Alimente fără histamină: ce să mănânci când ai alergii

Alimente fără histamină: ce să mănânci când ai alergii

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Histamina este o substanță chimică ce se găsește în țesuturile animale, în plante, în bacterii, veninuri. La om, histamina există la nivelul plămânilor, al pielii și al mucoasei gastrointestinale. Aceasta joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, digestiv și a celui nervos.

Corpul obține toată histamina de care are nevoie din propriile celule, însă ea se găsește și în anumite alimente. Situația în care o persoană are un răspuns alergic la alimente bogate în histamină este cunoscută drept „intoleranță la histamină”.

Organismul persoanelor sănătoase poate îndepărta sau elimina rapid surplusul de histamină care provine din alimentație, ceea ce nu se întâmplă însă în cazul persoanelor cu intoleranță la această substanță, astfel încât în organismul acestora apare un risc mare de toxicitate.

Dieta cu alimente sărace în histamină

La ora actuală nu există date științifice precise despre intoleranța la histamină, teste sau proceduri fiabile pe care medicii să le poată utiliza pentru a o diagnostica. Cu toate acestea, unii profesioniști din domeniul medical vor sugera o dietă care constă în eliminarea și apoi reintroducerea în regimul alimentar cotidian al persoanelor suspectate a avea intoleranță la histamină a alimentelor cu un conținut bogat în această substanță.

Astfel, la început, medicul specialist (dietetician sau nutriționist) stabilește anumite alimente ce conțin histamină care trebuie îndepărtate din meniul zilnic al persoanelor respective, precum și perioada în care să se aplice această măsură (care nu trebuie să depășească patru săptămâni). În acest răstimp, el trebuie să urmărească îndeaproape evoluția pacientulului, întrucât este vorba despre o dietă severă, foarte restrictivă, care poate avea repecusiuni negative foarte serioase asupra stării de sănătate a acestuia.

Dacă lucrurile decurg normal, după intervalul de timp stabilit de medic (două-patru săptămâni), începe reintroducerea respectivelor alimente în dieta pacientului; aceasta se face treptat, unul câte unul, pentru a se putea constata dacă și care aliment provoacă o reacție alergică. În acest fel, dieta de eliminare poate ajuta să se determine dacă histamina este problema care generează reacția alergică a respectivului pacient.

Alimente cu conținut redus de histamină

În general, alimentele proaspete au cele mai mici cantități de histamină. Câteva dintre alimentele cu conținut scăzut de histamină sunt:

  • Fructe: mere, caise, mure, afine, vișine, nucă de cocos, pepeni, piersici, prune, rodie și zmeură.
  • Legume: rucola, sparanghel, ardei gras, sfeclă, broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, usturoi, verdeață, praz, salată, ceapă, rubarbă, dovlecei de vară, cartof dulce, napi, dovlecei.
  • Cereale fără gluten: amarant, porumb, mei, quinoa, orez.
  • Ierburi proaspete
  • Ulei de măsline
  • Proteine proaspete de proveniență animală: pui, vită, miel, capră

De reținut: doar pentru că un aliment are un conținut scăzut de histamină, nu înseamnă că acesta va fi tolerat bine de corp!

Alimente care trebuie evitate într-o dietă cu un nivel redus de histamină

Nivelurile de histamină din alimente sunt foarte dificil de măsurat, întrucât chiar și la același produs alimentar (de exemplu, o bucată de brânză) nivelul histaminei poate varia în mod semnificativ în funcție de mai multe elemente, precum: starea de prospețime a produsului, modul și perioada de depozitare, eventualii aditivi alimentari folosiți la producerea lui etc.

În general, alimentele fermentate au cele mai înalte niveluri de histamină, iar alimentele proaspete au cele mai scăzute niveluri.

De asemenea, în lumea medicală se vehiculează o teorie conform căreia anumite alimente, deși nu sunt bogate în histamină, pot determina unele celule ale organismului nostru să elibereze histamină; acestea sunt cunoscute sub denumirea de „eliberatoare de histamină”. Totuși, la ora actuală cel puțin, aceasta rămâne doar o teorie care nu a fost încă dovedită științific.

Alimente care conțin un nivel ridicat de histamină:

- produse lactate fermentate - cum ar fi brânza (în special, cea veche), iaurtul, smântâna, laptele bătut și kefirul
- legumele fermentate - ca, de pildă, kimchi
- murăturile
- legumele marinate
- kombucha
- carnea conservată prin sărare sau prin afumare, carnea procesată – precum: cârnații, salamul, șunca (prosciutto crudo, jambon, chorizo, salami)
- vinul
- berea
- băuturile spirtoase
- șampania
- produsele din soia fermentate - cum ar fi tempeh, miso, sos de soia și natto
- produsele din grâne fermentate, cum ar fi pâinea făcută cu maia
- roșiile
- vinetele
- spanacul
- alimentele congelate
- alimentele conservate prin sărare
- conservele de pește – îndeosebi sardinele și tonul
- oţetul
- ketchupul

Alimente „eliberatoare de histamină”:

- fasolea boabe
- germenii de grâu
- leguminoasele
- roșiile
- ciocolata
- bananele
- citricele - cum ar fi portocalele, lime, lămâile și grepfrutul
- căpșunele
- ananasul
- papaya
- fructele uscate
- nucile
- alunele caju
- arahidele
- condimentele
- cacaoa
- alcoolul
- fructele de mare
- albușurile
- aditivii alimentari (atât din alimente, cât și din băuturile procesate), cum ar fi: coloranții, conservanții, stabilizatorii și aromele

Recomandări de care să ții cont când urmezi dieta cu conținut redus de histamină 

Dacă medicul ți-a recomandat să urmezi o dietă de eliminare a histaminei din meniul tău zilnic, pentru ca aceasta să poată avea efectele scontate, este bine să iei în considerare următoarele sfaturi:

- gătește-ți tu însăți toate mâncărurile
- mănâncă hrană cât mai proaspătă cu putință
- notează-ți zilnic într-un jurnal tot ceea ce mănânci (neuitând să consemnezi și ora la care ai mâncat fiecare fel de mâncare)
- înregistrează timpul producerii și datele specifice ale oricăror simptome incomode care este posibil să apară și alimentele care le-au provocat (pentru a putea face o comparație)
- evită hrana „junk” și orice alimente procesate (citește atent ingredientele enumerate pe ambalajele produselor cumpărate și, dacă acelea conțin cuvinte pe care nu le recunoști sau pe care nu le înțelegi, nu mânca produsul respectiv)
- mănâncă numai alimente proaspete care au fost ținute la frigider
- nu fi prea dură cu tine însăți, acest regim alimentar sărac în histamină este foarte restrictiv și poate deveni periculos
- nu-ți propune să urmezi această dietă fără sfatul medicului și nu o urma mai mult de patru săptămâni
- ascultă și indicațiile medicului cu privire la suplimentele de vitamine și de minerale necesare în această perioadă; medicul va lua în considerare, cu siguranță, suplimentele de enzime DAO (diaminoxidaza), precum și suplimentele de vitamina B6, vitamina C, cupru și zinc.

Dieta cu un conținut redus de histamină: argumente pro și contra

Dieta cu un conținut scăzut de histamină este extrem de restrictivă și poate duce la malnutriție. Intoleranța la histamină nu este însă foarte bine cunoscută și înțeleasă. Încă nu există dovezi în ceea ce privește teoria că o dietă cu un nivel scăzut de histamină va aduce îmbunătățiri calității vieții pacientului pe termen lung.

Consultă un medic specialist înainte de a începe orice dietă, cu atât mai mult dacă este vorba despre o dietă cu un nivel scăzut de histamină. Deficiențele nutritive pe care le poate produce acest regim alimentar restrictiv pot fi nocive la orice vârstă, dar pentru copii această dietă este deosebit de periculoasă. Dacă bănuiești că unele simptome pe care le prezintă micuțul tău ar putea fi un semnal al unei alergii alimentare, du-l pe copil la medicul pediatru pentru confirmarea (sau infirmarea) suspiciunii tale și pentru stabilirea unui diagnostic și a tratamentului corespunzător.

Beneficiul principal al unei diete cu un conținut scăzut de histamină este faptul că aceasta servește ca un „instrument de diagnosticare”. Prin eliminarea alimentelor bogate în histamină din dieta pacientului timp de câteva săptămâni și apoi prin adăugarea lor treptată înapoi în dietă, se pot face mai multe constatări despre toleranța individuală față de histamină, lucru cu atât mai important cu cât toleranța la histamină variază în mod semnificativ de la o persoană la alta.

Dacă, urmând această dietă săracă în histamină, la un moment dat, începi să ai simptome precum amețeli, dureri de cap, grețuri sau orice alte manifestări neplăcute, trebuie să-ți informezi medicul cu privire la ceea ce ți se întâmplă.

Pentru că există foarte puține dovezi științifice care să susțină eficacitatea unei diete cu conținut redus de histamină, medicul nu o va considera un plan de tratament pe termen lung. Este însă un instrument util în procesul de diagnosticare și poate contribui la excluderea altor intoleranțe alimentare.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.