Cum te poți îmbolnăvi de cancer dacă lucrezi în tura de noapte

Cum te poți îmbolnăvi de cancer dacă lucrezi în tura de noapte

Sorina Corneanu

Un studiu recent ridică întrebări serioase cu privire la lucrul pe timpul nopții și somnul pe timpul zilei. Conform analizei, acest stil de viață este răspunzător pentru distrugerea celulelor și apariția cancerului. Se pare că atunci când oamenii lucrează în tura de noapte, corpul lor pierde foarte mult din capacitatea de a se odihni pe timpul zilei, iar repararea ADN-ului devine, cu timpul, tot mai dificilă, până în punctul în care celulele încetează să mai aibă forța necesară de a se regenera.

Studiul a arătat că oamenii care lucrează noaptea au produs o substanță numită 8-OH-dg în cantitate considerabil mai redusă, acesta fiind un semn al capacității diminuate de reparare a ADN-ului. „Deși acest lucru este teoretic, o serie de alte studii leagă munca în tura de noapte cu riscuri mai mari de obezitate, diabet, boli de inimă și cancer”, a declarat cercetătorul principal, Parveen Bhatti, de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, din Seattle.

Vezi cum te poți îmbolnăvi dacă lucrezi în tura de noapte!

„În timp, această deteriorare a ADN-ului ar putea duce la cancer sau alte boli”, a adăugat Bhatti. Acest proces ar putea fi cauzat de nivelurile insuficiente de melatonină -un hormon care ajută la reglarea bioritmului. Pentru că melatonina este secretată pe timpul nopții și este stimulată de întuneric, persoanele care lucrează noaptea „ratează” acest proces natural și își forțează corpul să se odihnească ziua. Așadar, nu e suficient să dormi, important este și când dormi!

work

Deși foarte mulți oameni sunt tentați să creadă că totul este un mit, o analiză recentă a descoperit că lucrătorii au avut niveluri mai scăzute de 8-OH-dg în urină atunci când au lucrat în tura de noapte, comparativ cu nopțile în care au putut să doarmă.

Bhatti a spus că rezultatele nu fac decât să confirme, încă o dată, un studiu anterior, în care echipa sa de cercetare s-a axat pe un număr de 223 de muncitori și a descoperit că nivelul de 8-OH-dg al muncitorilor a fost mai mic în timpul somnului în timpul zilei, comparativ cu somnul de noapte.

Melatonina este răspunzătoare pentru refacerea celuleleor ADN-ului și, implicit, pentru scăderea riscului de boli cronice care, mai ales astăzi, au câștigat tot mai mult teren și fac tot mai multe victime. În special în cazul celor care au un job de noapte, reducerea cantității de carne, alcool și renunțarea la țigări ar trebui să fie obligatorii pentru menținerea sănătății. Totuși nu foarte mulți iau în seamă aceste recomandări.

Exercițiile fizice, cantitatea necesară de apă, cele cinci porții de legume și fructe proaspete sunt obligatorii pentru menținerea unui echilibru de care organismul are nevoie pentru a putea furniza energie și a putea funcționa corect mai departe.

În acest sens, cercetătorul Bhatti susține că asta intră și în atribuțiile angajatorului. Dacă acesta are pretenții de la angajații săi, ar trebui să ofere și beneficii pe măsură. Pe lângă salariul lunar, hrana sănătoasă și mediul plăcut sunt absolut necesare în timpul lucrului. Orele de somn de care o persoană are nevoie se înmulțesc dacă aceasta a ratat deja câteva ore de somn în nopțile anterioare.

Astfel, în cazul persoanelor care lucrează noaptea și dorm prea puțin sau au „restanțe” din nopțile trecute, situația este destul de îngrijorătoare: practic, ele nu recuperează niciodată. Aceasta este exact baza pe care se dezvoltă problemele cardiovasculare la vârste fragede, diabetul, atacurile cerebrale, obezitatea, foarte des întâlnită în rândul tinerilor, și cancerul.

oboseala

Cele opt ore de somn pe noapte nu ar trebui să fie înlocuite cu nicio altă scuză, iar munca de noapte nu ar trebui să devină un plan pe termen lung. Chiar dacă te trezești odihnit după un somn de 4 ore, deseori organismul nu reușește să se refacă în acest interval. Cele 7-8 ore de somn rămân obligatorii, iar somnul pe timp de noapte rămâne de neînlocuit atunci când vine vorba de sănătate. Un somn bun înseamnă un organism puternic care este gata să facă față oricând provocărilor apărute. 

Cu pași mici, încapacitatea celulelor de a se regenera conduce către cancer, iar consecințele le vei suporta atunci când te aștepți mai puțin. Fii pe primul loc în viața ta și organizează-ți programul în așa fel încât să îți mulțumești, înainte de toate, organismul! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Ești o pasăre de zi sau de noapte?
Incepe quiz
Ești o pasăre de zi sau de noapte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.