Ce să faci și ce să nu faci când vrei să scapi rapid de coșuri sau de acnee

Ce să faci și ce să nu faci când vrei să scapi rapid de coșuri sau de acnee

Alida Enache

Acneea tinde să apară în cele mai nepotrivite momente (de parcă și-ar dori cineva vreodată să se confrunte cu așa ceva)! Și nu, nu e cazul să te apuci să cauți alte remedii minune pe internet, căci găsești chiar aici soluții eficiente pentru tine.

Ce faci atunci când te trezești, pur și simplu, cu un coș "simpatic" sau cu o "minunată" erupție pe față? Probabil că vei începe să cauți soluții rapide pe internet, dar nu e cazul să mai faci asta! Am adunat pentru tine 16 sfaturi utile din partea unor dermatologi celebrii și experți în tratamente faciale, care te vor ajuta să izbândești în crâncena ta luptă cu acneea. Descoperă-le pe toate în articol!

Lucruri pe care să le faci și să nu le faci în lupta împotriva acneei

1. Pune gheață pe coș

Atunci când ai de aface cu un coș încăpățânat, roșu și inflamat, ideal ar fi să te îndrepți direct către congelator. Înfășoară un cub de gheață într-o cârpă curată, subțire și așează-l pe locul cu pricina. Stai așa câte 3-4 minute și repetă procesul pe tot pacursul zilei.

"Aplicarea gheții direct pe coș va ajuta la diminuarea inflamației, reducând dimensiunea și vizibilitatea petei", spune celebrul expert în tratamente faciale, Candace Marino.

2. Nu-ți stoarce coșurile

Cu siguranță că ai mai auzit asta până acum! Conform lui Josh Zeichner, director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, storsul coșurilor face mai mult rău decât bine. Acest obicei provoacă traume la nivelul pielii, care, la rândul lor, duc la "inflamație, infecție și cicatrici". Asta înseamnă că te vei alege cu o pată urâtă, căreia îi va lua de două ori mai mult timp să dispară. Chiar vrei asta?

Dacă vrei să scapi de acest obicei, ideal ar fi să aplici un plasture pentru acnee pe locul respectiv. În felul acesta, vei simți că te ocupi, cu adevărat, de problemă, dar fără să înrăutățești situația. Mai mult de atât, poți folosi un astfel de plasture atât în timpul zilei, cât și pe parcursul nopții. Aplică-ți unul seara, înainte de culcare, iar dimineața te vei trezi cu un rezultat surprinzător.

Dacă, totuși, ajungi în punctul în care trebuie neapărat să storci acel coș, asigură-te că urmezi instrucțiunile specialiștilor și că o faci în condiții de igienă.

Atunci când te confrunți cu un coș cu cap alb, este absolut necesar să folosești o batistă curată, îmbibată în apă caldă (nu fierbinte!) pentru a curăța puroiul.

 Imagine cu o fată care își stoarce coșurile de pe față

3. Folosește un produs de curățare care luptă împotriva acneei

Dacă te confrunți cu acneea, trebuie să folosești produse de curățare care, în mod evident, luptă împotriva acestei afecțiuni. Ei bine, acidul salicilic este eroul tău în acest caz.

"Este un acid beta-hidroxi care îndepărtează excesul de ulei și celulele moarte de la suprafața pielii pentru a menține porii curați", explică Dr. Zeichner, adăugând faptul că acidul salicilic ajută la combaterea erupțiilor.

Vezi și care este procesul de îngrijire corectă a tenului acneic: 5 sfaturi utile

4. Folosește un tratament cu efect local

Din aceleași motive enumerate mai sus, tratamentele cu efecte locale, care conțin acid salicilic sunt ideale pentru a trata zona inflamată și fără a irita restul pielii.

5. Nu usca excesiv zona afectată

Ai mare grijă cu exfoliantele chimice, căci folosite în exces vor face mai mult rău decât bine!

"Oamenii cred că dacă puțin acid salicilic sau glicolic este bun, mai mult va face mai bine.", spune Neal Schultz, medic dermatolog din NYC.

"Se ajunge la punctul în care ingredientul activ irită pielea, făcând-o solzoasă, descuamată și roșie.", a mai adăugat el.

Pentru a preveni iritarea, ideal ar fi să încerci un produs cu o concentrație mai mică a ingredientului activ. Cantitatea ideală de peroxid de benzoil este în jur de 2,5%

5. Renunță la soluția tonică

Atunci când te confrunți cu o formă severă de acnee, orice souluție astrigentă poate "perturba bariera pielii și provoca inflamații și iritații", spune Dr. Zeichner. Dacă, totuși, tenul tău este foarte gras și îți dorești să folosești, în continuare, un tonic, asigură-te că "sari" peste zonele inflamate în procesul tău.

6. Folosește produse de machiaj cu acid salicilic.

Ne-am convins deja că acidul salicilic face minuni, așa că de ce să nu folosim și produse de machiaj care conțin această substanță? Nu uita că machiajele sunt iritante și că, în fond, nu fac decât să sufoce inflamațiile de pe față. Tocmai de aceea, te va ajuta să folosești produse pe baza de acid salicilic, produse care luptă împotriva acneei.

"Dacă ai erupții, este posibil să dorești să le acoperi cu machiaj, dar problema este că unele farduri în sine pot bloca porii și pot înrăutăți situația. Un primer care previne acneea este un pas important dacă aveți erupții", explică Dr. Zeichner.

7. Schimbă-ți fața de pernă

Orice obiect sau suprafață care ia contact cu fața ta trebuie să fie...curat! Petreci destul de multe ore pe fața ta de pernă, noaptea, ceea ce înseamnă că ar trebui să te asiguri că zona respectivă este, cu adevărat, imaculată. Pe material, se strâng cu ușurință bacterii și ulei, care în contact cu pielea nu vor face decât să îți accentueze acneea.

Schimbă-ți fața de pernă cât de des poți și, dacă vrei, încearcă-le pe cele din mătase. Unele persoane consideră că acest fapt ar putea avea un efect benefic asupra iritațiilor de pe piele.

8. Optează pentru o cremă hidratantă pe bază de gel sau ușoară

Dacă ai pielea grasă și predispusă la acnee, vrei nu vrei, tot trebuie să folosești o cremă hidratantă. Deși ai putea crede că tenul tău nu se va usca mulțumită excesului de sebum de care dispui, adevărul este că lucrurile nu stau chiar așa. Uleiozitatea și hidratarea pielii sunt două probleme total diferite.

"Acestea fiind spuse, dacă ai ten gras sau predispus la acnee, recomand creme hidratante ușoare care nu vor îngreuna pielea", spune Dr. Zeichner

9. Nu purta machiaje cu ingrediente care blochează porii

Eixstă numeroase produse care pot agrava acneea, știm cu toții, dar iată care sunt acelea de care ar trebui să te ferești neapărat!

"Persoanele care suferă de acnee ar trebui să evite machiajul care conține ulei mineral sau lanolină. Aceste ingrediente sunt comedogenice, ceea ce înseamnă că au o probabilitate mare de a astupa porii și de a declanșa acneea.", spune Dr. Nazarian.

Nu uita să verifici etichetele produselor tale pentru a te asigura că nu conțin astfel de produse!

10. Folosește produsele de îngrijire în ordinea corespunzătoare

Cu siguranță că tot ce vrei să faci, atunci când te confrunți cu un coș încăpățânat, este să-l acoperi. Totuși, există un anumit proces pe care ar trebui să îl urmezi înainte de a face asta.

"Pe fața curată, aplică un strat subțire de cremă hidratantă fără ulei și apoi o cantitate mică de medicament pentru acnee pe întreaga față", spune Dr. Nazarian, menționând și că gelurile cu adapalen au rolul de preveni înfundarea porilor.

 Imagine cu o fată care folosește tratament anti-acnee

11. Nu crede toate trucurile pe care le găsești pe internet

Internetul abundă în rețete minune care vindecă acneea și pe care ți le poți pregăti chiar tu, la tine acasă. Adevărul este că multe dintre acestea nu funcționează, ci chiar înrăutățesc situația. Nu, nici măcar pasta de dinți aplicată pe coș nu mai face minuni ca în alte vremuri. Potrivit Dr. Zeichner, triclosanul, ingredientul din pasta de dinți care are proprietăți antimicrobiene, este rar folosit în zilele noastre.

12. Încearcă suplimentele cu zinc

Zincul are rezultate promițătoare în ceea ce privește tratarea acneei. Suplimentele cu zinc, simple sau în combinație cu vitamine, ar putea avea un efect pozitiv asupra stării pielii tale.

Totuși, Dr. Ciraldo este sceptică cu privire la alte suplimente promovate, care pretind că vindecă erupțiile cutanate.

"Nu am găsit prea multe dovezi că uleiul de pește va ajuta acneea", spune ea.

13. Nu limita tratamentul acneei doar la produsele de îngrijire a pielii

Pentru a-ți trata acneea, trebuie să descoperi înainte de toate care este cauza sa. Nu ajunge doar să folosești produse speciale care luptă împotriva ei.

"Uneori, acneea este cauzată sau agravată de anumite produse pentru păr pe care le folosești. Șampoanele pe bază de sulfați sau puternic parfumate pot favoriza acneea. Pentru a verifica dacă acest lucru se aplică în cazul tău, privește distribuția erupțiilor tale. Dacă observați că acestea tind să apară pe părțile laterale ale feței, schimbă-ți șamponul și balsamul.", mai recomandă Dr. Ciraldo.

"De asemenea, dacă observi că ții telefonul mobil în dreptul feței și acneea se concentrează în acele zone, începe să folosești difuzorul telefonului sau căști", mai adaugă ea.

 Imagine cu fața unei tinere înainte și după tratamentul acneei

14. Ia în considerare faptul că va trebui să urmezi un tratament pe termen lung pentru prevenire

"Acneea are o componentă genetică, copiii imitând ceea ce au avut părinții lor, așa că nu o putem controla complet", spune medicul dermatolog Morgan Rabach, cofondator al LM Medical NYC.

Deși nu poți controla pe deplin acneea, poți face anumite lucruri pentru a te asigura că urmările sale nu sunt drastice.

"Utilizarea continuă a retinolilor este esențială. Retinolul face ca celulele pielii să se regenerze într-un ritm mai rapid, făcându-le pe cele moarte de pe stratul exterior să se desprindă. De asemenea, scade cantitatea de sebum pe care o produci, ceea ce, la rândul său, diminuează porii înfundați.", mai spune ea.

Dacă nu ai mai utilizat retinol până acum, cel mai bine ar fi să începi cu o cantitate mică, pe care să o introduci treptat în rutina ta. În felul acesta, vei evita posibilele efecte secundare.

15. Nu te stresa

Ușor de zis, greu de făcut, nu-i așa? Ei bine, starea noastră psiho-emoțioanală are un efect puternic asupra felului în care arată pielea.

"Corpurile și mințile noastre sunt direct legate, iar stresul sau lipsa somnului pot crea probleme de sănătate și pot exacerba, de asemenea, problemele de piele, cum ar fi acneea", spune Smita Ramanadham, chirurg plastician certificat.

"Stresul și lipsa somnului induc hormonul cortizol, care declanșează pielea noastră să producă mai mult sebum sau ulei.", a mai spus ea.
Creșterea nivelului de sebum din piele va înfunda porii și, bineînțeles, va duce la apariția altor erupții.

"Este atât de important să vă rezervați zilnic timp pentru autoîngrijire, chiar dacă este vorba doar de câteva minute. Poate fi vorba despre exerciții fizice, citirea unei cărți, meditație, orice funcționează pentru tine pentru a te destresa și relaxa.", a mai adăugat ea.

Vezi și: Patru cele mai bune tehnici pentru a scăpa de gândurile negative

16. Mergi la un dermatolog

Nu uita că nu e cazul să treci de unul singur/de una singură prin complicata luptă cu acneea! Un dermatolog are, până la urmă, toate răspunsurile de care ai nevoie și te va putea ajuta cu o schemă de tratament, în funcție de problemele tale.

Surse foto: iStock

Surse articol: Glamour, Saguaroderm, Healthline

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.