Un medic de 44 de ani a murit, după ce și-a început garda. Cum a fost posibil

Un medic de 44 de ani a murit, după ce și-a început garda. Cum a fost posibil

Redactor Divahair.ro

Cosana Claiciu a murit sâmbătă dimineață, la scurt timp după ce își începuse garda în Spitalul Județean Arad. Din primele informații, medicul cardiolog a suferit un infarct, iar colegii nu au putut face nimic să o salveze.

statuie cu inger

Femeia a început munca la ora 7, iar la scurt timp a început să se plângă de dureri de picioare. Starea ei s-a înrăutățit rapid și a intrat în stop cardio-respirator. Manevrele de resuscitare efectuate de colegii din spital au fost în zadar.

La scurt timp după anunțul morții cardiologului, au apărut mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare și informații despre gărzile epuizante pe care sunt nevoiți să le facă.

„Când moare un medic este ceva tulburător , un eveniment tragic nu numai pentru familia sa și pentru cei apropiați , ci și pentru sutele - miile de pacienți pentru care acel medic a însemnat șansa la viață sau la alinarea suferinței la un moment din existența lor .

Ieri a murit în timpul gărzii doctorița Cosana Claiciu , medic cardiolog la Spitalul Județean Arad , la numai 44 de ani . Colegii ei nu au putut face pentru ea ceea ce ea a reușit de atâtea ori pentru pacienții săi . Moartea unui salvator este o mare tragedie , despre care nu se prea vorbește pentru că nu se face rating din așa ceva , dar este o pierdere extrem de dureroasă pentru toată lumea . Ieri mi-am amintit de colegul nostru Adrian Frone , care a murit anul acesta în camera de gardă , la doar 38 de ani . Ieri mi-am amintit mai ales de colegul și prietenul meu Horia Georgescu .

În urmă cu 3 ani , Horia , medic specialist chirurg , a plecat dintre noi , la numai 40 de ani , după ce i s-a făcut rău după o gardă . A plecat după gardă de la spital în jurul prânzului , nu se simtea prea bine . Seara și-a pierdut cunoștința , a ajuns la Spitalul Bagdazar Arseni , unde a făcut stop cardiorespirator și a murit . Autopsia nu a adus lumină privind cauzele decesului . . (...). Timp de 10 ani , nu numai eu , ci toti colegii de generație am făcut 7-8-10 gărzi pe lună ( neplătite în rezidentiat ....dar ce mai contează ?) . Este evident că programul acesta de muncă - muncă ce presupune nu numai o responsabilitate enormă , dar și rezistență fizică efectivă - nu este un program căruia să îi poți face față mai mult de câteva luni !
De aceea și cred că există acea directivă europeană privind timpul de muncă al medicilor care nu permite să se muncească mai mult de 48 de ore pe saptămână decât în caz de dezastre ssu calamități.
Gărzile presupun o muncă neîntreruptă pe o perioadă de 24 de ore .

24 de ore în care , ca medic ATI , fără rezident , fără UPU în spital , cu mai multe clădiri , cu mai multe sectii de TI , trebuie să fugi - la propriu- de ori de câte ori e o urgență . Și sunt . Multe . Pentru că avem și terapie acută pentru stroke , avem și chirurgi care vor să opereze și urgențe și cronici și avem și secțiile unde sunt 200 de pacienti operați , la care pot apare oricând probleme .

Nu știu să mai existe țară în care medicul să stea nonstop 24 de ore in spital”, este unul dintre mesajele care s-au viralizat rapid.

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.