Curent la ochi, între mit și adevăr

Curent la ochi, între mit și adevăr

Redactor Raluca Margean

Fiecare persoană a avut cel puțin o dată-n viață ochii umflați, dureroși sau înroșiți. În cultura populară există un singur responsabil pentru toate aceste afecțiuni medicale, și anume: curentul la ochi. Expresia ”te-a tras curentul la ochi” s-a înrădăcinat foarte mult în conștiința românilor, dar te-ai întrebat vreodată dacă este și adevărată? Află din acest articol dacă se numără ”curentul” printre cele mai frecvente cauze ce provoacă înroșirea, inflamația și durerea de ochi!

Femeie care se freacă la ochi

Te-a tras curentul la ochi: mit sau adevăr?

Conform medicilor oftalmologi, expresia ”te-a tras curentul la ochi” sau ”am tras curent la ochi” reprezintă doar un mit deoarece nu există nicio explicație științifică care s-o susțină. Cu toate acestea, este adevărat că mediul înconjurător îți poate influența sănătatea ochilor. Aerul rece, uscat, praful și poluarea din atmosferă, radiațiile solare sunt doar câteva dintre cauzele care pot determina apariția problemelor oculare.

De exemplu, aerul condiționat reprezintă unul din principalii responsabili pentru uscăciunea, roșeața, mâncărimea, iritația, oboseala ochilor și estomparea vederii. Explicația constă în faptul că aparatele de aer condiționat reduc umiditatea și provoacă uscarea ochilor prin evaporare. Pe măsură ce temperatura scade, reduce capacitatea ochilor de a secreta uleiuri care împiedică evaporarea prea rapidă a lacrimilor. În plus, conductele din aparatele de aer condiționat conțin mucegaiuri, bacterii și virusuri care provoacă inflamații ale ochilor.

Există și alți factori care determină apariția ochilor roșii, umflați și dureroși, printre aceștia numărându-se:

  • Prezența unui obiect străin în ochi. Cea mai frecventă cauză a durerii oculare este prezența unui obiect străin în ochi. Indiferent că este vorba de o geană, murdărie sau resturi de machiaj, toate acestea pot provoca iritații, roșeață, ochi apoși și durere.
  • Lentilele de contact. Persoanele care poartă lentile de contact noaptea sau cele care nu-și dezinfectează corect lentilele sunt mai susceptibile la iritații sau infecții ale ochilor.
  • Leziuni ale corneei. Corneea, suprafața limpede care acoperă ochiul, este susceptibilă la leziuni. Când aceasta este afectată, te veți simți ca și cum ai avea ceva în ochi.
  • Arsurile chimice. Expunerea la iritanți precum înălbitori, substanțe chimice sau chiar la sursele de lumină intense, precum soarele sau cabinele de bronzare pot cauza arsuri la ochi.
  • Conjunctivita. Țesutul care acoperă partea din față a ochiului și partea inferioară a pleoapei se poate infecta și inflama, provocând conjunctivita. Adesea, această afecțiune este cauzată de o alergie sau infecție. Deși nu este foarte dureroasă, inflamația provoacă mâncărime, roșeață și scurgeri ale ochilor.

Pleoapa umflată de la curent

Pleoapa umflată este o condiție foarte des întâlnită, atât în rândul adulților, cât și copiilor. Inflamația pleoapei se datorează în principal alergiilor, diverselor infecții sau leziuni oculare. Pentru a înțelege ce anume provoacă inflamația, este esențial să ai câteva informații despre construcția pleoapei. 

Bărbat care are pleoapa umflată

Pielea pleoapei are o grosime mai mică de 1 mm, dar este foarte elastică, astfel încât se poate umfla foarte tare. Sub piele există un țesut gras, un mușchi și un material fibros gros, în formă de capac, care poartă denumirea de placă tarsiană. Această placă conține glandele Meibomiene (tarsiene) care produc o substanță uleioasă ce are rolul de a menține ochiul și pleoapa lubrifiate. Interiorul pleoapelor este căptușit de un strat interior de conjunctivă, o membrană translucidă netedă.

Pleoapele se pot inflama din următoarele motive:

Chalazion (șalazion). Acesta este un mic chist umplut cu lichid care se formează din cauza blocării glandelor Meibomiene din interiorul pleoapei. Șalazionul se dezvoltă lent, în 2-3 săptămâni și este mai frecvent pe pleoapa superioară. Nu este roșu, nu doare și nici nu provoacă mâncărime. De obicei, șalazionul apare din cauza igienei precare a zonei oculare, dar și frecatul ochilor poate fi un factor care determină apariția sa.

Orjeletul (urciorul). Acesta apare la marginea pleoapei și arată ca un loc plin de puroi, roșu și umflat. Este cauzat de o infecție bacteriană și de inflamația glandei Meibomiene. Urciorul poate fi dureros și este contagios. În majoritatea cazurilor, orjeletul se retrage singur, după ce se sparge și se drenează toată infecția. 

Blefarita. Această inflamație a pleoapelor face ca ochii și pleoapele să fie roșii și să se simtă dureroase. Blefarita poate fi o afecțiune dificilă și recurentă. Ea nu se vindecă complet și este asociată cu alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea și dermatita seboreică.

Alergii oculare. Acestea apar atunci când sistemul imunitar are o reacţie exagerată la o substanță străină, numită alergen. Ochii eliberează substanțe chimice pentru a proteja ochii de alergeni, însă aceste substanțe cauzează dilatarea şi umflarea vaselor de sânge din ochi. În plus, provoacă mâncărimi, înroşirea şi lăcrimarea ochilor.

Alte cauze pentru ochii umflați. Conjunctivita, herpesul ocular și alte boli mai grave ale ochilor pot cauza inflamația ochilor.

Conjunctivita la ochi

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, membrana netedă și translucidă, care acoperă albul ochiului și partea inferioară a pleoapelor. Conjunctivita nu apare deoarece ”te-a tras curentul la ochi”, așa cum este cunoscut în cultura populară. Ea este cauzată de alergii, de infecții bacteriene sau virale. Boala poate avea manifestări discrete, cum ar fi inflamații ușoare, însă în unele cazuri apar diverse complicații.  

Principalele simptome ale conjunctivitei sunt roșeața ochiului, mâncărimea, senzația de corp străin în ochi, usturimea și arsura. Afecțiunea poate fi prezentă atât la copii (inclusiv la nou-născuți și bebeluși), cât și la adulți. Există mai multe tipuri de conjunctivită, și anume: bacteriană, virală sau neonatală.

Conjunctivita bacteriană este provocată de o bacterie stafilococică sau streptococică care se află în piele sau aparatul respirator. Insectele, atingerea ochiului cu mâna murdară, folosirea produselor cosmetice sunt doar câteva dintre cauzele conjuctivitei bacteriene.

Conjunctivita virală este cauzată de virusuri. Așa-zisul ”curent la ochi la copii” este de fapt conjuctivita luată de la o persoană contagioasă. De exemplu, dacă un copil sau adult este expus la strănutul sau tusea unei persoane cu infecție respiratorie, se poate pricopsi cu conjuctivită.

Conjunctivita neonatală este cauza adevărată a ”curentului la ochi la bebeluși”. Această afecțiune este de fapt o formă severă de conjunctivită bacteriană și apare la nou-născuții care au fost expuși la chlamydia sau gonoree în timpul nașterii pe cale naturală. Conjunctivita neonatală necesită tratament de urgență, deoarece altfel poate determina afectarea permanentă a ochiului bebelușului.

Care sunt cele mai bune remedii pentru curent la ochi pentru copii?

Medicul va alege tratamentul adecvat în funcție de tipul bolii care a cauzat problemele oculare. În cazul afecțiunilor bacteriene, se va administra antibiotic, iar la formele virale, tratamentul este simptomatic. Pentru conjunctivitele alergice, de obicei este necesară administrarea medicamentelor antihistaminice sau corticosteroizi, însă trebuie depistat alergenul care provoacă afecțiunea.

Copil la oftalmolog pentru consult la ochi

Este esențial să urmezi indicațiile medicului oftalmolog și să te asiguri că cel mic păstrează o igienă locală corectă. Pentru acest lucru, copilul trebuie:

  • Să nu-și atingă sau să-și frece ochii cu mâinile
  • Să se spele bine pe mâini
  • Să aibă propriul său prosop de față
  • Să nu poarte lentile de contact pe perioada în care afecțiunea este încă prezentă
  • Să nu folosească pansamente deoarece microbii se pot înmulți la cald și întuneric
  • Să nu folosească unguente fără prescripție medicală deoarece acestea pot înfunda căile de drenaj
  • Să se spele pe ochi cu apă și săpun. Operațiunea trebuie să aibă loc cu ochii închiși, atât dimineața, cât și seara sau de câte ori este necesar daă se adună secreții.

Care este cel mai bun tratament pentru curent la ochi la adulți?

Tratamentul pentru curent la ochi este de fapt cel pentru conjunctivită. În funcție de tipul afecțiunii depistate, medicul va stabili care este cel mai bun remediu. De exemplu, majoritatea cazurilor de conjunctivită virală nu necesită tratament, infecția dispărând de la sine după aproximativ 2-3 săptămâni. Pentru cazurile mai grave, medicul va prescrie medicamente antivirale.

Femeie care își pune picături în ochi

Conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotic, de obicei administrat local sub formă de picături oftalmice. Antibioticele scurtează durata infecției, reduce complicațiile și împiedică răspândirea la alte persoane. Totuși, în unele cazuri de conjunctivită bacteriană ușoară, nu se aplică niciun fel de tratament deoarece așa-zisul ”curent la ochi” poate dispărea de la sine.

Conjunctivita alergică se îmbunătățește eliminând alergenul care o cauzează. Uneori se folosesc medicamente pentru alergii sau picături oftalmice pentru ameliorarea afecțiunii.

Tratament pentru ochii roșii

Tratamentul diferă în funcție de cauzele care provoacă apariția ochilor roșii. Este nevoie de un consult oftalmologic pentru a identifica problema și pentru a stabili cel mai bun remediu. Până la programarea la medic, iată care sunt cele mai eficiente remedii naturiste pentru curent la ochi, pe termen scurt:

Compresă caldă. Înmoaie un prosop în apă caldă și pune-l pe ochi timp de aproximativ 10 minute. Căldura poate crește fluxul de sânge în zonă și, de asemenea, producția de ulei pe pleoape, ceea ce creează mai multă lubrifiere.

Compresă rece. Dacă compresa caldă nu funcționează, poți încerca cu una rece. Aceasta poate ameliora inflamațiile și reduce mâncărimea provocată de iritații.

Lacrimi artificiale. Acestea au rolul de a lubrifia ochii și de a-i menține curați.

Dacă ai ochii roșii și iritați în mod regulat, poate fi necesară schimbarea stilului de viață. Acest lucru presupune:

Schimbarea lentilelor de contact. Substanțele din interiorul anumitor lentile sau din soluția pentru lentilele de contact pot crește probabilitatea de infecție sau iritare. De aceea, este bine ca, pentru o perioadă, să porți ochelari.

Modificări de dietă. Dacă nu ești suficient de hidratat, acest lucru poate influența circulația sângelui și poate cauza înroșirea ochilor. De aceea, este esențial să bei cât mai multă apă zilnic. De asemenea, consumul excesiv de alimente procesate sau produse lactate poate provoca inflamații, așadar este necesară reducerea cantității de astfel de produse. Acizii grași omega-3 pot reduce inflamația, prin urmare medicii îți recomandă să consumi cât mai multe produse care conțin aceste substanțe. Dacă este necesar, poți suplimenta aportul prin administrarea de suplimente alimentare.

Redu expunerea la mediul înconjurător dăunător. Elimină alergenii care-ți provoacă iritația, evită fumul, aerul uscat, umiditatea și vântul, deoarece aceștia pot fi factori de risc pentru apariția ochilor înroșiți.

Tratament pentru curent la ochi la copii

Pe lângă compresele calde și reci, mai există și alte tratamente pentru ”curent la ochi la copii”. Acestea pot include:

Apă de mare. Serul reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru ”curentul la ochi”. Este similar cu lacrima, iar acesta este modul în care ochiul se curăță în mod natural. În plus, sarea are și proprietăți antimicrobiene, ceea ce face ca apa de mare să fie extrem de eficientă pentru tratarea ochilor roșii.

Spălarea frecventă a prosopului și feței de pernă. Dacă roșeața ochilor este cauzată de conjunctivită, intrarea în contact cu articolele infectate poate determina răspândirea infecției și la celălalt ochi sau infectarea unui alt membru al familiei. Pentru a ucide bacteriile rămase, trebuie să folosești apă fierbinte și detergent.

Mierea și laptele matern: remedii naturiste pentru curent la ochi?

Mierea are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Datorită acestor calități, mierea este considerată ca fiind un remediu naturist eficient pentru ”curentul la ochi”. Anumite studii au arătat că soluțiile pe bază de miere pot ameliora anumite boli oculare care cauzează simptomul de ochi uscat. Totuși, mierea poate cauza și infecții, de aceea este bine să vorbești cu un medic oftalmolog înainte de a folosi soluții pe bază de miere. De asemenea, este extrem de important să NU îți pui niciodată miere nediluată direct în ochi!

Linguriță de lemn din care curge miere

Unele mămici folosesc laptele matern pentru a trata ”curentul la ochi” la bebeluși. Cu toate acestea, nu există suficiente studii științifice care să confirme acest lucru.

Ceai pentru curent la ochi

Pliculețele de ceai răcite puse pe ochii închiși reprezintă o modalitate de calmare și relaxare a ochilor. În plus, unele tipuri de ceai au proprietăți antiinflamatoare și calmante, de aceea sunt uneori folosite pentru reducerea inflamațiilor de la ochi. Ceaiul verde, mușețelul, gălbenele, fenicul, gențiană, albăstrele sau ceaiul negru sunt printre cele mai utilizate tipuri de ceai pentru ”curent la ochi”.

După ce ai preparat ceaiul conform instrucțiunilor de pe ambalaj, aplică pliculețele răcite pe ochi și lasă-le să acționeaze timp de câteva minute.  

În concluzie, în spatele expresiei ”te-a tras curentul la ochi” stau afecțiuni oculare care trebuie investigate de medicul oftalmolog. Programează-te la consult pentru a determina cauza iritațiilor ochilor și urmează cu strictețe sfaturile medicale. Consultă-te cu medicul și în privința remediilor naturiste pentru ”curentul la ochi”!

Citește și: Afecţiuni oftalmologice provocate de diabet pe care trebuie să le ştii

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Articolul urmator
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!
Incepe quiz
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.