Ce se întâmplă daca mănânci alimente cu mucegai

Ce se întâmplă daca mănânci alimente cu mucegai
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 11.11.2022

Ni s-a întâmplat și celor mai buni dintre noi: acum te delectai cu o bucată apetisantă de pâine, iar în secunda următoare dădeai de sporii de mucegai. Realizând că ai înghițit porțiunea suspectă, nu puteai decât să te întrebi: „ce se întâmplă dacă mănânci mucegai”?

Unele alimente sunt „făcute” să poarte depozite de mucegai, așa cum e brânza Camembert sau Brie. Ciupercile, de asemenea, sunt tot o formă de mucegai. Cu totul altfel stau lucrurile însă atunci când e vorba despre acea gură de dulceață pe care ai înghițit-o fără voia ta.

Îți spunem în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi dacă ai mâncat alimente cu mucegai!

Cuprins

De ce apare mucegaiul pe alimente

Mucegaiul (sau fungi microscopic) apare sub forma sporilor care sunt transmiși alimentelor pe cale aeriană, dar și prin apă sau aduse de insecte. Uneori, mucegaiul poate să apară și ca urmare a vechimii produsului sau a condițiilor improprii de depozitare.

Alimentele care dezvoltă cel mai des mucegai sunt: fructe, legume, pâine, lactate, dulcețuri și gemuri, dar sporii pot să apară și pe carne, sosuri sau condimente.

În general, mucegaiul e vizibil sub forma depozitelor albe sau verzui de pe alimente. Din unii din acești spori se fabrică penicilina, așa că nu trebuie să fii atât de speriat dacă ai consumat.

Totodată, mucegaiul poate să pătrundă și în alimente ce prezintă porțiuni în culori neobișnuite, ce sunt mai moi sau miros urât.

Ce să faci când vezi mucegai pe alimente

Unii dintre noi țipă dezgustați și aruncă alimentul cât colo, iar alții decupează cu atenție porțiunea afectată și continuă să mănânce liniștiți. Care e comportamentul recomandat ?

Problema este că nu știi ce fel de mucegai consumi. Majoritatea formelor sunt inofensive, dar există și tipuri extrem de toxice pentru sănătatea umană, care pot inclusiv provoca reacții alergice grave.

Te întrebi ce se întâmplă dacă mănânci mucegai? Ei bine, ar trebui să iei în considerare și bacteriile. Acolo unde există mucegai, sunt și bacterii, prin prisma mediului umed, iar unele dintre acestea pot provoca inclusiv afecțiuni precum listerioza.

Chiar și așa, pentru majoritatea dintre noi e tentant să tăiem bucata afectată și să continuăm să ne hrănim ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Această decizie poate fi bună în cazul anumitor alimente, precum brânza tare (atenție, nu cea cu mucegai), fructele și legumele tari precum morcovul, ardeii sau varza. Taie însă cu generozitate, detașând inclusiv câțiva centimetri în jurul porțiunii cu mucegai, căci așa preîntâmpini orice pericol.

Mai este o situație. E vorba despre fructele și legumele cu coajă, precum banana. Mucegaiul aflat pe coaja lor se prea poate să nu fi afectat alimentul; dacă aceasta e situația, îl poți consuma liniștit.

Mâncărurile din continuare trebuie însă neapărat aruncate dacă au fost afectate de mucegai: legume și fructe moi precum castraveții, roșiile și piersicile, iaurt, gemuri și dulcețuri, resturi de la restaurant, unt de arahide, patiserie, carne, pâine.

Un caz aparte apare atunci când ai un recipient cu alimente (de exemplu, căpșuni), dintre care numai câteva au mucegai. Sfatul experților este să le arunci pe toate.

Riscurile la care te expui cand mănânci alimente mucegăite

Ce se întâmplă dacă mănânci mucegai? În cea mai mare parte a cazurilor, nimic. Se prea poate să fi consumat și tu mucegai fără să îți seama și să nu fi pățit absolut nimic.

branza cu mucegai alaturi de platou cu nuc si verdeturi

Stomacul e un mediu acid, în care majoritatea mucegaiurilor și a bacteriilor nu supraviețuiesc. De fapt, trebuie să ai un sistem imunitar foarte slăbit și să fi consumat cantități imense de mucegai ca să ai de suferit: și nici atunci nu vor exista repercusiuni foarte grave.

Există însă și câteva cazuri în care ingerarea de mucegai poate să cauzeze greață, stare de vomă sau afecțiuni gastrointestinale.

De asemenea, ia în calcul că unele tipuri de mucegai produc micotoxine pe anumite alimente, așa cum sunt alunele, grâul sau porumbul. Odată înghițite, acestea pot cauza greață, stare de vomă și crampe.

Și aflatoxinele pot fi regăsite în mucegai, de data aceasta riscul fiind mai mare, căci pot dăuna ficatului, dar sunt considerate și un factor de risc pentru cancer.

Un alt caz periculos e alergia la penicilină. Dacă știi că suferi de ea, e musai să eviți mucegaiul, căci poți ajunge să dezvolți șoc anafilactic.

În majoritatea cazurilor, însă, mucegaiul e inofensiv.

Când să consulți doctorul dacă ai consumat mucegai?

Dacă ai stări de greață și de vomă care persistă, dar și probleme cu respirația, diaree sau temperatură mare, și știi că ai consumat mucegai, adresează-te de urgență medicului.

Cel mai probabil, acesta îți va administra medicamente antivomitive sau, dimpotrivă, va stimula eliminarea prin vomă a toxinelor ingerate.

Unele forme de mucegai pot să cauzeze probleme respiratorii, dar și acestea sunt ușor tratate.

Cum poți să previi apariția mucegaiului?

Nu o să te mai întrebi ce se întâmplă dacă mănânci mucegai atunci când ai toate condițiile pentru a-l respinge. Iată ce măsuri sunt recomandate!

Curăță o dată la câteva luni frigiderul. Știm, nu e chiar cea mai plăcută activitate din lume, dar dacă s-au scurs resturi de alimente, acestea pot dezvolta mucegai care să se transmită. Folosește pentru curățare un mix dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă.

Depozitează mâncarea în condiții optime. Acoperă alimentele cu o folie de plastic, căci astfel ai certitudinea că nu vor fi infestate.

Ce mai poți face? Asigură-te că cercetezi întotdeauna ca alimentele cumpărate să nu aibă mucegai, că nu achiziționezi decât cantități mici, ca să nu le dai timp să râncezească, și că mănânci resturile de la cină sau prânz în maximum 3-4 zile.

Până la urmă, ce se întâmplă dacă mănânci mucegai? Cel mai probabil, nimic. Fii însă atent și consultă imediat doctorul dacă prezinți simptome îngrijorătoare.

Surse foto: iStock

Surse articol: health.clevelandclinic.org, Womenshealthmag, Prevention

Articolul urmator »
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Farfuria sănătoasă: cum arată o masă ca la carte
Raluca Margean | Duminică, 20.10.2024
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Andreea Baluteanu | Miercuri, 10.04.2024

Ne găsești pe