Chistul endometriozic: cauze, simptome, tratament

Chistul endometriozic: cauze, simptome, tratament

Redactor Andreea Baluteanu

Despre endometrioză știm deja că afectează circa 10% dintre femeile aflate la vârsta de reproducere, dar chisturile endometriozice sunt mai puțin cunoscute. Acestea pot apărea atunci când endometrul ajunge la ovare și formează noduli pe suprafața sa.

Majoritatea chisturilor endometriozice sunt reduse ca dimensiuni, de cele mai multe ori mai mici de 5 centimetri, deși pot exista și formațiuni care să depășească 20 de centimetri. Află care sunt cauzele ce duc la apariția chisturilor endometriozice, ce simptome apar și care sunt metodele de tratament recomandate.

Chisturile endometriozice: cauzele apariției lor

Endometrul este mucoasa care căptușește uterul și care se va modifica pe toată durata vieții femeii. La un moment dat, din rațiuni care au rămas încă inexplicabile medicilor, endometrul poate crește în mod accelerat și poate înconjura și organe precum vezica, trompele uterine sau intestinele. În aceste cazuri se dezvoltă afecțiunea numită endometrioză. Dacă țesutul crește în jurul ovarelor, se formează o umflătură numită chist endometriozic.

durere ovare

Nu toate femeile care suferă de endometrioză ajung să prezinte și chisturi endometriozice. În cazul în care o fac, pot dezvolta un chist sau două, câte unul pe fiecare ovar.

Așa cum am spus, cauzele apariției chistului endometriozic nu sunt încă precis stabilite de către medici. Dacă sursa lui directă o reprezintă creșterea endometrului pe ovare, factorii indirecți pot fi:

  • istoricul familial de endometrioză sau de chisturi endometriozice;
  • menstruația retrogradă (sângele menstrual are direcție inversă, ajungând la trompele uterine în loc de vagin);
  • unele boli autoimune;
  • leziuni ale uterului.

Simptomele și complicațiile chistului endometriozic

Multe cazuri de chisturi endometriozice nu prezintă niciun semn, acestea fiind detectate în timpul unui control ginecologic sau al unei ecografii. În majoritatea cazurilor, poți experimenta însă simptome precum cele de mai jos:

  • durere în abdomenul inferior;
  • dureri menstruale puternice;
  • sângerări menstruale abundente;
  • disconfort sau durere în timpul actului sexual.

În general, chisturile endometriozice, mai ales atunci când sunt reduse ca dimensiuni și când nu provoacă durere, nu sunt periculoase pentru sănătatea ta. În cazuri extreme, ele pot cauza însă:

  • durere cronică în zona pelvină;
  • risc crescut de cancer ovarian;
  • probleme de fertilitate;
  • disfuncții ale ovarelor.

Diagnosticul chisturilor endometriozice

În funcție de simptomele pe care le prezinți, diagnosticul chisturilor endometriozice poate fi pus în mod diferit. Dacă formațiunea este extinsă, medicul o poate resimți inclusiv la palpare.

consult ginecologic

Dacă nu este cazul, aceasta va fi vizibilă la o ecografie. Doctorul poate cere și un RMN dacă chistul nu este suficient de clar.

Analizele de sânge pot fi la rândul lor necesare pentru a elimina posibilitatea unei sarcini sau a unei infecții în organism.

O altă metodă de diagnosticare a chisturilor endometriozice este prin intermediul unei laparoscopii, o operație minim invazivă prin care este introdusă o cameră subțire în abdomen prin intermediul unei incizii, care va permite doctorului o evaluare de ansamblu a chistului.

Tratamentul chisturilor endometriozice

Atunci când stabilește cea mai potrivită opțiune de tratament pentru afecțiunea ta, doctorul trebuie să țină cont de vârsta ta și de gradul de durere pe care îl experimentezi, dar și de eventuala ta dorință de a rămâne însărcinată în viitor.

Cea mai simplă metodă de tratament este observația. Dacă chistul tău e redus ca dimensiuni și nici nu doare, medicul poate decide să aștepte circa 6-8 săptămâni pentru a vedea cum evoluează situația.

Mai departe, medicamentele sunt la rândul lor recomandate ca opțiune de tratament pentru chisturile endometriozice. Este vorba despre categoria agoniştilor GnRH, respectiv pilule care forțează o stare de menopauză temporară, blocând producția de estrogen a ovarelor tale și ușurând astfel simptomele pe care le experimentezi. Aceste medicamente pot da simptome caracteristice menopauzei, precum pierderea densității osoase, bufeuri și diminuarea dorinței sexuale. Nu urma această metodă de tratament dacă dorești să rămâi însărcinată!

Dacă niciuna dintre aceste opțiuni nu dă roade sau nu este aplicabilă, doctorul poate recomanda o intervenție chirurgicală. În cazul în care ești sigură că nu vrei să faci niciodată copii, atunci poți opta și pentru îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau a uterului.

Medicul poate drena și fluidul din interiorul chistului endometriozic. Una dintre cele mai revoluționare metode de tratament, testată peste Ocean, este scleroterapia cu cateter, folosită și în cazul venelor varicoase. Această procedură este sigură și eficientă, așa cum au dovedit-o testele, eliminând complet durerea în cazul pacientelor din grupul de cercetare și prevenind recurența chisturilor endometriozice, care nici nu au mai crescut în urma tratamentului.

Chisturile endometriozice nu sunt o afecțiune deosebit de periculoasă decât atunci când cresc rapid în dimensiune. Ce trebuie să reții însă este că, dacă observi vreunul dintre simptomele precizate de specialiști, programează cât mai curând o vizită la medicul tău ginecolog!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.