Ce înseamnă dacă scuipi sânge?
Cuprins
- Ce înseamnă dacă scuipi sânge
- Alte simptome ce însoțesc scuipatul cu sânge
- Simptome ale scuipatului cu sânge care te trimit de urgență la medic
- Cum se tratează scuipatul cu sânge
Orice persoană se confruntă, la un moment dat, cu această problemă, care poate ridica adevărate motive motive de îngrijorare. Deși, de cele mai multe ori, scuipatul cu sânge este cauzat de afecțiuni mai puțin grave, precum cele gingivale și bucale, mai există unele situații în care acest simptom poate sesiza adevărate probleme de sănătate, care pot duce la deces.
În funcție de severitatea sângerării, dar și de simptomele care însoțesc acest semn, poți să îți dai seama dacă suferi de o boală gravă sau nu. În orice caz, vizita la medicul specialist este indispensabilă, deoarece acesta poate stabili exact ce anume produce sângerarea.
Ce înseamnă dacă scuipi sânge
Există multe motive serioase pentru care scuipi sânge. Cauzele grave ale acestei neplăceri includ:
- bronșită (acută sau cronică), cea mai comună cauză pentru care apare sângele atunci când tușești. Lăsată netratată, această afecțiune duce la deces.
- bronșiectazie;
- cancer pulmonar sau alte tumori care nu sunt maligne;
- administrarea de medicamente anticoagulante;
- pneumonie;
- embolism pulmonar;
- insuficiența cardiacă congestivă;
- tuberculoză;
- afecțiuni autoimune (lupus, granulomatoza Wegener, poliangeita microscopică, sindromul Churg-Strauss etc.);
- malformații arteriovenoase pulmonare;
- consumul de cocaină prin inhalare;
- leucemie;
- traume, așa cum este împușcarea sau accidentele de mașină;
- boala Dieulafoy.
Scuipatul cu sânge poate indica prezența unei sângerări la nivel bucal sau în cadrul sistemului digestiv. Acest simptom poate fi cauzat de multe afecțiuni, iar severitatea acestuia depinde de la individ la individ. Scuipatul cu sânge poate fi însoțit și de stări de vomă, dacă sursa este de natură gastrointestinală, sau poate apărea odată cu tusea, dacă problema este localizată la nivel respirator.
Principalele cauze gastrointestinale ale scuipatului cu sânge sunt inflamațiile și infecțiile, așa cum este inflamația stomacului, numită și gastrită. Și afecțiunile bucale, precum gingivita sau extracția unui dinte, pot cauza aceste sângerări. Scuipatul cu sânge însoțit de tuse este asociat de cele mai multe ori cu cancerul de plămâni, bronșită și pneumonie. În aceste cazuri, sângele are o nuanță deschisă de roșu, iar mucusul poate avea o culoare arămie, de rugină, sau poate să conțină cheaguri de sânge. Edemul pulmonar, insuficiența cardiacă congestivă, o perforație sau o cedare a plămânilor în urma unei traume pot fi asociate cu scuipatul cu sânge sau cu tusea însoțită de sânge care conține bule de aer.
Alte simptome ce însoțesc scuipatul cu sânge
Frecvența scuipării de sânge și cantitatea pot varia considerabil, în funcție de sursa care cauzează sângerarea. Simptomele care însoțesc pierderea de sânge pot fi:
- amețeala, starea de confuzie, leșinul;
- dificultățile de respirație.
Se întâmplă destul de rar ca scuipatul cu sânge să fie atât de sever încât să ducă la complicații serioase, așa cum este șocul cardiorespirator. Oricum, persoanele care pierd cantități mari de sânge în acest mod pot suferi de afecțiuni grave, care necesită îngrijire medicală de urgență și tratament.
Simptome ale scuipatului cu sânge care te trimit de urgență la medic
Lăsat netratat, scuipatul cu sânge poate rezulta într-o pierdere a unei cantități semnificative de sânge, care poate să îți pună viața în pericol. Solicită ajutor medical de urgență atunci când ai următoarele simptome grave:
- sângerarea durează mai mult de o săptămână;
- piele palidă;
- dificultăți de resprație și durere în piept;
- durere abdominală severă;
- vomiți sânge sau o substanță neagră;
- pierderea conștienței;
- pierdere în greutate;
- transpirație care apare noaptea;
- febră ce depășește 38,3 grade Celsius.
Cum se tratează scuipatul cu sânge
De cele mai multe ori, scuipatul cu sânge poate fi tratat prin eliminarea cauzelor care duc la această neplăcere. De exemplu, infecțiile gingivale și cele bucale pot fi tratate la sfatul medicului, prin administrarea de antibiotice. Alteori, sângerarea se oprește de la sine, fără a fi nevoie de intervenții medicale sau tratament.
Pentru cei care tușesc sânge, tratamentele pot fi ceva mai ample și pot cuprinde:
Cateterizare: în cadrul acestei operațiuni, doctorul introduce un cateter prin picior în artera care alimentează plămânii cu sânge. Prin injectarea unui colorant și vizualizarea arterelor pe un ecran, medicul identifică sursa sângerării. Apoi, artera este blocată folosind o bobină din metal sau altă substanță. De obicei, sângerarea se oprește, iar alimentarea plămânilor cu sânge este făcută de alte artere.
Bronhoscopie: uneltele care se află la capătul endoscopului sunt folosite pentru tratarea anumitor cauze care produc sânge, îndeosebi în cazul tusei. De exemplu, un balon umflat atașat de endoscop poate opri sângerarea, atunci când este plasat în zona cu probleme.
Operație: în cazul bolilor grave de plămâni, în care sângerarea nu se oprește, poate fi nevoie de extirparea plămânului afectat.
Majoritatea tratamentelor în cazul tusei cu sânge includ:
- antibiotice pentru afecțiuni ce au cauze bacteriene;
- chimioterapie pentru cancer pulmonar;
- steroizi pentru afecțiuni inflamatorii.
Deși scuipatul cu sânge este, de cele mai multe ori, inofensiv, atunci când simptomele încep să se agraveze, este indicat să soliciți ajutor de specialitate!
Surse foto: iStock