Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: "Cel mai lung și aspru post, dacă este ținut cu strictețe, poate complica evoluția diferitelor stări patologice"

Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: "Cel mai lung și aspru post, dacă este ținut cu strictețe, poate complica evoluția diferitelor stări patologice"

Alida Enache

Postul Paștelui sau Postul Mare, după cum mai este numit, a început deja în data de 27 februarie și va fi ținut de către credincioșii creștini, la fel ca în fiecare an, timp de șapte săptămâni, adică 48 de zile. În 2023, Sfintele Paști se sărbătoresc în ziua de 16 aprilie, iar asta înseamnă că Postul Paștelui se încheie cu o zi înainte, la data de 15 aprilie

Postul Paștelui este cel mai dur post din timpul anului, însă credincioșii fac eforturi, an de an, pentru a respecta toate regulile bisericești impuse. În mare parte, este vorba despre restricții alimentare aspre și tocmai de aceea pentru pofticioși sau pentru persoanele cu diete speciale poate fi destul de dificil să țină un astfel de post.

Deși, în trecut, Postul Mare avea cu totul o altă conotație religioasă, de foarte mult timp a devenit o perioadă de pregătire spirituală a credincioșilor înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului. Înainte, motivul principal al postirii era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică, dar acum creștinii se curăță spiritual prin milostenie și reținere totală față de unele alimente.

Amintim că în timpul acestui post nu se pot consuma carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. De asemenea, nu se fumează și nu se consumă alcool. Pește se consumă doar în zilele cu dezlegare la pește, adică în ziua de 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire, dar și la data de 9 aprilie, când este Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.

În timp ce Postul Paștelui are o mare însemnătate religioasă și spirituală pentru Biserică și credincioși, medicii avertizează că fiecare persoană în parte ar trebui să postească cu simț de răspundere. Organismul fiecăruia poate reacționa în moduri neașteptate, deloc benefice atunci când este privat de anumite alimente și este absolut necesar ca cei care postesc să găsească metode de a se hrăni, în continuare, corespunzător nevoilor lor.

Doctor Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin care explică riscurile la care se expun credincioșii în timpul Postului Mare:

Imagine cu Doctor Tudor Ciuhodaru într-un costum albastru de spital

"Ce pățiți dacă postiți? Cel mai lung și aspru post poate, dacă este ținut cu strictețe, declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice. Uzuale sunt stările lipotimice și spasmofiile apărute după o perioadă de restricție alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există și riscul ca alimentația bogată caloric să creeze, în special doamnelor și domnișoarelor, probleme după această perioadă.

Ce și cum mâncăm în post? Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru), vă recomandăm un regim alimentar:

1. Care să țină cont de: vârstă, activitate fizică, status fiziologic.

2. Echilibrat- prin includerea de proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide

din uleiuri, nuci, semințe, precum și vitamine, obținute în principal din fructe și legume proaspete.

3. Adaptat caloric la necesitățile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină, dar care să nu le depășească, prin exces de alimente bogate în calorii: ciocolată, dulceață, nuci, fasole.

4. Care să țină cont de afecțiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii).

5. Cu respectarea orarului de masă, pentru a evita hipoglicemiile.

6. Eventual făcut de un nutriționist.

7. Cea mai ieftină și uzuală opțiune rămâne consumul de alimente pe bază de carbohidrați: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, cașcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt și ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe."

Așadar, este recomandat postul responsabil, care nu pune în pericol sănătatea oamenilor. 

Ce se întâmplă dacă bârfești în postul Paștelui. Avertismentul Bisericii

Surse foto: iStock, Facebook

Surse articol: Stirilekanald, Stirileprotv, Facebook

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.