Ai răcit iarna? Ai un risc crescut de a face Alzheimer

Ai răcit iarna? Ai un risc crescut de a face Alzheimer

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Conform ultimelor studii, se pare că persoanele care răcesc iarna au un risc crescut de a face Alzheimer. Totuși, trebuie să știi că nu este vorba de orice virus, ci de H3N2, tulpina care a dus la apariția răcelii numite Aussie și care a făcut multe victime în Australia, Marea Britanie și America în această iarnă.

În urma testelor efectuate pe șoareci de laborator s-a ajuns la concluzia că tulpina H3N2 poate afecta memoria pe termen lung, dar crește și riscul de a dezvolta depresie, autism și schizofrenie. Vrei să afli mai multe despre aceste rezultate șocante? Citește mai jos!

femeie in varsta care se uita pe geam

Iată cum răceala crește riscul de a face Alzheimer!

În primul experiment de acest gen, oamenii de știință din Germania au ajuns la concluzia că o tulpină a virusului gripal, H7N7, a cauzat aceleași probleme șoarecilor. Aceste virusuri pot să intre în sistemul nervos central și să schimbe structura și funcționarea hipocampusului - regiunea creierului care se ocupă cu procesul de învățare și memorare.

H3N2 și H7N7 pot altera genele care duc la creșterea riscului de depresie, autism și schizofrenie. Totuși, H1N1 nu are efecte asupra creierului, conform cercetătorilor de la Universitatea Tehnologică din Braunschweig. Profesorul Martin Korte, cel care a condus acest studiu, a afirmat că toate rezultatele arată că răceala poate cauza complicații neurologice la oameni, așa cum s-a întâmplat și la șoareci. Acesta a afirmat că o comparație efectuată a arătat că infecția cu H1N1 nu a dus la complicații pe termen lung în ceea ce privește memoria sau morfologia neuronală. Pe de altă parte, infectarea cu H3N2 și H7N7 a dus la deficiențe cognitive pe termen lung la animalele infectate.

Mai mult, profesorul Korte este de părere că există multe dovezi care să ne indice că inflamația cronică neurologică ce a putut fi observată la șoareci poate fi un „mecanism central” al bolii Alzheimer. Acesta a mai atras atenția și asupra faptului că răceala, în cazul oamenilor, poate declanșa și inflamația neurologică ce poate fi asociată cu bolile cronice.

Totuși, unii sunt de părere că aceste rezultate nu ar trebui să ne îngrijoreze și că o simplă infectare cu acest virus nu are consecințe pe termen lung. Doctorul David Reynolds, de la Insitutul de Alzheimer din Marea Britanie, a negat rezultatele acestor studii. Acesta a spus că nu există niciun motiv întemeiat să credem că răceala crește riscul de a face demență.

Studiul, publicat în Journal of Neuroscience, a fost efectuat pe șoareci femele și a implicat folosirea a trei tulpini gripale: H1N1, H3N2 și H7N7. H1N1 este virusul care a dus la apariția gripei aviare în 2009 și care s-a aflat și în spatele gripei spaniole din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni.

femeie care isi sufla nasul

Oamenii de știință s-au temut că H3N2 poate fi o amenințare pentru umanitate. Acest virus s-a răspândit rapid prin America, Marea Britanie și o mare parte a Europei în această iarnă, după ce a îmbolnăvit o mare parte din populația Australiei.

H7N7, pe de altă parte, este o tulpină care poate fi mortală și care se transmite foarte ușor de la păsări la animale. Despre acest virus se credea că a dispărut în urmă cu 15 ani.

Studiul a descoperit că H3N2 și H7N7 cauzează probleme de memorie ce sunt asociate cu schimbările structurale ale neuronilor din hipocampus și activează celulele imunitare ale creierului.

Șoarecii au avut nevoie de circa 120 de zile (26 de ani în vârsta umană) pentru a se recupera complet și pentru a scăpa de efectele adverse. „Deși acest studiu sugerează că răceala poate schimba anumite părți ale creierului implicate în procesul de memorare, se pare că acesta nu ne spune nimic despre riscul de a face Alzheimer”, este de părere doctorul Reynolds.

Deoarece părerile sunt împărțite, este nevoie de mult mai multe studii pentru a ajunge la rezultate concludente, exacte.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.