fizice intense și activitatea sexuală.

Iată care sunt cele mai puternice și frecvente simptome ale cistitei interstițiale:

  • Durere în zona aflată între vagin și anus - la femei;
  • Durere dintre scrot și anus (perineu) - la bărbați;
  • Durere pelvină cronică;
  • O nevoie persistentă și acută de a urina;
  • Frecvența urinării, adesea în cantități mici, chiar nesemnificate, pe parcursul zilei și nopții (chiar și până la de 60 de ori pe zi);
  • Durere sau disconfort în timp ce vezica urinară se umple și se golește după urinare;
  • Durere în timpul actului sexual.

Așa cum am menționat și mai sus, nu este obligatoriu ca toți oamenii care suferă de cistită interstițială să prezinte aceleași simptome. Totodată, această afecțiune cronică nu se manifestă constant, unele persoane având perioade lungi în care nu au nici măcar unul dintre simptomele ei.

Toate sunt serioase, toate sunt de luat în seamă. Cu toate acestea, dintre toate simptomele, cele care trebuie să te trimită de urgență la doctor sunt durerea cronică a vezicii urinare asociată cu dorința aproape continuă de a merge la toaletă, în ciuda faptului că nu ai ce elimina. Dacă suferi de cele de mai sus mai mult de 4 săptămâni, nu amâna vizita la medic!

Cum se diagnostichează cistita interstițială

  • medicul cere istoricul medical al pacientului și îl pune pe acesta să țină un jurnal în care să precizeze: frecvența urinării, cantitatea de lichide consumată și cea de urină eliminată etc.;
  • examenul pelvian - medicul examinează organele genitale externe, vaginul și colul uterin și palpează abdomenul pentru a evalua organele pelvine interne. De asemenea, el poate examina, suplimentar, anusul și rectul.
  • o mostră de urină poate spune clar dacă există semne de infecție a tractului urinar sau, mai grav, identifică prezența unui eventual cancer;
  • cistoscopia - doctorul specialist introduce un tub subțire, cu o cameră minusculă atașată, prin uretră, pentru a verifica situația vezicii urinare;
  • biopsie - în timpul unei cistoscopii efectuate sub anestezie, medicul poate recolta o probă de țesut, pe care să o examineze la microscop, pentru a elimina posibilul diagnostic de cancer la vezică sau alte cauze mai rare ale durerilor cronice la vezica urinară;
  • testul de sensibilitate la potasiu - medicul introduce, pe rând, două soluții în vezica pacientului testat: una cu apă și una cu clorură de potasiu. Oamenii cu o activitate normală a vezicii nu simt nicio diferență între cele două soluții. În schimb, cei suferinzi simt durere și senzația acută de a urina.

Cum se tratează cistita interstițială

Din păcate, până în prezent nu s-a descoperit un tratament care să vindece în totalitate această afecțiune cronică. În schimb, se poate încerca ameliorarea simptomelor, prin tratamente naturiste și medicamentoase.

Iată câteva metode de tratament pentru cistita interstițială:

  • Terapia fizică și de relaxare. Lucrul îndeaproape cu un fizioterapeut poate ușura durerea pelviană și sensibilitatea musculară din acea zonă. De asemenea, yoga și masajul localizat sunt folositoare.
  • Medicația orală. Una dintre substanțele cele mai recomandate pentru ameliorarea simptomelor cistitei interstițiale este pentosanul polisulfat de sodiu. Acesta reface treptat suprafața peretelui vezicii – pacientul afectat poate simți o ameliorare a durerilor abia după 2-4 luni de la începerea tratamentului și o scădere a frecvenței urinării după aproximativ 6 luni.
  • Schimbarea alimentației. Cei diagnosticați cu cistită interstițială trebuie să rărească sau să elimine de tot consumul de alcool, cofeină, dulciuri și tot ce conține vitamina C și potasiu.
  • Distensia vezicii: unii oameni prezintă o îmbunătățire vizibilă a stării fizice după ce sunt injectați cu ser fiziologic sau cu apă în peretele vezicii.
  • Instilarea vezicii urinare: doctorul administrează pacientului, direct în vezica urinară, cu ajutorul unui cateter, un mix de medicamente.
  • Injectarea cu botox a vezicii: procedura se realizează endoscopic și se face doar în cazul în care tratamentele de mai sus nu au efect.
  • Neuromodulație: se implantează în zona lombară sau a perineului un stimulator electric, cu scopul de a diminua și a împiedica accentuarea simptomelor.
  • Intervenție chirurgicală: această procedură este extrem de rar folosită și numai asupra celor care au o capacitate extrem de redusă a vezicii, deoarece îndepărtarea țesutului vezicii nu ameliorează durerea și poate duce la alte complicații.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.