Când mergem la medic pentru a doua opinie și de ce ar trebui să facem asta

Când mergem la medic pentru a doua opinie și de ce ar trebui să facem asta
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Luni, 06.04.2020

Medicul tău de familie tocmai ți-a dat un diagnostic grav, ți-a recomandat să urmezi o procedură medicală costisitoare sau a spus că ai nevoie să faci o intervenție chirurgicală majoră? Înainte de a intra în panică sau de a asculta orbește de cele spuse de doctorul tău, consultă un coleg de breaslă pentru o a doua opinie.

Femeie in cabinet la consultatie

Greșeala este în natura omului, iar medicii nu sunt imuni la asta. Pe deasupra, unii medici sunt mai reticenți, în timp ce alții tind să fie mai agresivi, mai direcți în tratarea problemei. Deci constatările și recomandările lor pot varia dramatic. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți pacienți caută să primească și o a doua opinie după un prim diagnostic.

Nu numai că o evaluare medicală de la un alt medic te poate ajuta să afli mai multe despre boala ta, despre diferitele variante de tratament – asta incluzând atât riscurile cât și beneficiile fiecăreia în parte - dar îți poate oferi încrederea și liniștea sufletească că iei decizia bună pentru tine.

Chiar dacă a doua opinie confirmă doar ceea ce aflasei deja, aceasta poate totuși să fie benefică, cel puțin sufletește. Așa vei ști că ai făcut tot ce ai putut pentru a te asigura că ai primit diagnosticul corect și un plan de tratament care te ajută să te repui pe picioare. O a doua opinie îți poate oferi, de asemenea, o perspectivă asupra opțiunilor suplimentare de tratament pe care primul medic poate nu le-a menționat.

Consultă-te cu persoane în care ai încredere - medicul tău de familie, medicul care ți-a dat prima opinie, familia și prietenii. Evită să mergi la un al doilea doctor care lucrează la același spital ca medicul care ți-a dat prima opinie - abordarea îngrijirii poate varia de la o instituție la alta. Cum este menționat și mai sus, personalul medical urmează o metodă mai agresivă de tratare a problemei, în vreme ce alții sunt mai preocupați de efectele secundare ale tratamentului.

Pentru cazurile care implică o procedură specifică - de exemplu, o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei cardiace – apelează la serviciile unui medic despre care știi că efectuează frecvent acest tip de operații. Cu cât este mai avansat și mai riscant tratamentul/intervenția chirurgicală la care trebuie să te supui, cu atât este mai important ca asta să se întâmple într-un centrul în care medicii au o expertiză clară în acesta”.

Te-ar putea interesa și Ce să faci ca să previi bolile de inimă

Ori de câte ori îți este accesibilă această variantă, consultă medicul în persoană. Acest lucru nu poate fi necesar dacă tot ce ai nevoie este să își arunce încă un specialist ochii asupra rezultatelor unor analize de laborator sau un RMN. Dar, în general, nimic nu te ajută mai mult decât vizita față în față cu medical – ca o a doua opinie să fie cât mai valabilă, o evaluare fizică și o discuție pe viu doctor-pacient este vitală.

Ce să îl întrebi pe medic atunci când mergi pentru o a doua opinie

Când ajungi la cel de-al doilea medic, adresează-i întrebările corecte, pentru ca vizita ta la el să fie una cât mai lămuritoare.

Acestea sunt:
Ce înseamnă boala primită ca diagnosti pentru sănătatea mea? Care este evoluția naturală a bolii? Ce înseamnă dacă fac sau nu am procedura recomandată? Care sunt celelalte opțiuni și care sunt argumentele pro și contra acestor opțiuni?

Deși este mai mult decât posibil ca tu să fi abordat deja aceleași subiecte cu primul medic, majoritatea pacienților memorează doar o infima parte din ceea ce le spune orice medic, mai ales dacă este vorba despre vești proaste. Nu strică niciodată să auzi aceleași informații din nou. Important – ia cu tine un prieten sau membru al familiei pentru a te ajuta să înțelegi (și să îți amintești când părăsești cabinetul) sfaturile medicului.

Dacă a doua opinie diferă de prima, nu te pripi și nu presupune că prima este greșită. Fă o nouă vizită primului medic și spune-i ce ai aflat de la cea de a doua evaluare. Oamenii cred că medicina este ceva standard și există un singur răspuns limpede pentru fiecare întrebare/problemă. Dar, de extrem de multe ori există răspunsuri multiple pentru aceeași situație.

Un medic bun va lua în considerare cealaltă opinie și va încerca să pună totul cap la cap. Dacă nu o face, ia în considerare și obținerea unei a treia opinii. Cu toate acestea, asigură-te că nu vânezi pur și simplu răspunsul pe care speri tu să îl obții. Și, orice ai face, nu amâna, nu faci decât să ajuți problema să se agraveze.

Condițiile în care ar trebui să mergem la medic pentru a doua opinie

Mergi la medic pentru o a doua opinie dacă ai fost tratat, dar simptomele bolii tale continuă. Nimeni nu-ți cunoaște corpul mai bine decât tine. Și dacă simptomele persistă chiar și după tratament, poate fi timpul să soliciți sfatul altor medici și specialiști.

Te-ar putea interesa și Singurul semn care anunță cancerul pulmonar

Prea des, oamenii nu se luptă pentru pentru ei înșiși și presupun că vor trebui să trăiască pe viață cu dureri cronice sau senzații fizice și psihice incomode. Dar ține minte - singurul mod în care vei primi tratamentul care dă roade este dacă primești un diagnostic corect. Așadar, dacă nu te simți mai bine și simptomele tale nu dispar, nu te complace așa. Mergi la medic pentru a doua opinie!

Mergi la medic pentru o a doua opinie dacă ești diagnosticat cu o boală rară

Uneori, unele boli sunt atât de rare încât pentru ele există foarte puține cercetări și extrem de puține informații clare care să îi ajute pe medici să te vindece. Este frustrant și înfricoșător să descoperi că ai ceva atât de rar. Dar nu ești singur. Aproximativ 25-30 de milioane de americani au fost diagnosticați cu o boală rară. Mai mult, există aproape 7.000 de afecțiuni rare cunoscute, cu mult mai multe descoperite în fiecare an, potrivit Centrului de informare a bolilor genetice și rare.

Deoarece există atât de puține informații disponibile cu privire la boli și afecțiuni rare, este important să mergi la medic pentru o a doua părere, deoarece riscul de diagnostic greșit este destul de mare în aceste condiții. Consultă medicii și specialiștii care au mai avut de a face cu problema ta. Acest lucru te va ajuta să te asiguri că beneficiezi de cel mai bun tratament posibil.

Obține o a doua opinie de la un medic dacă tratamentul recomandat este unul care îți pune în pericol integritatea fizică și, mai ales, viața, dacă implică o intervenție chirurgicală, dacă este invaziv sau are consecințe pe toată durata vieții.

Nu este niciodată înțelept să accepți să te supui unei intervenții chirurgicale sau unei alte proceduri invazive fără a-ți explora opțiunile. Cu toate acestea, extrem de mulți oameni consideră că, dacă un medic sugerează o variantă, ei trebuie să fie automat de acord cu aceasta. Dar, nu uita! Este corpul și viața ta în joc, părerea ta trebuie să fie ascultată! Drept urmare, este mai mult decât vital să faci rost și de o a doua opinie. Să fii proactiv și să aduni mai multe informații îți va oferi un grad mai mare de control asupra tratamentului tău, până la urmă.

Cere o a doua opinie dacă ești diagnosticat cu cancer

Cu ceva atât de grav, părerea unui alt expert poate face diferența dintre viață și moarte. Nu numai că un diagnostic de cancer poate fi mai mult decât copleșitor, dar este ceva care îți va schimba viața, ți-o va da complet peste cap. Prin urmare, este important să știi cât mai mult despre diagnostic și despre opțiunile posibile de tratament disponibile. Niciun medic nu deține adevărul absolut sau informații complete 100% despre boala ta și despre variantele cele mai bune de tratament. Medicii sunt doar oameni. De aceea, obținerea unei păreri suplimentare crește probabilitatea ca tu să ajungi să ai parte, într-un final, de cel mai bun tratament, în urma consultării a doi specialiști.

Te-ar putea interesa și Semne neobişnuite că eşti bolnavă!

Mergi la medic pentru a doua opinie dacă instinctul îți spune că este ceva în neregulă cu prima

Dacă nu ești confortabil cu diagnosticul sau tratamentul recomandat, obține o a doua opinie. Nu trebuie să fii niciodată de acord cu o intervenție medicală sau un plan de tratament care nu sună ok, odar pentru că un medic a zis asta. Ai încredere în instinctul tău și adună mai multe informații. Pune întrebări despre tratamentul indicat. Vorbeste cu prietenii. Mergi la un medic nou. Și citește tot ce poți despre situația ta fizică. Nimeni nu trebuie să simtă vreodată că trebuie să urmeze ordinele medicului fără să pună întrebări și să adune mai multe informații. Foarte puține decizii de îngrijire a sănătății trebuie luate pe loc. Deci, dacă ceva nu îți convine, atunci, fă tot ce poți și vorbește și cu un alt medic pentru o a doua opinie.

Ce spune știința despre necesitatea unei o a doua opinii a unui medic?

Un studiu realizat în 2017 pe 286 de pacienți, realizat de Clinica Mayo, a constatat că 88% dintre pacienții care doresc o a doua opinie vor părăsi biroul cu un diagnostic nou sau ușor diferit de cel initial, în vreme ce doar 12% dintre pacienți vor afla că diagnosticul inițial a fost corect. Aceasta înseamnă că unul din cinci pacienți este diagnosticat incorect.

Te-ar putea interesa și Semne subtile că ai o tumoare pe creier

Pe deasupra, un studiu controversat, realizat în 2016 de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, spune că erorile medicale reprezintă a treia principală cauză de deces în Statele Unite, concluzie care arată clar că este indicat să mergem la medic pentru o a doua opinie. În studiul menționat, peste 250.000 de americani mor în fiecare an din cauza erorilor medicale, făcând erorile de diagnosticare a treia principală cauză de deces când vine vorba de oameni care suferă de boli de inimă și de cancer. Cu toate acestea, este bine de menționat faptul că aceste erori nu sunt documentate cu exactitate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.

Surse foto: istock

Articolul urmator »
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Raluca Margean | Luni, 04.03.2024
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe