Totul despre xantelasme: ce sunt și de ce apar

Totul despre xantelasme: ce sunt și de ce apar
Sorina Corneanu
Joi, 28.06.2018

Cuprins

Xantelasmele sunt mici excrescențe gălbui care apar cel mai frecvent pe pleoape. Dacă observi pete galbene pe colțurile interioare ale pleoapelor, cel mai probabil e vorba de xantelasme, iar cauza este, cel mai adesea, acumularea de colesterol sub piele.

Chiar dacă nu sunt periculoase, acestea sunt inestetice, dar pot fi ușor îndepărtate prin diverse metode recomandate de medic. Ai grijă însă: xantelasmele pot fi și semne că ai putea suferi de boli cardiace, motiv suficient de puternic pentru a merge la medic și a te asigura că starea ta de sănătate este bună.

Cauzele apariției xantelasmei

Nivelurile ridicate de colesterol din sânge sunt adesea cauza apariției xantelasmelor. Datele arată că aproximativ jumătate din cazurile de xantelasmă sunt cauzate de un nivel ridicat al colesterolului. În lipsa unui tratament adecvat, colesterolul în exces poate duce la tensiune arterială crescută, obezitate, boli de inimă și accident vascular cerebral.  

Vârsta și sexul pot fi, de asemenea, factori de risc în apariția xantelasmelor. Majoritatea persoanelor care suferă de xantelasmă au între 40 și 60 de ani, afecțiunea fiind mai frecventă la femei decât la bărbați.

prajituri

Fumatul, diabetul, dislipidemia și ciroza sunt alte posibile cauze al apariției xantelasmelor, arată un studiu publicat în BioMed Research International.

Tratament pentru xantelasme

Având în vedere localizarea (pielea sensibilă a ochilor) și riscul efectelor secundare care pot să apară, tratamentul xantelasmelor se face doar de medicul dermatolog! 

Potrivit webmd.com, există câteva metode moderne prin care poți scăpa de acumulările de grăsime de pe pleoape, iar acestea includ:

  • crioterapia - înghețarea cu azot lichid a acumulărilor de grăsime;
  • ablația cu laser;
  • excizia - eliminarea chirurgicală a xantelasmelor (sub anestezie locală);
  • cauterizarea chimică - aplicarea unei substanțe care dizolvă depunerile de grăsimi;
  • electrocauterizarea - introducerea unui curent de frecvență înaltă în țesutul care se dorește a fi eliminat.

Toate aceste tratamente sunt eficiente, dar pot exista efecte secundare, precum senzație de arsură locală, modificări de pigmentare sau cicatrici. Discută cu medicul dermatolog ce risc implică fiecare procedură și stabiliți împreună care variantă ți se potrivește. 

Dacă xantelasmele sunt cauzate de nivelul ridicat de colesterol, e posibil ca administrarea statinelor să ducă la dispariția acestora, arată un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology

Remedii naturiste pentru xantelasme

Iată care sunt principalele remedii naturale pentru xantelasme, conform top10homeremedies.com:

Oțetul de mere - înmoaie o dischetă demachiantă în oțet de mere și aplică pe zona dorită, apoi acoperă cu un plasture. Lasă să acționeze 2 ore, apoi îndepărtează discheta și clătește bine zona cu apă călduță.

Ceapa - stoarce o ceapă, adaugă puțină sare în zeama obținută și las-o câteva ore la temperatura camerei. Înainte de culcare, aplică substanța obținută pe pleoapa afectată și lasă să acționeze peste noapte. Repetă zilnic această procedură.  

Usturoiul - zdrobește câțiva căței de usturoi până când obții o pastă. Aplică pasta obținută pe zona afectată de xantelasme și lasă-l să acționeze circa 15 minute. Clătește bine cu apa călduță și ai grijă să nu îți intre în ochi. Repetă procedura până când observi rezultate.

Ulei de ricin - înmoaie un bețișor de ureche în ulei de ricin și aplică pe zona dorită. Lasă să acționeze peste noapte.

Coajă de banană - masează zona afectată de xantelasme cu partea interioară a cojii de banană, apoi clătește cu apă călduță.

Ține cont însă că aceste remedii nu beneficiază de studii științifice care să le certifice beneficiile și, în anumite cazuri, pot face mai mult rău decât bine!

Cum pot fi prevenite xantelasmele 

Pentru a evita apariția xantelasmelor, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ții sub control nivelul colesterolului, principala cauză a acestei probleme. În acest sens, ține cont de următoarele recomandări făcute de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA:

  • urmează un regim alimentar sărac în grăsimi saturate, care se găsesc în alimente precum brânză, carne grasă, dulciuri și ulei de palmier. În schimb, optează pentru alimente precum pește, fructe de mare, lactate cu conținut redus de grăsime, cereale integrale, fructe și legume proaspete.

plan de dieta

  • încearcă să slăbești - obezitatea duce la creșterea nivelului colesterolului și, implicit, la apariția multor probleme de sănătate;
  • fă zilnic mișcare - medicii recomandă minimum 30 de minute de exerciții fizice zilnic (jogging, înot, ciclism, mers în ritm alert etc.);
  • renunță la fumat - substanțele toxice din țigări favorizează depunerea de colesterol pe artere și cresc riscul de boli cardiovasculare;
  • consumă alcool cu moderație -  excesul de alcool duce la creșterea nivelului trigliceridelor. 

Nu uita, un stil de viață sănătos, bazat pe exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată, te poate ajuta să îți ții sub control nivelul colesterolului și să eviți apariția xantelasmelor, dar și a altor probleme de sănătate mult mai grave!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Raluca Margean | Duminică, 15.09.2024
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024

Ne găsești pe