Stenoza pulmonara cu sept ventricular intact - simptome, diagnostic, tratament

Stenoza pulmonara cu sept ventricular intact - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Stenoza reprezinta o ingustare a unui canal. Ce se intampla cand acest canal este chiar artera pulmonara, artera care pompeaza sangele de la inima catre plamani??

Ce este stenoza pulmonara?

Sangele venos patrunde prin venele cave in atriul drept de unde trece in ventriculul drept prin valva tricuspida. Din ventriculul drept trece prin valvele pulmonara in artera pulmonara de unde este distribuit la nivelul plamanilor pentru a se incarca cu oxigen.

Stenoza pulmonara cu sept ventricular intact reprezinta obstacolul la golirea ventriculului drept produs prin afectarea valvelor pulmonare.

La adulti stenoza pulmonara poate fi congenitala, izolata sau asociata unor leziuni congenitale complexe (Tetralogie Fallot , canal atrio-ventricularcomplet) sau dobandita atunci cand valva pulmonara este afectata in cadrul bolii reumatismale cardiace. 

Semnele si simptomele stenozei de artera pulmonara

Din cauza stenozei arterei pulmonare ajunge o mai mica cantitate de sange la plamani. Ca urmare pot sa apara semne si simptome datorate atat oxigenarii insuficiente a sangelui cat si stagnarii acestuia in sistemul venos:

dispnee aparuta la efort; 

- ameteli;

- fatigabilitate;

- durere precordiala;

- sincope(pierderea constientei) in special la efort;

- cianoza(coloratia albastra a tegumentelor);

- dezvoltarea fizica este deficitara.

Zgomotele cardiace sunt modificate la ascultatia cordului.

stenoza pulmonara

Diagnosticul de stenoza a arterei pulmonare

Investigatiile necesare stabilirii diagnosticului de stenoza a arterei pulmonare includ:

electrocardiograma prezinta modificari specifice hipertrofiei ventriculare drepte, datorate cresterii muncii ventriculului drept;

- radiografia toracica aduce informatii pentru diagnosticul de stenoza a arterei pulmonare: care este camera solicitata (ventriculul drept) si care este situatia circulatiei pulmonare (saraca sau incarcata);

- ecocardiografia prezinta un rol central in stabilirea diagnosticului de stenoza a arterei pulmonare (stabileste sediului obstacolului, a cauzei posibile,evaluarea severitatii), in stabilirea strategiei de tratament, precum si in urmarirea pe termen lung a pacientilor, fiind o metoda neinvaziva.

Ofera de asemenea informatii despre leziunile cardiace asociate si despre functia ventricului drept, care este camera suprasolicitata a inimii.

- cateterismul cardiac si angiografia ( presupun injectarea unei substante de contrast insange) sunt indicate inainte de interventia chirurgicala.

Tratamentul stenozei de artera pulmonara

Tratamentul curativ al stenozei de artera pulmonara include tratament interventional si tratament chirurgical (introducerea de proteze metalice saubilogice).

Tratamentul interventional este reprezentat de valvulotomie cu balon, procedeu care indeparteaza obstacolul prin desfacerea comisurilor valvulare.

Tratamentul chirurgical este indicat la persoanele cu stenoza arterei pulmonare stransa si la cazurile la care este contraindicata valvulotomie cu balon. Consta in introducerea de proteze valvulare, biologice sau sintetice, in functie de patologia asociata, de varsta pacientilor.

Stenoza semnificativa a arterei pulmonare necesita ca unica terapie indepartarea obstacolului; tratament medical specific nu exista. In cazul insuficientei cardiace drepte se pot administra diuretice 

La persoanele care beneficiaza de corectarea leziunii prin tratament interventional sau protezare valvulara  supravietuirea pe termen lung este similara cu cea a populatiei generale.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0.5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.