7 trucuri prin care poți elimina apa din organism

7 trucuri prin care poți elimina apa din organism

Redactor Raluca Margean

Corpul tău poate reține apă în țesuturi mai mult decât este necesar, ceea ce îți provoacă o senzație neplăcută de balonare și umflare, în special în abdomen, picioare și brațe. În mod normal, acest lichid vital ar trebui să ajungă la rinichi, ca mai apoi excesul să fie eliminat prin urină. Cu toate acestea, în unele cazuri, organismul poate stoca apa între organe și piele, iar acest lucru te face să te simți inconfortabil și să ai impresia că te-ai îngrășat. Află din acest articol de ce apare retenția de apă și care sunt cele mai utile trucuri pentru a elimina apa din organism!

De ce apare retenția de apă?

De obicei, apa reprezintă 50- 60% din greutatea corporală totală a unui adult. Atunci când se depășește această valoare procentuală, se poate spune că este vorba de o retenție de apă. În general, nivelul de apă din organism determină fluctuația greutății unei persoane aproximativ 2- 4 kilograme într-o singură zi.

Retenția de apă poate avea mai multe cauze, fără a fi vorba, de cele mai multe ori, de probleme serioase de sănătate. Totuși, în unele situații, acumularea excesivă de apă în organism poate fi un simptom al unei boli cardiace sau renale.

Iată principalele motive de ce apare retenția de apă:

  • Consumul exagerat de alimente sărate și bogate în carbohidrați

Excesul de sare reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale retenției de apă din organism, însă și carbohidrații pot avea un rol important în acest proces. Atunci când corpul nu folosește imediat carbohidrații pentru obținerea energiei, îi stochează sub formă de glicogen. Glicogenul absoarbe apa, așadar cu cât ai mai mult din această substanță în organism, cu atât retenția de apă este mai mare.

  • Menstruaţia

Din cauza fluctuației hormonale, majoritatea femeilor acumulează apă în organism cu o săptămână înainte de menstruație. Retenția de lichide este de obicei la nivel maxim în prima zi de menstruație, iar apoi începe să se diminueze. Retenția de apă din cauza menstruației se manifestă prin umflarea feței, sânilor, picioarelor, brațelor și zonei pubiene, în zilele premergătoare menstruației.

  • Sarcina

Retenția de apă apare și în timpul sarcinii, în special pe măsură ce te apropii de data nașterii. În mare parte, de vină sunt schimbările hormonale, însă și bebelușul în creștere contribuie la creșterea retenției de apă prin exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vaselor de sânge. În cazul în care umflarea este singurul simptom, cel mai probabil acest lucru este normal. Însă, dacă observi o umflătură care doare (mai ales dacă este doar la un picior), poate fi vorba despre un cheag de sânge sau o hipertensiune arterială. În aceste situații, este important să te prezinți de urgență la medic.

  • Pilulele contraceptive

Pilulele contraceptive conțin estrogen și progestin, hormoni care pot avea un oarecare impact asupra retenției de apă.

  • Statul prea mult pe scaun

De exemplu, când călătorești mult și stai cu orele pe scaun, fără să faci pauze, organismul tău poate reține apă. Mușchii se contractează dacă nu te miști pentru mult timp și picioarele și brațele încep să ți se umfle.

  • Anumite medicamente
Mai multe tipuri de medicamente pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Medicamentele pentru hipertensiune arterială, corticosteroizii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și cele pentru diabet pot favoriza reținerea lichidului în organism.

  • Circulația proastă a sângelui

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, slăbesc valvele din venele picioarelor care ar trebui să mențină sângele să curgă în sus către inimă. Acest lucru face ca sângele să se acumuleze în extremitățile inferioare și să determine retenția de lichide în organism.

  • Anumite afecțiuni medicale

Sindromul Cushing, boala în care se eliberează prea mult cortizol în sânge, bolile renale, afecțiunile hepatice și de inimă pot contribui la retenția apei în organism. De asemenea, persoanele cu hipotiroidism pot dezvolta umflături în jurul ochilor.

Trucuri pentru a elimina apa din organism

În cazurile în care retenția de lichide nu este cauzată de o afecțiune medicală, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a elimina excesul de apă din corp. Este vorba despre modificări ale stilului de viață, și anume:

1. Bea mai multă apă

Dacă nu te hidratezi suficient, corpul tău va avea tendința să rețină cât mai multă apă pentru a avea rezerve la nevoie. Dacă în schimb, bei multă apă, organismul va avea o cantitate suficientă și nu va mai dori să se aprovizioneze cu apă suplimentară. El va folosi apa de care are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile și apoi va elimina excesul prin urină.  

2. Fă exerciții fizice în mod regulat

Femei care fac aerobic într-o sală
Sursa foto: Pexels.com

Corpul tău transpiră în timpul exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că elimină apa, nu o mai reține în țesuturi. De asemenea, efortul te face să bei mai multă apă. Dacă este hidratat, organismul nu va mai fi nevoit să-și facă rezerve de apă.

3. Consumă băuturi cu electroliți

Electroliții conțin minerale precum magneziu și potasiu, care au un rol important în organismul uman, inclusiv în reglarea cantității de apă din organism. Atunci când nivelurile de electroliți devin prea scăzute sau prea ridicate, aceștia pot provoca schimbări în echilibrul fluidelor. Este important să-ți adaptezi aportul de electroliți la cel de apă, așadar dacă bei multă apă, este posibil să ai nevoie de o cantitate mai mare de electroliți. De asemenea, dacă faci sport zilnic, va trebui să înlocuiești electroliții pierduți prin transpirație cu alții noi.

ATENȚIE! Dacă consumi o cantitate mare de electroliți (de exemplu, din suplimente sau alimente sărate) și bei puțină apă, poți ajunge să reții mai multă apă în organism.

4. Asigură-te că dormi suficient

Odihna corespunzătoare se numără și ea printre trucurile simple de a elimina apa din organism. Conform cercetărilor, există o legătură directă între somn și nervii renali simpatici din rinichi, care reglează echilibrul de sodiu și apă. Oamenii de știință spun că somnul adecvat ajută corpul să controleze nivelul de hidratare și să minimizeze retenția de apă. În general, un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a-și menține sănătatea.

5. Redu cantitatea de sare și carbohidrați din dietă

Un aport ridicat de sare, în special din cauza alimentelor procesate, poate crește retenția de apă. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu bei suficientă apă și nu faci exerciții fizice .

Pe lângă excesul de sare, nivelul ridicat de carbohidrați poate crește retenția de apă din organism. Așa cum am menționat mai devreme în acest articol, carbohidrații sunt stocați în mușchi și ficat sub formă de glicogen, care absoarbe foarte multă apă. În plus, carbohidrații provoacă o creștere a hormonului insulină, care poate crește retenția de sodiu și reabsorbția apei în rinichi.

6. Consumă alimente bogate în potasiu

Avocado și legume cu frunze verzi pe o masă
Sursa foto: Pexels.com

Alimentele bogate în potasiu ajută la eliminarea excesului de apă deoarece potasiul are capacitatea de a echilibra nivelul de sodiu și de a crește producția de urină. Legumele cu frunze verde închis, fasolea, bananele, avocado, roșiile și iaurtul sau alte produse lactate au un conținut semnificativ de potasiu. 

7. Suplimente de magneziu pentru eliminarea apei

Magneziul este un mineral și electrolit esențial pentru funcționarea organismului, având un rol important la nivel cerebral, muscular și circulator. Unele studii arată că magneziul poate reduce retenția apei, ajutând la menținerea echilibrului hidric al corpului. Pentru a evita deficiențele de magneziu, nutriționiștii îți recomandă să consumi alimentele bogate în acest mineral, precum ciocolată neagră, legume cu frunze de culoare verde închis, nuci și cereale integrale. În unele cazuri, și suplimentele de magneziu pot fi de folos.

Ce fructe elimină apa din organism?

Atunci când ești în căutarea unor trucuri de a elimina apa din organism, cel mai bine este să te concentrezi pe îmbunătățirea dietei. Acest lucru înseamnă să te asiguri că introduci în meniul tău zilnic fructele care te pot ajuta să împiedici retenția apei în organism. Iată câteva exemple:

  • Pepenele verde -conține 92% apă, ceea ce ajută la creșterea hidratării organismului;
  • Pepenele galben -este bogat în apă, magneziu și potasiu;
  • Căpșunii - au un efect diuretic și depurativ;
  • Prunele- sunt și ele diuretice;
  • Citrice (portocale, lămâie, lime)- acestea au minerale și enzime care provoacă eliberarea de apă din rinichi. În plus, sunt și acide, reducând cantitatea de sodiu care provoacă retenția de apă.

Usturoiul și retenția de apă

Usturoiul nu este doar un puternic antioxidant, ci și un diuretic, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea apei din organism. Nutriționiștii recomandă să folosești cât mai mult usturoi în mâncare, deoarece este foarte sănătos.

Pe lângă usturoi, poți consuma și castraveți, sfeclă roșie, ceapă, sparanghel, leurdă, ienupăr sau ghimbir.

Ceaiuri pentru eliminarea apei din organism

Printre remediile naturiste care te ajută să elimini excesul de apă din organism se numără și ceaiurile din anumite plante. Iată care sunt acestea:

Cană de ceai și croisant pe masă
Sursa foto: Pexels.com
  • Ceai de mătase de porumb. Acesta are un puternic efect diuretic și un conținut ridicat de potasiu. Pentru a-l prepara, pune o linguriță de mătase de porumb uscată la o cană de apă fierbinte. Bea câte 2 -3 căni/zi.
  • Ceai de ghimbir. Ghimbirul ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, mai ales dacă se folosește în combinație cu lămâia. Poți prepara un ceai de ghimbir și lămâie sau o limonadă de 1 l în care strecori și 2-3 felii subțiri de ghimbir.
  • Ceai de păpădie. Păpădia reprezintă unul dintre cele mai eficiente trucuri de a elimina apa din organism deoarece conține mult potasiu. Poți pregăti o infuzie din 2 lingurițe de păpădie uscată la o cană cu apă. Se recomandă să bei 2-3 căni pe zi.
  • Ceai de cozi de cireșe. Cozile de cireșe au efect diuretic, prin urmare sunt de folos în bolile renale sau împotriva retenției de apă.
  • Ceai de pătrunjel. Pătrunjelul are efecte diuretic și astfel este recomandat dacă vrei să scapi de excesul de apă din corp. Îl poți consuma proaspăt sau poți prepara un ceai din 2 lingurițe de pătrunjel uscat la o cană de apă fierbinte.

În cât timp se elimină apa din organism?

În general, timpul necesar pentru a elimina apa reținută în exces de organism depinde de cantitatea de apă stocată, de cauza retenției de apă și de măsurile pe care le iei pentru a scăpa de ea. De exemplu, dacă reușești să renunți la consumul excesiv de alimente bogate în sodiu, cel mai probabil vei reuși să elimini excesul de apă din organism într-o săptămână.

Așadar, așa zisele ”trucuri” care te fac să elimini apa din organism includ, de fapt, adoptarea unui stil de viață sănătos, ce presupune o dietă echilibrată, hidratare corespunzătoare și somn odihnitor. Ține cont de sfaturile din acest articol și vei vedea că nu vei mai avea probleme cu retenția de apă.

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.com Health.com

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.