Afla totul despre cancerul ovarian!
Afla din randurile de mai jos de ce apare cancerul ovarian, cum se manifesta, ce analize trebuie sa faci ca sa afli un diagnostic clar si ce trebuie sa eviti ca sa nu te confrunti cu o astfel de problema grava de sanatate!
Cauzele aparitiei cancerului ovarian si factorii de risc
In ciuda evolutiei cercetarilor si tehnologiei din domeniul medical, nu s-au putut stabili exact cauzele aparitiei cancerului ovarian.
Iata care sunt factorii de risc, in ordine descrescatoare, de la cel mai frecvent, la cel mai rar.
- Ereditatea - 20% dintre femeile suspecte de cancer ovarian au un istoric familial de cancer de ovar. Specialistii considera ca 2 din 100 de femei prezinta riscul de a dezvolta cancer ovarian, dar riscul creste la 7 din 100 de femei daca exista cel putin un caz de cancer ovarian in familie;
Atentie! Daca ai avut astfel de cazuri in familie, cere-i medicului o investigare a profilului genetic pentru a stabili daca exista mutatii ale genelor responsabile de cancer.
- Menopauza si postmenopauza - Dereglarile hormonale specifice menopauzei si postmenopauzei favorizeaza apritia carcinogenezei (instalarea cancerului din cauza transformarii celulelor prin mutatii);
- Nuliparitatea - Femeile care au nascut macar o data, au un risc cu 50 % mai mic sa dezvolte cancer ovarian decat cele care nu au nascut niciodata (nulipare), iar protectia se mareste cu cat numarul nasterilor creste. Inca un motiv pentru care un copil este o minune; - Lipsa unei metode contraceptive hormonale - Contraceptivele orale, folosite atunci cand trebuie si in urma sfatului medicului, scad simtitor riscurile; - Infertilitatea - Femeile cu o viata sexuala activa, dar care nu reusesc sa ramana insarcinate in repetate randuri prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului ovarian; |
|
- Instalarea menopauzei dupa varsta de 50 de ani - cu cat o femeie are mai multe cicluri menstruale, cu atat riscul creste;
- Administrarea terapiei hormonale de substitutie - administrarea unei terapii de substitutie creste riscurile, iar specialistii recomanda macar in faza incipienta a tratamentului, doar dozele minim active;
- Sindromul ovarelor polichistice - Acest sindrom poate fi si el un factor de risc, deoarece presupune secretia de hormoni androgeni, specifici acestui tip de cancer;
- Antecedente de endometrioza si chisturi ovariene in familie;
- Fumatul excesiv;
- Alimentatia bogata in lactoza.
Simptomele
Principalul motiv pentru care rata mortalitatii in urma cancerului ovarian este mare, este acela ca acest tip de cancer evolueaza "tacut", fara semne de alarma, fara simptome puternice.
Doar in stadii avansate, cancerul ovarian presupune simptome agresive, extrem de evidente, care apar cu cel mult 12 luni inaintea diagnosticarii. In majoritatea cazurilor insa, din pacate, simptomele sunt inselatoare, caci pot fi puse pe seama unor afectiuni diferite si mult mai putin grave.
Asadar, aceste simptome sunt: |
|
Prevenirea
Cancerul ovarian nu poate fi prevenit in adevaratul sens al cuvantului, insa o forma eficienta a prevenirii este reducerea factorilor de risc sau a comportamentelor ce prezinta riscuri.
O alta practica care te poate ajuta in prevenirea cancerului ovarian este folosirea pilulelor contraceptive cu estrogen si progesteron, pentru cel putin 5 ani. Sunt suficiente dozele minime de hormoni pentru ca efectul protector sa persiste chiar si dupa ce ai incetat administrarea pilulelor.
O metoda eficienta, extrema si uneori dramatica, in prevenirea cancerului ovarian, este ligatura trompelor uterine. Totusi, o astfel de metoda este recomandata doar daca prezinti un risc foarte mare sau daca nu iti mai doresti copii.
O sarcina cu evolutie normala te poate feri si ea de cancerul ovarian, iar alaptarea poate spori aceste efect binefacator.
Specialistii sunt de parere ca, femeile care au in familie o ruda de gradul I cu cancer ovarian, trebuie sa accepte operatia de indepartare a trompelor, uterului si ovarelor, cat timp acestea sunt inca sanatoase si cancerul nu a aparut. O astfel de decizie este grea, dar daca ai facut deja un copil, poate fi mai usor de luat, iar riscul aparitiei cancerului ovarian scade cu 90%. Alimentatia sanatoasa, alaturi de un stil de viata echilibrat, isi spun si ele cuvantul in protectia impotriva cancerului ovarian si chiar impotriva oricarei boli. Fiind bine consolidat, sistemul imunitar lupta altfel cu boala. |
Consultul specialistului
In primul rand medicii recomandati, daca suspectezi aparitia cancerului ovarian sau vrei sa faci investigatiile de rutina pentru a fi linistita, sunt: medicul de familie, medicul internist, medicul ginecolog si medicul oncolog.
Trebuie sa te prezinti de urgenta la medic daca prezinti cel putin una din simptomele de mai sus, pe un fond de predispozitie pentru cancer ovarian. Medicul te va consulta si vei face investigatiile necesare pentru stabilirea cauzei exacte a disconfortului tau si a diagnosticului.
Alege un medic bun, cu experienta, despre care ai auzit doar de bine si care lucreaza intr-un mediu medical curat si profesionist!
Investigatiile necesare
Medicul iti va face o examinare fizica generala si o examinare a zonei pelvine. Examinarea zonei pelvine presupune si tuseul vaginal, care are scopul de a stabili sensibilitatea si forma organelor genitale, dar si posibile tumori.
Daca medicul suspecteaza o tumora, vei face o radiografie si o ecografie, apoi o biopsie. Biopsia va da verdictul, adica diagnosticul clar.
Alte investigatii pe care medicul le poate cere sunt: analiza completa a sangelui, endoscopie, colonoscopie, radiografie cu substanta de contrast.
Daca nu va suspecta cancerul ovarian, medicul te poate informa ca suferi de: chisturi ovariene, sindromul intestinului iritabil, o tumora a tubului digestiv sau cancer pancreatic. Aceste afectiuni au semne si simptome asemanatoare celor specifice cancerului ovarian.
Stai linistita! Poti suferi de asemenea doar de o afectiune usor de tratat, ce nu presupune complicatii!
Dorinta mea nu este de a te infricosa, ci de a te informa cat mai bine, pentru a stii cat de multa grija trebuie sa ai de tine, dar si la ce sa te astepti.
|
Stabilizarea cancerului ovarian
Extrem de importanta pentru diagnostic si sansele de viata ale femeii in cauza, este stabilirea stadiului cancerului ovarian, astfel:
Stadiul I - cancerul este limitat doar la ovare si poate fi tratat in totalitate, uneori fara a exista riscul unei recidive. Sansele de viata sunt de 75%;
Stadiul II - cancerul s-a instalat la unul sau ambele ovare, insa incepe sa se extinda in zona pelvina. Sansele de viata sunt de 45%;
Stadiul III - ambele ovare prezinta tumori extinse in zona pelvina, iar metastaza se afla in faza incipienta. Sansele de viata sunt de 25%;
Stadiul IV - metastaza a atacat deja si alte organe vitale. Sansele de viata sunt de 5%.
Tratamentul indicat
Daca ai fost diagnosticata cu cancer ovarian, trebuie sa discuti cu medicul despre optiunile de tratament. Inainte de a urma oricare tratament, trebuie sa fii pe deplin informata cu privire la riscuri si evolutia post operatie.
|
Majoritatea medicilor aleg solutia chirugicala, mai ales daca femeia in cauza are deja un copil sau nu mai este dispusa sa faca copii, deoarece interventia chirurgicala presupune extirparea ambelor ovare si uneori, a uterului si trompelor uterine.
Efectele neplacute ale interventiei chirurgicale sunt: modifcarea
tranzitului intestinal, scaderea libidoului, dereglari ale vietii
sexuale, instalarea timpurie a menopauzei, tulburarile de mictiune (
urinare ).
De cele mai multe ori, interventia chirurgicala este urmata de radioterapie si / sau chimioterapie.
Tratamentul chirurgical este adesea urmat de un tratament de consolidare a rezultatelor obtinute. Acesta presupune radioterapie sau/si chimioterapie.
Indiferent ce tratament ai urma, sau ce decizie ai lua, nimeni nu te poate asigura ca aceasta forma de cancer nu va recidiva. Nimic nu este sigur, insa stim cu totii, pentru sanatatea noastra, am incerca orice se poate.
De mare ajutor sunt si medicii psihologi, prin suportul lor psihologic si paleativ, deoarece anumite femei nu trec prin aceasta perioada frustranta doar cu ajutorul medicamentelor, ci si cu ajutorul sprijinului psihic. Altfel, o cadere psihica sau o dereglare mentala este mai mult decat posibila.
Stiai ca...
... cel mai dur prognostic apartine cancerului ovarian?
... anual, 125.000 de femei mor din cauza cancerului ovarian ? Rata cea mai mare a mortalitatii apare in SUA si Europa de Nord, iar cea mai mica, in Africa si Asia.
... 4 din 5 cazuri de cancer ovarian sunt depistate la femei cu varsta peste 45 de ani?
... 2 din 100 de femei fac cancer ovarian?
Mergi o data la 6 luni la medic! Fa o ecografie, o radiografie si un consult complet pentru a te proteja de aceasta boala!
Alte articole care te-ar putea interesa: Testul Papanicolau - testul care iti salveaza viata! Sterilet sau pilula? Afla care este alegerea sanatoasa! 20 de lucruri pe care nu le stiai despre vaginul tau! Subiecte de pe forum: Cat de des mergeti la ginecolog? Sterilet sau nu? Anticonceptionalele |