Patru cele mai bune tehnici pentru a scăpa de gândurile negative

Patru cele mai bune tehnici pentru a scăpa de gândurile negative

Ramona Jurubita

Toate acțiunile noastre depind enorm de felul în care gândim. Nu facem nici măcar un gest fără să-l proiectăm înainte în minte, chiar dacă nu conștientizăm asta. Totul se întâmplă extrem de rapid, tocmai pentru că legătura dintre creier și restul corpului este extrem de strânsă.

Nu trebuie să uiți niciodată că totul depinde exclusiv de mintea ta. Gândurile negative au putere asupra ta doar dacă reacționezi la ele, dacă le dai voie să te conducă.

Ele te fac să atragi evenimentele negative în viața ta. Și cu cât aceste gânduri sunt mai puternice, cu atât evenimentele sunt mai distructive. Nu este vorba despre celebra forță a atracției sau despre materializarea gândurilor; este vorba despre felul în care lucrează corpul uman ca întreg. Cu alte cuvinte, gândindu-te că ești un om lipsit de valoare, în subconștient vei face orice pentru a găsi dovada acestui gând în viața reală.

Persoană care se diferențiază de mulțime prin intermediul unei umbrele colorate. Imagine care ilustrează optimismul într-o mare de pesimism.

Toate gândurile negative ne provoacă un aflux de emoții puternice (deși negative) care ne dau o satisfacție specifică. Și cu cât viețile noastre sunt mai sărace în evenimente și emoții, cu atât mai multe drame se petrec în capul nostru. Nevoia omului de a avea emoții puternice, folosind ca exemplu dragostea neîmpărtășită, este descrisă aici.

Dacă vrei să îndepărtezi gândurile negative și să te asiguri că nu „atragi” evenimente dureroase în viața ta, poți folosi cele patru tehnici psihologice eficiente pe care le vei descoperi în rândurile de mai jos:

Tehnica 1 – „Tăierea”

Imediat ce simți prezența unui gând negativ în mintea ta, ia-l și... taie-l. La propriu. Imaginează-ți că iei o foarfecă sau un cuțit și îl tai din fluxul gândirii, ca pe o bucată de hârtie. Nu este nevoie să analizezi acea idee și nici să te aperi împotriva ei. Trebuie, pur și simplu, să o elimini și să pui altceva mai frumos în loc. Există însă un detaliu important de care să ții cont. Va trebui să faci asta imediat, chiar în momentul în care simțiți că acel gând se formează în capul tău.

Tehnica 2 – „Eticheta”

Iată cum trebuie să procedezi: în loc să vrei să scapi de negativitate sau să o tai de la rădăcină, te poți detașa de ea. Este posibil și o privești din exterior, ca și cum ar fi un magnet lipit de frigider pe care îl privești și îl evaluezi așa cum publicul evaluează spectacolul. Trebuie să te afli strict în poziția a 3-a (persoana a III-a, poziția de observator), fără a te lăsa copleșit/ă în acest proces. Nu știi cum să faci asta? E destul de simplu! Trebuie doar să îți imaginezi că acest gând negativ a apărut în mintea altcuiva și că tu doar îl analizezi. Pune-ți următoarele întrebări ca să înțelegi mai bine ce ai de făcut în continuare:

  • Ce cred eu despre asta?
  • Cum mă simt?
  • Ce l-aș sfătui pe omul care are acest gând?

Astfel vei reuși să observi și să evaluezi, fără să te implici prea mult din punct de vedere emoțional.

Tehnica 3 – „Exagerarea”

Un alt mod interesant de a face față gândurilor negative este să le exagerezi până la absurd. Scopul este de a confunda importanța gândului, de a-l face amuzant, de a te juca puțin cu el. Va trebui să râzi de temerile tale. Iată cum se face:

Imaginația este totul în acest joc. Presupune că ești un agent de vânzări care nu poate merge la un potențial client de teama respingerii. În acest caz, trebuie să-ți spui: „Bine, nu pot să vând nimic. Pentru că mi-e frică. De ce, mai exact? Ei bine, dacă mă duc la această persoană, iar ea deschide ușa și... mă lovește? Și apoi o grămadă de oameni vor veni în fugă cu apă și vor începe să o toarne pe mine, râzând toți de mine. Și atunci voi fi rănit/ă, rușinat/ă, ud/ă și bătut/ă... Apoi vor pune câinii ciobănești pe mine... Așa că voi fi ud/ă, vânăt/ă, bătut/ă și nevoit/ă să mă întorc așa la birou. Și acolo ce se va întâmpla? Toți angajații vor râde de mine și mă vor privi disprețuitor.”

Așa este, e o absurditate pură, toți suntem de acord. Dar absurditatea poate înlătura puterea gândului negativ. Încearcă acest exercițiu!

Tehnica 4 – „Confruntarea”

O altă variantă prin care poți încerca să elimini un gând negativ din capul tău este să-l contrazici. Dar nu prin cuvinte, ci prin imagini. Să schimbăm puțin datele problemei de mai sus! De îndată ce îți vine în minte gândul „nu voi putea vinde”, trebuie să pui în locul său un gând complet contradictoriu și imaginile care îl însoțesc. Imaginează-ți că reușești să faci vânzarea cu ușurință.

Dacă îți apare în cap gândul „nu am cum să fac banii la care visez”, ar trebui să reacționezi imediat, să cauți opusul și să rostești „cu siguranță voi avea un succes financiar uriaș”. Când apare gândul „nu sunt bun/ă de nimic, nu sunt în stare de nimic”, repetă cuvintele următoare: „pot face orice, sunt o persoană extraordinară, am o mulțime de talente”.

Aceasta chiar este o tehnică eficientă, fiindcă ar fi imposibil să te gândești la lucruri negative și pozitive în același timp. Mintea umană poate să se gândească la un singur lucru odată. Deci, dacă arunci un gând negativ și pui unul pozitiv în loc, faci gândul negativ să nu mai fie valabil.

Nu-i așa că toate aceste metode sunt simple? Depinde de tine pe care o alegi, în funcție de rezultatele pe care le obții după ce le testezi pe toate. Vei vedea că una ți se potrivește mai bine sau, altfel spus, funcționează mai ușor în cazul tău. Accepți provocarea? Încerci să scapi de negativitate și să te bucuri de culorile vieții? 🌈

Acest articol este o adaptare a celui de pe Alunika.

Citește și: Cum sa gandim pozitiv

Surse foto: iStock

Surse articol: AlunikaCluberTreningclub

Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (566 vizite)