Ai scaun verde? Află de ce!
Cuprins
- Scaun verde: ce este mai exact
- Am făcut scaun verde: Cauze obișnuite
- Scaun verde cu mucus
- Scaun verde de la ficat
- Scaun verde după vaccin sau după antibiotice
- Scaun verde în sarcină
- Scaun verde adulţi: Când e cazul să te îngrijorezi
Atunci când vine vorba de corpul uman, există o paletă de culori care reflectă sănătatea sau funcționarea în limite normale a organelor: nuanțe de bej, alb, marouri, negru și roșu. Culoarea verde este asociată de regulă cu boli grave ale organismului. Infecțiile, crizele de bilă, leziunile pielii și cangrena sunt doar câteva dintre problemele care se manifestă prin colorarea în verde a unei secreții sau a pielii.
De aceea, nu este de mirare că scaunul verde trezește o mare îngrijorare printre oameni. Deși nu este neapărat un motiv de panică, îți recomandăm să citești rândurile de mai jos și să afli care sunt posibilele cauze ale acestei probleme neobișnuite.
Scaun verde: ce este mai exact
În mod normal, culoarea scaunului este maro (în diverse nuanțe), din cauza producției de bilă din ficat. Dacă nuanța acestuia se schimbă, ar putea fi un semn al unei probleme intestinale, dar nu este singura explicație pentru un scaun verde, de exemplu.
Alimentele pe care le consumi sunt digerate și eliminate în circa trei zile, însă, dacă durează mai puțin, este posibil ca scaunul să capete culoarea verde. Există doi factori care contribuie la acest lucru: ceea ce mâncăm propriu-zis și nuanța galben-verzuie a bilei care ne ajută să digerăm mâncarea.
Bila actionează ca un emulsificator, absorbind grăsimile solubile în procesul de digestie. Totodată, ea contribuie la consistența moale a scaunului și îi oferă nuanța maronie. Totodată, bila ajută la alcalinizarea alimentelor din intestine. Enzimele din tractul digestiv sunt cele care transformă nuanța obișnuită a bilei (galben-verzui) în maro.
Am făcut scaun verde: Cauze obișnuite
De obicei, scaunul verde nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare major, mai ales dacă se întâmplă ocazional. Dacă mâncarea circulă prea repede prin intestinul gros, bila nu are timp să fie transformată complet de către enzime, ceea ce înseamnă că scaunul poate să fie verde. O situație în care mâncarea trece prea repede prin tractul digestiv este diareea, care nu permite alimentelor să fie procesate complet.
Orice boală care cauzează diaree poate să provoace și scaun verde. Dar nu numai boala este o cauză, ci poate fi vorba și despre produse diuretice destinate slăbitului, care te fac să ai scaun mult mai des decât în mod normal.
O altă cauză comună a scaunului verde este alimentația în sine. Dacă consumi anumite alimente verzi sau albastre, e foarte posibil ca și scaunul să capete această culoare. Iată câteva dintre produsele care ar putea avea acest efect:
- legumele verzi, precum spanacul sau varza kale;
- afinele, a căror culoare albastră, în combinație cu cea gălbuie a bilei, poate să conducă la scaunul verde;
- smoothie-urile verzi în exces;
- sucurile, deserturile sau alte produse care conțin colorant albastru;
- alimentele care conțin clorofilă, precum algele sau spirulina;
- suplimentele alimentare sub formă de pudră care au culoarea verde și conțin clorofilă;
- suplimentele alimentare cu fier și alimentele bogate în fier.
Așadar, culoarea verde a scaunului este de obicei un rezultat al dietei, mai ales dacă ai făcut recent o schimbare în alimentație sau încerci o nouă cură de slăbire. Înainte de a te panica, gândește-te bine ce ai mâncat și dacă ai făcut vreo schimbare în alimentație.
Scaun verde cu mucus
Prezenţa mucusului în materiile fecale nu este neapărat un semn de îngrijorare, mai ales dacă acest lucru se petrece rar. Mai exact, rolul mucusului este de a lubrifia trecerea tranzitului intenstinal. Astfel, cantităţi mici de mucus pot apărea în scaun.
În cazul în care prezenţa mucusului este frecventă, acest lucru poate indica o serie de afecţiuni intestinale, de aceea este bine să discutaţi cu un medic.
Scaun verde de la ficat
În cazul unor schimbări pronunţate de culoare a scaunului, acestea pot fi provocate şi de unele boli de ficat.
Materiile fecale capătă o nunaţă deschisă când lipseşte bilirubină (în hepatită, deoarece ficatul nu mai reuşeşte să elimine bilirubina prin scaun), dar şi dacă suferiți de sindromul colonului iritabil, o tulburare asociată cu unele probleme hepatice.
Puteţi cere medicului investigaţii suplimentare, inclusiv pentru boala Crohn, aceasta fiind o afecţiune inflamatorie intestinală, care poate afecta orice porţiune a tubului digestiv.
Scaun verde după vaccin sau după antibiotice
La copiii mici pot exista scaune verzi care apar adesea după vaccin. Acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, dacă episoadele cu scaun verde sunt rare. Totodată, la bebeluşi mai poate apărea scaunul verde şi din cauza unui lapte prea sărac în grăsimi (ori prea multă lactoză). Astfel, apar balonările şi scaunele verzi, apoase.
La fel, tot din cauza medicamentelor, pot apărea şi la adulţi scaune verzi după antibiotice. Nici în acest caz nu ar trebui să vă îngrijoraţi, dacă episoadele de acest fel sunt prezente doar în timpul administrării unor medicamente. Totuşi, dacă perioada în care apare scaunul verde este prea mare, este bine să discutaţi cu un medic.
Scaun verde în sarcină
Sarcina poate schimba procesul digestiv și implicit poate schimba culoarea scaunului. Prin urmare, este normal pentru femeile gravide să aibă cateodată scaun verde. Principalul factor este reprezntat de schimbările hormonale, cât şi de alimentaţia din acea perioadă.
Scaun verde adulţi: Când e cazul să te îngrijorezi
Uneori, scaunul verde, însoțit de alte simptome, poate să fie un indicator al unei boli mai serioase:
- cancer: pacienții care fac operație de transplant de măduvă sunt predispuși la apariția unei boli care se manifestă prin diaree apoasă, de culoare verde;
- infecții: bacteria salmonella și parazitul giardia pot transforma culoarea scaunului în verde, însă dau și alte simptome, precum febră, dureri abdominale intense și stare de greață. Dacă ai scaun verde o perioadă îndelungată, trebuie să mergi la doctor. Acesta îți va recomanda efectuarea unei analize de coprocultură, care arată dacă există sau nu bacterii periculoase în scaun.
Cel mai îngrijorător este scaunul negru, care poate să indice prezența sângelui în intestin. În acest caz trebuie să investighezi cât mai repede problema, întrucât poate fi vorba de cancer. Află de aici ce boală poți să ai dacă ai scaun cu sânge.
Scaunul verde este adesea un simptom trecător, care nu indică probleme grave de sănătate. Dacă este însoțit de alte simptome sau dacă se manifestă pe termen lung, cea mai înțeleaptă decizie este să te consulți cu un medic.
Citește și câteva sfaturi prețioase pentru o digestie mai bună!