Demența mixtă: cauze, simptome, tratament

Demența mixtă: cauze, simptome, tratament

Paula Rotaru

Demența mixtă este o afecțiune destul de frecventă, care constă în apariția unor simptome specifice mai multor tipuri de demență. De exemplu, o persoană poate suferi în același timp de boala Alzheimer și de demență vasculară – această combinație de afecțiuni purtând denumirea de demență mixtă sau multifactorială.

Potrivit Jersey Alzheimer Association, peste 45% dintre persoanele cu demență suferă, de fapt, de demență mixtă, fără să știe acest lucru.

demența mixtă- femeie în vârstă

În urma autopsiilor realizate pe un grup pe subiecți care suferiseră de boala Alzheimer, cercetătorii au descoperit că aproape jumătate dintre aceștia prezentau și semne ale altor forme de demență, cum ar fi demența vasculară (cheaguri de sânge la nivelul creierului) sau demența cu corpi Lewy – al doilea cel mai des întâlnit tip de demență progresivă după boala Alzheimer.

În cazul persoanelor care suferă de demență mixtă, este foarte importantă diagnosticarea corectă, deoarece astfel pot fi recomandate tratamente țintite pentru ameliorarea simptomelor ambelor afecțiuni și încetinirea în evoluție a acestor boli.

Pierderile de memorie, confuzia, problemele de comunicare și schimbările bruște de dispoziție se numără printre simptomele demenței mixte. Vârsta înaintatată este principalul factor de risc în apariția demenței mixte, însă există câteva metode prin care riscul de instalare a acestei afecțiuni neurodegenerative poate fi redus.

Află mai jos care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament ale demenței mixte!

Demența mixtă: cauze și factori de risc

Din păcate, demența mixtă este adesea diagnosticată abia după decesul bolnavului, ca urmare a indiciilor descoperite în urma autopsiei. Din acest motiv, este greu de stabilit care sunt cauzele precise ale acestei afecțiuni. Un lucru este însă sigur: vârsta înaintată este un factor de risc major în apariția demenței, fie că este vorba despre boala Alzheimer, demența vasculară, demența cu corpi Lewy sau o combinație între acestea.             

demența mixtă-bărbat în vârstă cu baston                                                                 

Studiile arată că persoanele care au mai multe forme de demență au un risc mai crescut de a experimenta simptome neplăcute sau chiar de a muri. De asemenea, s-a constatat că demența mixtă este prezentă la majoritatea persoanelor trecute de vârsta de 80 de ani.                                                                           

Prin urmare, demența mixtă este o consecință atât a bolii Alzheimer, cât și altor boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular, hemoragia subarahnoidă, embolia cerebrală sau tromboza cerebrală.       

Desigur, aceste afecțiuni sunt, la rândul lor, cauzate de:                                         

  • fumat                               
  • sedentarism                                 
  • alimentație bogate în grăsimi                                                 
  • lipsa unui tratament adecvat                                           

Simptome ale demenței mixte

Simptomele demenței mixte pot varia, în funcție de modificările de la nivelul creierului și de zona afectată. Se întâmplă adesea ca manifestările demenței mixte să fie similare sau chiar identice cu cele ale bolii Alzheimer sau alte altor forme de demență. Alteori, bolnavul prezintă simptome care pot sugera prezența mai multor forme de demență, mai ales când manifestările se înrăutățesc rapid.

demența mixtă-bărbat în vârstă cu pierderi de memorie

Principalele simptome ale demenței mixte sunt:

  • Pierderea memoriei                        
  • Dezorientarea                                   
  • Stări de agitație și comportament agresiv (fizic și verbal)                     
  • Tulburările de vedere                              
  • Schimbările bruște de dispoziție, stări depresive               
  • Tulburările de limbaj                         
  • Dificultățile de înțelegere                 
  • Amețeala și dificultățile la mers       
  • Irascibilitatea                                
  • Dificultățile de concentrare             
  • Schimbările de personalitate 
  • Insomnii, somn agitat         

Cum se stabilește diagnosticul de demență mixtă

La ora actuală, un diagnostic cert de demență mixtă poate fi stabilit, din păcate, abia după decesul bolnavului, în urma autopsiei. Acumularea de proteine tau și vasele de sânge blocate de la nivelul creierului sunt detalii care pot fi observate doar în urma autopsiei și numai așa se poate ajunge la concluzia că persoana respectivă suferea de demență mixtă.                                              

Din fericire, noile tehnici imagistice și cercetarea continuă privind demența mixtă vor duce în scurt timp la depistarea în timpul vieții a acestei afecțiuni, astfel încât opțiunile de tratament să fie instituite cât mai devreme posibil și cu rezultate promițătoare.

demența mixtă-tehnici de imagistică cerebrală                                                      

Sunt însă și situații când medicii neurologi stabilesc diagnosticul de demență mixtă în timpul vieții pacientului, când acesta prezintă simptome specifice bolii Alzheimer, dar a suferit și un accident vascular, de exemplu, care este o consecință a demenței vasculare.                                                       

Cum poate fi tratată sau prevenită demența mixtă

În prezent, nu există un tratament curativ pentru demența mixtă aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite. În lipsa unui protocol clar, medicii recomandă adesea tratament doar pentru tipul de demență diagnosticată – de cele mai multe ori pentru boala Azheimer, cea mai frecventă formă de demență –, chiar dacă pacienții respectivi suferă de demență mixtă.

Înelegerea conceptului de demență mixtă, recunoașterea simptomelor bolilor cerebrovasculare în paralel cu cele ale demenței, investigațiile imagistice performante și evitarea factorilor de risc asociați cu apariția afecțiunilor neurodegenerative sunt principalele „arme” care pot lupta cu această maladie.

De asemenea, stilul de viață sănătos, care include alimentația echilibrată, mișcarea și evitarea fumatului, este esențial pentru a preveni sau încetini evoluția demenței mixte.

demența mixtă-persoane vârstnice care fac sport

Pentru a reduce riscul de demență mixtă și alte boli asociate acestei maladii, sunt indicate următoarele:

  • verificarea periodică a tensiunii arteriale – dacă nu este normală, ia măsuri: schimbă-ți regimul alimentar și mergi la medic pentru un tratament adecvat;
  • ține sub control glicemia – nivelul crescut al zahărului din sânge este un factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare;
  • fii cu ochii pe valorile colesterolului – dacă sunt prea crescute, modifică-ți dieta și urmează întocmai tratamentul recomandat de medic;
  • renunță la fumat;
  • adoptă un regim bogat în fructe, legume proaspete și fibre și cât mai sărac în sare și grăsimi saturate;

demența mixtă-persoane vârstnice care mănâncă sănătos

  • slăbește – studiile arată că indicele de masă corporală ridicat poate crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare;
  • limitează consumul de alcool;
  • nu lua suplimente cu vitamine și minerale decât la recomandarea medicului.

Demența mixtă este o boală des întâlnită la bătrânețe, însă micile schimbări în stilul de viață, controalele periodice la medic și respectarea tratamentului recomandat de acesta pot reduce semnificativ riscul de a te îmbolnăvi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.