Cum să tratezi fiecare tip de cicatrice

Cum să tratezi fiecare tip de cicatrice
Sorina Corneanu
Marţi, 19.06.2018

Cuprins

O cicatrice nu este un capăt de lume, mai ales dacă este mică sau localizată într-o zonă a corpului mai ascună. Dar când ai de-a face cu o cicatrice inestetică, e firesc să cauți cel mai bun tratament și să rezolvi problema. Adevărul despre cicatrice este că nu vor dispărea total niciodată, însă pot fi reduse vizibil, se pot micșora și pot deveni aproape insesizabile.

Tipuri de cicatrici și metode de tratament 

Cicatrice cheloide

Cicatricele cheloide sunt rezultatul unui proces de vindecare lent. Astfel de cicatrice se extind profund în piele și fac vindecarea rănii foarte dificilă. Pentru că pot afecta activitățile zilnice, tratamentul pentru cicatrice cheloide necesită intervenție chirurgicală sau injecții cu steroizi pentru a aplatiza cicatricea. În cazul în care cicatricele sunt mici, acestea pot fi tratate prin criogenare. 

cicatrice cheloida

Cicatrice de contracție

Dacă pielea a fost arsă, este foarte posibil să rămâi cu o cicatrice de contracție. Aceasta strânge pielea și afectează mișcarea și flexiunea, putând „săpa” adânc în piele și cauzând lezarea mușchilor și a nervilor. Tratamentul acestora depinde de severitatea lor, iar vindecarea depinde de profunzimea cicatricelor.

Cicatrice hipertrofice

Cicatricele hipertrofice sunt ridicate, sub forma unor excrescențe roșii, similare cu cicatricele cheloide. Din fericire, deși sunt frecvente, acestea se vindecă relativ ușor. Tratamentele includ injecții cu steroizi, pentru a reduce inflamația, sau foițe de silicon.

Cicatrice provocate de acnee

Persoanele care au suferit de acnee severă știu cât de grea e lupta cu cicatricele. Există multe tipuri de probleme provocate de acnee, de la urme adânci pe piele până la cicatrice. Opțiunile de tratament depind de tipurile de cicatrice pe care le ai și de profunzimea acestora. Consultă mai mulți medici dermatologi și găsește varianta cea mai potrivită problemei tale. Cicatricele acneice pot fi vindecate!

cicatrici acneice

Cicatricele provocate de răni sau tăieturi 

Cremele, unguentele speciale sau gelurile sunt excelente în tratarea cicatricelor cauzate de răni sau tăieturi superficiale. În funcție de gravitatea cicatricei, poți discuta cu un chirurg plastician. Există numeroase variante de refacere a pielii, ca și cum niciodată nu ar fi fost afectată! Dacă nu e cazul, atunci problema se rezolvă mult mai ușor, cremele sau tratamentele cu steroizi fiind suficiente.  

Cicatricele profunde și inestetice

Mai ales dacă te deranjează din punct de vedere estetic, aceste soluții pentru cicatricele profunde ar putea fi salvatoare! Grefele de piele, excizia, dermabraziunea și chirurgia cu laser sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le ai la îndemână. Discută cu medicul și decideți împreună care ți se potrivește. Ține cont însă că multe cicatrice se estompează și devin mai puțin vizibile în timp, fără a necesita tratament.

cicatrici inestetice

Factori care predispun la apariția cicatricelor

Există anumite persoane care sunt mai predispuse din punct de vedere genetic la cicatrizare, în special la cicatricile de tip cheloid. Se poate întâmpla după o traumă a pielii, chiar și una superficială, cum ar fi un coș. Dacă observi excrescențe ciudate ale pielii, fie și după o rănire superficială, discută cu medicul, pentru că e posibil să fii una dintre persoanele predispuse genetic la cicatrizare, și găsiți împreună o variantă de tratament satisfăcătoare.

Tratamentele includ foi de silicon sau aplicații locale cu geluri speciale care umplu leziunile pielii. Totodată, dermatologul poate recomanda injecțiile cu cortizon în cicatrice sau terapia laser, care poate oferi rezultate incredibile! 

Vezi cum tratezi natural cicatricile!

Cicatricele nou apărute pot fi unse cu ulei de aloe, vitamina E sau ulei din semințe de trandafir. Prin masare ușoară timp de cinci până la zece minute zilnic, vei putea ajuta la eliminarea excesului de lichid care înconjoară cicatricea.

Orice tip de cicatrice ai avea, important este să exfoliezi în mod constant locul, în așa fel încât să elimini straturile exterioare ale celulelor moarte ale pielii înainte de a aplica tratamentul propriu-zis.

Totuși, există diferite tipuri de cicatrice și fiecare trebuie tratată în mod diferit. Tocmai de aceea, primul pas pe care trebuie să îl faci pentru vindecarea cicatricilor este discuția cu medicul dermatolog sau cu un chirurg estetician. Doar asfel vei putea afla ce tip de cicatrice ai, cât este de profundă și care este tratamentul care va oferi rezultatele cele mai bune!

Vezi si
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Raluca Margean | Marţi, 19.06.2018
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Raluca Margean | Marţi, 19.06.2018

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe