Cum te îmbolnăvește de cancer carnea la grătar

Cum te îmbolnăvește de cancer carnea la grătar

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Pentru cei mai mulți dintre noi, grătarul de duminică reprezintă un obicei care se transmite din generație în generație. Grătarul are puterea de a-i strânge pe toți cei dragi în jurul mesei, dar și de a ne revedea astfel prietenii după o săptămână lungă.

Totuși, noile cercetări sugerează că acest obicei al românilor poate fi extrem de periculos și ne poate pune în pericol sănătatea. Atunci când este gătită la o temperatură ridicată, carnea tinde să fie un mediu favorabil pentru anumite reacții biochimice ce produc compuși cancerigeni. Ești curioasă cum este posibil acest lucru? Află mai jos!

carne pe gratar

Iată cum te îmbolnăvește de cancer carnea la grătar!

Studiile făcute pe carnea gătită în acest mod au arătat că porțiunile mai negre, care intră direct în contact cu grătarul, sunt o sursă de chimicale cancerigene. Acest lucru este valabil pentru orice tip de carne (pește, carne roșie, pui), dar nu se aplică și în cazul legumelor. Aceste chimicale afectează în mod direct ADN-ul și încep să provoace mutații care pot duce la dezvoltarea cancerului.

Atunci când proteinele sunt încălzite până în punctul în care carnea începe să devină maronie sau neagră, încep să apară aminele heterociclice, substanțe cunoscute ca fiind cancerigene. Aceste substanțe apar atunci când căldura extremă provoacă reacții între aminoacizii care se găsesc în mod normal în proteinele și creatina din mușchi. Pe lângă coacerea la grătar, și prăjirea poate să producă aceste substanțe.

Persoanele care au o dietă bogată în carne la grătar sunt mai expuse riscului de a face cancer de pancreas, de colon sau de stomac. Pe lângă aminele heterociclice, mai există niște substanțe care sunt produse în timpul coacerii cărnii pe grătar și care îți pot pune sănătatea în pericol. Atunci când grăsimea se scurge pe cărbuni și fumegă, sunt produse hidrocarburile aromatice policiclice, substanțe care produc carcinogeni. Fumul poartă aceste hidrocarburi și le impregnează în carnea pe care o consumi. Cele mai multe cazuri de cancer legate de mâncarea bogată în hidrocarburi sunt cele de cancer de stomac.

femeie stomac

Cum poți evita cancerul

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni cancerul este să renunți la grătar, carne prăjită și gătit la temperaturi ridicate. Iată care sunt sfaturile pe care trebuie să le urmezi pentru viață sănătoasă:

- gătește la o temperatură mai scăzută, indiferent de metoda aleasă;

- folosește lemne dure, așa cum sunt lemnele de nuc și de arțar, care ard la temperaturi mai joase decât lemnul de brad și de pin;

- unge grătarul pentru a evita lipirea cărnii;

- curăță toate resturile care rămân lipite de grătar după ce acesta se răcește;

- evită carnea la grătar bine făcută;

- evită zonele de carne neagră sau închisă la culoare, care au intrat în contact direct cu suprafața grătarului;

- gătește carnea la o temperatură mai scăzută;

- taie carnea mai subțire, pentru a se găti mai repede și la o temperatură mai scăzută;

- întoarce des carnea, pentru a nu se înnegri;

- scapă de grăsime înainte de a pune carnea pe grătar;

- dezgheață carnea înainte de a o găti;

- taie carnea în cubulețe, deoarece în acest mod se gătește mai repede;

- evită flăcările mari care ar putea intra în contact cu carnea;

- ia carnea de pe grătar imediat după ce s-a făcut;

- nu pune carnea gătită în vase sau pe farfuriile în care a stat carnea crudă.

pui in tava

Folosește metode alternative de gătit

- în loc de grătar, poți găti carnea la cuptor, la temperaturi mai joase;

- gătește carnea cu lichide, prin fierbere, la aburi etc.;

- gătește carnea la temperaturi joase, în cuptor, astfel încât să fie bine pătrunsă, nu uscată;

- carnea marinată produce substanțele cancerigene enumerate mai sus în cantități mai mici atunci când este gătită. Unele cercetări au arătat că marinarea te ajută să obții preparate mai gustoase, dar și să reduci  producția de substanțe cancerigene.

Mănâncă mai multe fructe și legume

Dietele pe bază de fructe și legume te pot ține departe de cancer și te ajută să lupți împotriva acestor susbtanțe cancerigene. Aceste diete reduc stresul oxidativ care modifică ADN-ul. De asemenea, legumele și fructele reduc inflamațiile din organism și protejează celulele.

Dacă îți place carnea gătită la grătar, poți să o înlocuiești cu legume pe grătar. Spre deosebire de carne, acestea nu produc substanțe cancerigene și sunt foarte sănătoase. Printre cele mai indicate legume care pot fi gătite la grătar se numără sparanghelul, ardeii grași, morcovii, zucchini, vinetele, ceapa, ciupercile și cartofii. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.