Ce sunt antidepresivele triciclice și în ce tulburări sunt de ajutor

Ce sunt antidepresivele triciclice și în ce tulburări sunt de ajutor

Redactor Andreea Baluteanu

Depresia este considerată de mulți oameni de știință drept una dintre bolile societății moderne. Tulburările psihice și emoționale afectează azi o parte tot mai mare din populație, stresul, presiunea constantă la care ne supunem și provocările stilului de viață contemporan, pe lângă o anumită predispoziţie genetică, fiind considerate principalele cauze pentru care ajungem să cădem pradă depresiei.

Din fericire, medicina a evoluat și azi avem parte și de o medicație eficientă împotriva depresiei. Atunci când ceri ajutorul unui specialist, îți poți recăpăta starea de bine. Vezi mai jos tot ce trebuie să știi despre unul dintre cele mai vehiculate tratamente împotriva depresiei, antidepresivele triciclice.

Antidepresivele triciclice: ce trebuie să știi despre ele

O clasă de medicamente folosite pentru tratamentul depresiei și al altor afecțiuni, antidepresivele triciclice au fost descoperite în anii 50 și au început să fie folosite în masă la finalul decadei. Medicamentele îți retrag denumirea de la structura lor chimică, ce conține 3 inele de atomi, spre deosebire de antidepresivele tetraciclice. În general, aceste pilule sunt considerate printre cele mai eficiente tratamente asociate depresiei, însă sunt mai rar administrate din cauza efectelor adverse pe care le pot cauza. Prin urmare, medicii preferă azi să recomande antidepresive triciclice atunci când niciun alt medicament nu a mai avut succes.

femeie ia pastile

În ceea ce privește modalitatea de funcționare, antidepresivele triciclice tratează tulburările emoționale sau bolile psihice modificând structura chimică a creierului. Astfel, medicamentele acționează asupra neurotranmițătorilor, al căror rol este acela de a asigura comunicarea dintre neuroni, blocând absorbția serotoninei și a norepinefrinei și crescând astfel nivelurile lor.

Iată care sunt antidepresivele triciclice a căror folosire este aprobată azi de instanțele medicale:

  • Amitriptilină;
  • Amoxapină;
  • Desipramină (vândută sub marca Norpramin);
  • Doxepin;
  • Imipramină;
  • Nortriptilină;
  • Protriptilină;
  • Trimipramină

În ce tulburări sunt recomandate antidepresivele triciclice

În general, antidepresivele triciclice sunt administrate în tulburările de dispoziție, dar și în alte afecțiuni precum cele psihice sau emoționale. Vezi mai jos care sunt cele mai importante!

Depresia. Așa cum le spune și numele, principala arie de acțiune a antidepresiveleor triciclice o reprezintă depresia. Azi, aceste medicamente au fost înlocuite de antidepresivele mai noi, așa cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, care presupun mai puține efecte adverse și nu generează gânduri suicidale. De partea cealaltă, antidepresivele triciclice rămân totuși cele mai eficiente în tratamentul depresiei grave sau a celei melancolice și sunt în continuare recomandate când orice alt tratament nu a dat rezultate.

Tulburarea de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Tulburare provocată în accepțiunea specialiștilor de nivelurile insuficiente de noradrenalină sau norepinefrină, ADHD-ul nu mai este tratat azi de antidepresivele triciclice decât în cazurile în care afecțiunea se manifestă mai ales pe plan comportamental, prin hiperactivitate și impulsivitate. Medicamentele despre care vorbim azi nu sunt eficiente în reglarea aspectelor cognitive ale tulburării, așa cum este atenția.

Durerea cronică. Antidepresivele triciclice se dovedesc eficace și în tratamentul durerii cronice, cu precădere în ceea ce privește durerea neuropată sau nevralgică și fibromialgia. De asemenea, medicamentele se pot dovedi de ajutor și în profilaxia migrenei, deși efectele nu oferă o ușurare imediată a durerii.

Alte afecțiuni pentru care mai sunt recomandate antidepresivele triciclice pot curprinde: tulburarea depresivă majoră, distimia (depresia nevrotică), tulburări de anxietate, tulburări obsesiv-compulsive, tulburarea de stres post-traumatic, tulburări de alimentație precum anorexia sau bulimia, unele tulburări de personalitate precum tulburarea de personalitate borderline, tulburări neurologice precum boala Parkinson, sindromul Tourette, Trichotillomania.

Posibile reacții adverse ale antidepresivelor triciclice

Precum toate antidepresivele, și cele triciclice pot presupune numeroase reacții adverse. În unele cazuri, acestea dispar cu timpul, iar în altele se pot acutiza, de aceea e foarte important să discuți cu medicul tău.

Cele mai comune reacții adverse ale antidepresivelor triciclice include:

  • vedere încețoșată;
  • constipație;
  • senzația de gură uscată;
  • stare de somnolență;
  • scădere bruscă a tensiunii atunci când te ridici, ceea ce poate cauza o stare de amețeală;
  • retenție urinară.

Alte reacții adverse, de data aceasta mai rare, pot să se refere și la:

  • creșterea poftei de mâncare, ceea ce poate determina îngrășarea:
  • scădere în greutate;
  • transpirație abundentă;
  • disfuncții sexuale.

Iată care sunt aspectele la care să fii atentă atunci când iei antidepresive triciclice.

Amitriptilina, doxepina și imipramina cauzează în general stare de somnolență, de aceea e mai bine să le iei înainte de a merge la culcare. De asemenea, aceste medicamente sunt și cele care prezintă cel mai mare risc de a te îngrășa.

De partea cealaltă, nortriptilina și desipramina sunt în general mai bine tolerate de către organism decât restul antidepresivelor triciclice.

femeie deprimata

Sunt și cazuri în care antidepresivele triciclice pot provoca anumite tulburări cardiace, iar unii specialiști sunt de părere că există o legătură între administrarea acestor medicamente și demență.

Antidepresivele triciclice: atenționări și precauții

Unele antidepresive triciclice pot provoca reacții adverse care îți pun siguranța în pericol. Este vorba în principal despre instalarea stării de confuzie sau dezorientare, despre accelerarea ritmului cardiac sau convulsii.

Dacă vrei să rămâi însărcinată sau aștepți un copil, ține cont de faptul că unele antidepresive triciclice pot dăuna fătului. De aceea este recomandat să discuți cu medicul tău. Nu renunța la medicație pe cont propriu, deoarece se poate dovedi periculos.

Antidepresivele triciclice și alte medicamente. Anunță-ți medicul de orice alte medicamente sau suplimente pe care le iei.

Antidepresivele triciclice și alte afecțiuni. De asemenea, discută cu medicul tău dacă suferi de glaucom, prostată mărită, afecțiuni cardiace, boli ale ficatului sau istoric de convulsii.

Antidepresivele triciclice: sindromul de discontinuitate și supradoza

Antidepresivele triciclice nu provoacă dependență, dar, dacă oprești brusc tratamentul, poți experimenta anumite reacții adverse ca urmare a întreruperii. În farmacologie, acest set de simptome poartă numele de sindromul de discontinuitate. Află de mai jos cu ce te poți confrunta!

  • agitație, stare de iritabilitate sau anxietate;
  • greață;
  • transpirații;
  • simptome asemănătoare febrei, precum durerile musculare sau frisoanele;
  • insomnie;
  • stare de letargie;
  • dureri de cap.

Supradoza de antidepresive triciclice poate fi mortală. De asemenea, poate antrena consecințe serioase pe plan neurologic și cardiovascular, de aceea e vital să te adresezi de urgență unui medic dacă ai luat prea multe pilule sau dacă bănuiești că cineva apropiat a făcut-o.

Antidepresivele triciclice continuă să fie unele dintre cele mai eficiente tratamente împotriva depresiei. Cu toate acestea, este foarte importantă compatibilitatea cu organismul tău: unele medicamente pot funcționa pentru tine, iar altele nu. Discută cu medicul psihiatru până ce veți găsi împreună formula ideală și nu uita: depresia nu e un capăt de drum!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.