Cum ne vom putea testa de COVID-19. Autoritățile vin cu lămuriri
UPDATE 22 MAI: De astăzi, 22 mai, se lansează platforma online unde se pot înscrie voluntar cei 11.000 de bucureşteni care se pot testa gratuit pentru infecția cu COVID-19.
Vestea a fost făcută publică de primarul Capitalei, Gabriela Firea, printr-o postare Facebook: „Începe marea testare în Capitală! Primăria Capitalei lansează mâine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.
Platforma este parte a proiectului ‘Testăm pentru Bucureşti’ – prima iniţiativă a unei autorităţi locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”.
Autoritățile române doresc testarea în masă a populației. Ideea îi aparține Primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.
Edilul a declarat recent, cu ocazia unei conferințe de presă, că toți bucureștenii care vor dori să se testeze de coronavirus o vor putea face – testul fiind unul de laborator și nu unul rapid -, pe cheltuiala instituției condusă de ea: „Primăria Capitalei va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private care doresc să intre în acest proiect și care dețin aparatură avizată de testare. După realizare parteneriatului, vom lansa platforma unde se vor putea înscrie online voluntar bucureștenii care vor să fie testați cu teste de laborator, nu cele rapide”.
Citește și: Anunț îngrijorător de la OMS: „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”
Sursa foto Facebook
De asemenea, primarul Firea a menționat faptul că persoanele care se vor testa nu vor fi recompensate în vreun fel, așa cum s-a zvonit: "Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, așa cum deja au apărut unele speculații, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze! Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar, către toate clinicile de stat sau/și private care intră în programul inițiat de PMB prin ASSMB. Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeași cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflați în carantină sau a contactelor celor infectați. Precizez ca în prezent există în Capitală o capacitate zilnică de testare de peste 3.500 de teste PCR, dar în realitate se efectuează doar câteva sute de teste pe zi. În plus, numărul persoanelor aflate acum în carantină este de circa 400, cu mult mai puține decât la începutul Stării de Urgență, când erau câteva mii."
Citește și 6 simptome-cheie pe care le ai dacă suferi de coronavirus
De ce se întâmplă asta abia acum și nu, să zicem, în aprilie? Răspunsul este simplu: din cauza numărului mare de români aflați în carantină: „Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, iată că a trecut această perioadă. Dacă amânăm va fi prea târziu și vom avea mult prea multe persoane infectate deja. În acest moment, nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. Acum o lună vorbeam de peste 2.000 de persoane care așteptau să fie testate, acum avem 300 – 400 care pot fi testate lejer. În București, capacitatea de testare este de peste 3.500 de teste pe zi. Prin urmare, nu vom aglomera aparatele de testare”, a completat Gabriela Firea.
Surse foto: Facebook, Istock