Ai scaun verde? Află de ce!

Joi, 30.06.2016
de Alexa Galgau

Atunci când vine vorba de corpul uman, există o paletă de culori care reflectă sănătatea sau funcționarea în limite normale a organelor: nuanțe de bej, alb, marouri, negru și roșu. Culoarea verde este asociată de regulă cu boli grave ale organismului. Infecțiile, crizele de bilă, leziunile pielii și cangrena sunt doar câteva dintre problemele care se manifestă prin colorarea în verde a unei secreții sau a pielii.

De aceea, nu este de mirare că scaunul verde trezește o mare îngrijorare printre oameni. Deși nu este neapărat un motiv de panică, îți recomandăm să citești rândurile de mai jos și să afli care sunt posibilele cauze ale acestei probleme neobișnuite.

Scaun verde: posibile cauze

În mod normal, culoarea scaunului este maro (în diverse nuanțe), din cauza producției de bilă din ficat. Dacă nuanța acestuia se schimbă, ar putea fi un semn al unei probleme intestinale, dar nu este singura explicație pentru un scaun verde, de exemplu.

Alimentele pe care le consumi sunt digerate și eliminate în circa trei zile, însă, dacă durează mai puțin, este posibil ca scaunul să capete culoarea verde. Există doi factori care contribuie la acest lucru: ceea ce mâncăm propriu-zis și nuanța galben-verzuie a bilei care ne ajută să digerăm mâncarea.

Bila actionează ca un emulsificator, absorbind grăsimile solubile în procesul de digestie. Totodată, ea contribuie la consistența moale a scaunului și îi oferă nuanța maronie. Totodată, bila ajută la alcalinizarea alimentelor din intestine. Enzimele din tractul digestiv sunt cele care transformă nuanța obișnuită a bilei (galben-verzui) în maro.

Cauze obișnuite ale scaunului verde

De obicei, scaunul verde nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare major, mai ales dacă se întâmplă ocazional. Dacă mâncarea circulă prea repede prin intestinul gros, bila nu are timp să fie transformată complet de către enzime, ceea ce înseamnă că scaunul poate să fie verde. O situație în care mâncarea trece prea repede prin tractul digestiv este diareea, care nu permite alimentelor să fie procesate complet.

Orice boală care cauzează diaree poate să provoace și scaun verde. Dar nu numai boala este o cauză, ci poate fi vorba și despre produse diuretice destinate slăbitului, care te fac să ai scaun mult mai des decât în mod normal.

O altă cauză comună a scaunului verde este alimentația în sine. Dacă consumi anumite alimente verzi sau albastre, e foarte posibil ca și scaunul să capete această culoare. Iată câteva dintre produsele care ar putea avea acest efect:

  • legumele verzi, precum spanacul sau varza kale;
  • afinele, a căror culoare albastră, în combinație cu cea gălbuie a bilei, poate să conducă la scaunul verde;
  • smoothie-urile verzi în exces;
  • sucurile, deserturile sau alte produse care conțin colorant albastru;
  • alimentele care conțin clorofilă, precum algele sau spirulina;
  • suplimentele alimentare sub formă de pudră care au culoarea verde și conțin clorofilă;
  • suplimentele alimentare cu fier și alimentele bogate în fier.

Așadar, culoarea verde a scaunului este de obicei un rezultat al dietei, mai ales dacă ai făcut recent o schimbare în alimentație sau încerci o nouă cură de slăbire. Înainte de a te panica, gândește-te bine ce ai mâncat și dacă ai făcut vreo schimbare în alimentație.

Când e cazul să te îngrijorezi

Uneori, scaunul verde, însoțit de alte simptome, poate să fie un indicator al unei boli mai serioase:

  • cancer: pacienții care fac operație de transplant de măduvă sunt predispuși la apariția unei boli care se manifestă prin diaree apoasă, de culoare verde;
  • infecții: bacteria salmonella și parazitul giardia pot transforma culoarea scaunului în verde, însă dau și alte simptome, precum febră, dureri abdominale intense și stare de greață. Dacă ai scaun verde o perioadă îndelungată, trebuie să mergi la doctor. Acesta îți va recomanda efectuarea unei analize de coprocultură, care arată dacă există sau nu bacterii periculoase în scaun.

Cel mai îngrijorător este scaunul negru, care poate să indice prezența sângelui în intestin. În acest caz trebuie să investighezi cât mai repede problema, întrucât poate fi vorba de cancer. Află de aici ce boală poți să ai dacă ai scaun cu sânge.

Scaunul verde este adesea un simptom trecător, care nu indică probleme grave de sănătate. Dacă este însoțit de alte simptome sau dacă se manifestă pe termen lung, cea mai înțeleaptă decizie este să te consulți cu un medic.

Citește și câteva sfaturi prețioase pentru o digestie mai bună!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!