Transpozitia corectata congenital - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Ce este transpozitia corectata congenital?
- Semnele si simptomele transpozitiei corectate congenital
- Diagnosticul de transpozitie corectata congenital
- Tratamentul transpozitiei corectate congenital
Ce este transpozitia corectata congenital?
In mod normal aorta porneste din ventriculul stang si transporta sange oxigenat catre tesuturi, iar trunchiul arterei pulmonare isi are originea in ventriculul drept si duce sange venos catre plamani pentru a fi oxigenat.
In transpozitia vaselor mari cele doua vase mari care pornesc de la inima (aorta si trunchiul arterei pulmonare) sunt interschimbate: aorta isi are originea din ventriculul drept (si nu din cel stang, cum e in mod normal) si trunchiul arterei pulmonare porneste din ventriculul stang (si nu cum ar trebui din cel drept). Aceasta schimbare prezinta consecinte importante: sangele venos este trimis prin aorta catre tesuturi fara a fi oxigenat iar sangele oxigenat ajunge tot la plamani prin trunchiul arterei pulmonare, din cauza transpozitiei vaselor mari. Este compatibila cu viata daca exista si alte anomalii
congenitale( defecte septal atrial sau ventricular si persistenta canalului arterial) care sa permita trecerea sangelui oxigenat catre tesuturi.
Transpozitia corectata congenital sau inversarea ventriculara este un tip de malformatie congenitala de cord care prezinta doua anomalii anatomice fundamentale: transpozitia aortei si a trunchiului arterei pulmonare si inversarea ventriculilor. Acest aranjament face ca sangele venos sa treaca din atriul drept catre ventriculul stang din care porneste trunchiul arterei pulmonare care transporta sangele catre plamani, iar sangele oxigenat patrunde din atriul stang in ventriculul drept din care porneste artera aorta. Astfel, circulatia este corectata functional: sangele oxigenat ajunge la tesuturi iar sangele venos merge catre plamani pentru a fi oxigenat pentru ca transpozitia de vase mari este "corectata" prin inversarea ventriculilor .
Semnele si simptomele transpozitiei corectate congenital
In absenta altor anomalii cardiace asociate inversarea ventriculara este asimptomatica. Frecvent transpozitia corectata congenital asociaza si alte anomalii cardiace: defect septal ventricular (exista o comunicare intre ventriculi), obstructia ejectiei ventriculului venos, stenoza arterei pulmonare , blocul cardiac congenital sau anomalii de tip Ebstein ale valvei tricuspidiene stangi (implantarea joasa a valvei tricuspide cu diminuarea volumului ventriculului si marirea atriului).
In cazul asocierii cu astfel de anomalii semnele si simptomele transpozitiei corectate congenital aparute la copil includ:
- transpiratii; - deficit ponderal (copilul nu creste normal in greutate); - infectii respiratorii repetate; - dispnee sau dificulate in respiratie; - alterarea starii generale; - paloare a tegumentelor; - oboseala fizica si psihica din cauza oxigenarii deficitare a tesuturilor. Simptomele si semnele , evolutia bolii si prognosticul pacientilor cu transpozitie corectata congenital variaza in functie de anomaliile asociate si de severitatea acestora. |
![]() |
Diagnosticul de transpozitie corectata congenital
Semnele si simptomele nu sunt specifice inversarii ventriculare, si uneori (cand transpozitia corectata congenital este singura anomalie a cordului) pot lipsi. La examenul obiectiv realizat de catre medic pot fi detectate sufluri cardiace (depind de anomaliile asociate).
Diagnosticul de transpozitie corectata congenital se stabileste in urma examenelor paraclinice:
- radiografie toracica evidentiaza frecvent dextrocardie (anomalie care consta in situarea inimii in partea dreapta a toracelui), marirea de volum a inimii (cardiomegalie);
- ecocardiografia bidimensionala si examenul Doppler stabilesc diagnosticul de transpozitie corectata congenital si evidentiaza si anomaliile asociate.
Tratamentul transpozitiei corectate congenital
Transpozitia corectata congenital este o malformatie congenitala a cordului compatibila cu viata. Tratarea acestei afectiuni este necesara doar daca se asociaza si alte anomalii, de tipul defecte septale (atriale sau ventriculare), blocuri cardiace complete, boala Ebstein.
Transpozitia corectata congenital asociata cu blocuri cardiace necesita implantarea de peace-maker, iar daca se asociaza cu defecte septale este indicat tratament chirurgical, pentru corectarea acestora.


