Care sunt beneficiile dormitului cu picioarele ridicate

Care sunt beneficiile dormitului cu picioarele ridicate

Ramona Jurubita

Ah, somnul nostru cel de toate zilele! Specialiștii spun că un adult ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, dar nu este o regulă pe care trebuie să o respecte toată lumea. Fiecare organism stabilește singur de cât somn are nevoie, iar persoanele care își permit să doarmă cât vor sunt chiar norocoase, având în vedere că în epoca vitezei mulți sunt axați doar pe muncă și uită de odihnă.

Trebuie să știi însă că somnul nu este de folos dacă nu este odihnitor. Poți rămâne și 12 ore în pat, dar nu te vei simți mai bine a doua zi dacă salteaua a fost tare sau dacă pozițiile pe care le-ai adoptat au fost incomode.

Femeie care își ține picioarele ridicate în timp ce stă în poziție orizontală.

„Calitatea somnului tău este la fel de importantă cum este și cantitatea sa.”, a subliniat doctorul Eric J Olson, specialist în tulburări de somn la Clinica Mayo.

Cel mai probabil tu știi deja că anumite posturi îți pot pune sănătatea în pericol, dar acum vei afla că există și unele trucuri care te pot scăpa de multe probleme. Tu știi ce beneficii are dormitul cu picioarele în sus? Este posibil să fi auzit despre această metodă de „relaxare”, dar mai mult ca sigur nu știi totul despre ea.

Totul despre dormitul cu picioarele ridicate

Deși este benefică în multe cazuri, această poziție s-ar putea să nu fie confortabilă pentru toată lumea. Dacă vrei să experimentezi senzația, asigură-te că somnul nu îți este perturbat de decizia pe care ai luat-o. Uite la ce te ajută o pernă așezată sub membrele inferioare sau un pat reglabil:

  1. Îmbunătățește circulația sângelui
    Dacă celelalte metode de îmbunătățire a circulației nu te ajută pe deplin, poți apela și la o înclinare ușoară a membrelor inferioare. Prin această metodă, gravitația împinge sângele stagnat în zona picioarelor și îl duce înapoi în restul corpului pentru filtrare. Se întâmplă ca în cazul poziției de yoga uttanpadasana (picioarele în sus pe perete) – care întărește mușchii de bază, cum ar fi abdomenul și coapsele, dar, mai important, trage sângele din picioare și din partea inferioară a corpului, împingându-l în partea superioară.
  2. Reduce tensiunea asupra mușchilor inimii
    Inima trimite sânge în tot corpul nostru și depunde eforturi suplimentare când sângele din picioare trebuie să ajungă înapoi la ea. Putem ușura procesul acestui organ vital dacă ridicăm membrele inferioare la nivelul său. Astfel, fluxul sanguin va fi îmbunătățit și organismul va fi mult mai sănătos. Este imposibil să te oprești în timpul zilei pentru o astfel de pauză (în care să ții picioarele în sus), mai ales dacă ești mereu plecat/ă de acasă. Din acest motiv, noaptea este cel mai bun moment pentru a avea grijă de corpul tău.
  3. Ameliorează durerile cronice de spate, cum ar fi sciatica sau hernia de disc
    Dormitul pe spate nu este incorect, dar poate pune uneori presiune asupra coloanei, așa că ai nevoie de un mic artificiu pentru a te feri de riscurile existente. O pernă poziționată sub picioare este salvarea ta în cazul în care suferi de dureri cronice de spate. În plus, dacă ai deja probleme conoscute și au fost diagnosticate, cum ar fi sciatica sau hernia de disc, aceasta este poziția perfectă pentru ameliorarea durerilor. În aceste cazuri, dormitul în poziții strâmbe este strict interzis, el fiind responsabil cu agravarea stării persoanelor în cauză.
  4. Reduce durerea de edem și picioarele umflate
    Edemul este umflarea unei părți a corpului din cauza lichidului excesiv acumulat într-un anumit țesut și afectează de obicei membrele inferioare și superioare. Acest disconfort poate fi provocat de mai mulți factori, dar unul dintre ei este reprezentat de statul în picioare sau de petrecerea unui timp îndelungat în aceeași poziție. Ridicarea picioarelor este un truc simplu pentru a reduce umflătura și pentru a ameliora disconfortul.
  5. Previne tromboza venoasă profundă
    Tromboza venoasa profunda (TVP) este o afecțiune gravă și poate pune în pericol viața unei persoane. Ea debutează în zone în care fluxul de sânge este redus și este responsabilă de producerea cheagurilor în venele profunde. Când nu este depistată și tratată la timp, cheagul de sânge are timp să de desprindă din locul în care s-a format și să ajungă în plămâni. Din fericire, această problemă poate fi evitată cu ajutorul dormitului cu picioarele în sus. Este o metodă simplă de prevenție și nu presupune eforturi prea mari. Medicii o recomandă persoanelor care știu că au probleme care țin de coagularea sângelui.
  6. Îmbunătățește alinierea coloanei vertebrale
    Odihna într-o poziție plată ar putea exercita presiune asupra curburii naturale a coloanei, provocând disconfort și durere. Coloana este supusă unui stres inutil în cazul somnului pe spate, având în vedere că este forțată să se îndrepre, deși în mod normal, ea este în formă de „S”. Un pat reglabil ar putea oferi confort oricui, dar dacă din anumite motive nu îl poți cumpăra, este la fel de folositoare și o pernă pusă sub genunchi.
  7. Te ajută să te recuperezi mai repede după leziuni
    Când te lovești sau te accidentezi, anumite părți ale corpului devin umflate, fiindcă sistemul circulator trimite lichid suplimentar și celule albe din sânge în zona lovită pentru a spori vindecarea. Acele umflături sunt neplăcute, dar dacă sunt la nivelul membrelor inferioare, poți scăpa mai repede de ele, folosindu-te de poziția picioarelor ridicate. Durerea apare când țesuturile umflate presează anumiți nervi din corp, dar o bună circulație a sângelui și relaxarea nervilor poate diminua semnificativ durerea.
  8. Suprimă simptomele venelor varicoase (vene păianjen)
    Deși este extrem de inestetică, această afecțiune nu reprezintă un pericol major pentru sănătate pe termen lung. Potrivit Johns Hopkins Medicine, venele varicoase sunt „vene mărite, răsucite, care pot apărea oriunde în corp, dar mai frecvent la nivelul picioarelor”. Aceasta este, de fapt, cea mai ușoară formă de apariție a varicelor. Specialiștii sunt de părere că menținerea picioarelor ridicate de câteva ori pe zi poate fi un posibil tratament pentru această afecțiune. Ridicarea lor în timpul somnului poate oferi efecte vizibile pe termen lung.

Dezavantajele dormitului cu picioarele în sus

La această îmbunătățire a posturii pot apela doar de persoanele care dorm pe spate. În cazul altor poziții, o pernă sub picioare ar fi incomodă și somnul nu ar mai fi calitativ. Dacă ai probleme respiratorii și medicul nu ți-a recomandat să dormi pe spate, îți va fi greu să te folosești de acest truc pentru a-ți îmbunătăți circulația sângelui.

Nu încerca să îți pui o pernă înaltă sub genunchi dacă dormi într-o parte, fiindcă vei obține un efect nedorit: riști să agravezi problemele de coloană pe care le ai sau să îți produci unele noi. Poți face yoga pe timpul zilei și îți poți ține picioarele pe perete pentru câteva minute, dar efectul nu va fi același, având în vedere durata de timp. Așază-ți o pătură împăturită sub genunchi, fiindcă nu este la fel de înaltă ca o pernă.

Dacă suferi de sindromul picioarelor neliniștite, agitația nu îți va permite să menții o poziție fixă și, fie vei împinge perna în timpul nopții, fie vei renunța la ea din primele minute.

Dacă ai o problemă de sănătate care poate fi agravată de această poziție de somn, cere părerea unui specialist. Nu trebuie să te pui în pericol și nici să sfidezi sfaturile medicilor. Este o procedură care se recomandă în special femeilor însărcinate, ele fiind predispuse la umflarea membrelor din cauza retenției de apă.

Vezi și poziția de somn care îți poate afecta sănătatea. Cum NU trebuie sa mai stai noaptea

Surse articol: SleepingorganicSleepadvisorHealthline

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Ce cred barbatii despre picioarele tale?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre picioarele tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.