Afla cum sa te feresti de raceala in sezonul rece

Afla cum sa te feresti de raceala in sezonul rece

Raluca Cristea

Povestea se repeta in fiecare toamna: guturai, raceala, gripa ! Mai bine, afla cum sa te protejezi de ele si cum sa scapi de febra, stranut, tuse, nas infundat si dureri de cap!

Masuri extrem de importante pentru a preveni raceala si gripa!

- avand in vedere mecanismul de transmitere, igiena este extrem de importanta! Mainile tale trebuie sa fie mereu curate iar suprafetele cu care intri in contact sa fie mereu dezinfectate;
- trebuie sa eviti contactul mainilor cu nasul si ochii, pentru a evita raspandirea microbilor si a bacteriilor acolo unde infectia poate sa se raspandeasca foarte usor;
- evita contactul cu persoane racite sau fumatori;


- este extrem de importanta imunizarea organismului, naturala sau artificiala, prin consumul de fructe si legume proaspete, administrarea unui complex de vitamine care sa contina mai ales vitamina C, vaccinari;
- consuma antibiotice naturale, cum sunt usturoiul, ceapa, propolisul, mierea si echinaceea;
- alege hainele potrivite, nici prea groase, nici prea subtiri, astfel incat corpul tau sa aiba parte de temperatura optima! Nu trebuie sa iti fie frig, dar nici sa transpiri!
Raceala

O veche zicala spune ca o raceala tratata dureaza sapte zile, iar una netratata, o saptamana! Totusi, exista o diferenta! In cazul unei raceli netratate, pot sa apara recidive si complicatii!

Majoritatea adultilor racesc o data sau de doua ori pe an, in timp ce copiii pot avea parte chiar si de 5-8 raceli in timpul unui an. Cele mai predispuse persoane sunt batranii si copiii, dar mai ales cei care petrec mult timp in aer liber sau in medii aglomerate, unde infectiile si microbii se raspandesc usor.

Semnele bolii sunt: episoadele de stranut, secretiile nazale abundente, tusea, durerile in gat si febra moderata (uneori poate lipsi), iar perioada de incubatie este de 1-2 zile.

Tratament? In perioada de convalescenta, este recomandat sa consumi fructe si legume proaspete si cat mai multe lichide: supe, ciorbe, compoturi, ceaiuri indulcite cu miere. Pentru scaderea febrei, trebuie sa iei medicamente antitermice si antipiretice, de genul paracetamol sau paracetamol sinus. Nu uita de echinaceea si vitamina C. Ca sa respiri mai usor, toarna doua picaturi de ulei de menta pe o batista si inhaleaza.

  Un remediu naturist impotriva racelii, cunoscut din batrani, sunt sosetele inmuiate in apa rece cu otet. Compozitia este alcatuita din 6 linguri de otet la ½ litru de apa rece. Sosetele se inmoaie bine, se storc si se iau in picioare, iar pe deasupra se pune o pereche de sosete uscate.

Complicatiile care pot sa apara daca nu este tratata la timp sau in mod corespunzator sunt: sinuzita, otita, faringoamigdalita, amigdalita acuta.

Gripa

Denumirea de gripa provine din cuvantul francez "gripper", care se traduce prin "a apuca, a inhata". Dupa cum ne spune si numele, este o boala virala si contagioasa, care debuteaza brusc, cu febra si dureri in tot corpul.

Gripa debuteaza brusc, cu febra de 39-40°C, frisoane, dureri de cap, tuse uscata si rosu in gat, dureri musculare si senzatie permanenta de oboseala. Perioada de incubatie dureaza intre 4 si 5 zile.

Cum actioneaza? Virusul are drept material genetic acidul ribonucleic. Odata ajuns in organism, virusul patrunde intr-o celula-gazda, pe care o determina sa se multiplice de sute de ori. Cele mai afectate sunt celulele mucoasei aparatului respirator, pentru ca infectia vine de cele mai multe ori pe calea aerului. Ca urmare, bacteriile patogene ajung in tractul respirator, ducand la aparitia complicatiilor.

Spre deosebire de virusurile care actioneaza in cazul virozelor respiratorii, virusurile gripale se adapteaza la conditiile de mediu, astfel ca evolutia bolii este mai rapida si complicatiile apar mai repede.

Complicatiile constau in expectoratie purulenta, de culoare galben-verzuie, pneumonii, otite, laringite, bronsite, meningite gripale si uneori, chiar afectiuni cardiace.

Vaccinul antigripal ofera o protectie de pana la 90%, dar numai in cazul gripei, nu si in cazul virozelor respiratorii. Vaccinurile antigripale trivalente (cu trei tulpini de virus, doua de tip A si una de tip B) asigura o rata a imunitatii de 85%. Protectia incepe dupa 7 zile de la vaccinare si este maxima dupa 21 de zile. Gradul de protectie este direct proportional cu rezistenta specifica fiecarui organism. Trebuie sa faci vaccinul in fiecare an, pentru ca formula i se schimba de la an la an.

Cand sa faci vaccinul antigripal? Pentru ca gripa poate sa apara din decembrie pana in martie, lunile octombrie si noiembrie sunt cele mai indicate pentru administrarea vaccinului antigripal. In momentul in care faci vaccinul, nu trebuie sa ai vreo boala respiratorie, febra, raceala sau alta afectiune acuta vindecabila.


Cum sa tratezi gripa? Ai grija, pentru ca simptomele gripei pot fi usor confundate cu cele ale racelii. Desi ambele se transmit pe cale aeriana, raceala nu este atat de contagioasa ca gripa, iar complicatiile sunt mult mai putin severe.

In cazul contactarii gripei, prima masura necesara este izolarea bolnavului. Pentru scaderea febrei, sunt recomandate antitermicele si antipireticele de genul paracetamol si algocalmin.

Impotriva durerilor de cap, musculare si articulare, sunt recomandate medicamentele pe baza de ibuprofen. Pentru a scapa de senzatia neplacuta de nas infundat, se pot face inhalatii si pot fi administrate picaturi nazale, iar impotriva tusei se vor administra siropuri expectorante. Nu trebuie sa lipseasca vitamina C, sub forma de comprimate de la farmacie, dar si din fructe si legume proaspete.

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Lamaia - fructul bun la toate
Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Fara depresii toamna asta!

Subiecte de pe forum:

Ingrijirea dintilor
Unghii exfoliate
Caderea parului

 

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!
Incepe quiz
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (77)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ILONA (anonim)
    12 noiembrie 2009 18:06

    da, bun articolul, binevenit, dar destul de sumar......

    bomboni.k (anonim)
    31 octombrie 2009 09:09

    Chiar ne trebuia un astfel de articol in acest sezon :P ! Bravooo!:)

    P. ALEXANDRA (anonim)
    29 octombrie 2009 11:11

    SFATURILE SUNT BINE VENITE MEREU.ASA CA MAI ASTEPTAM SI ALTELE!