Eozinofile scăzute: cauze, simptome și tratament

Eozinofile scăzute: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

În general, este normal ca la analizele de sânge să se depisteze un număr scăzut de eozinofile. Cu toate acestea, în unele cazuri, eozinofilele scăzute apar ca urmare a unor infecții sau afecțiuni medicale. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații utile despre eozinofile, inclusiv ce rol au acestea în organism și ce înseamnă dacă ai valori foarte scăzute în sânge!

teste de sange

Ce sunt eozinofilele?

Eozinofilele reprezintă un tip de celule albe cu rol esențial în sistemul imunitar al organismului. Ele sunt în general cele mai mari granulocite găsite în sângele normal. Au un diametru de 9-15 microni, iar raportul nuclear citoplasmatic este 1: 3. Eozinofilele sunt produse în măduva osoasă și se găsesc în intestine, plămâni, timus, glande ale sânului și uter. Circulă prin sânge în tot corpul, fiind responsabile cu protecția împotriva paraziților și virusurilor. Eozinofilele rămân în sânge doar pentru perioade scurte de timp (8-12 ore), după care migrează într-un țesut, unde rămân aproximativ 1-2 săptămâni.

Ce rol joacă în organism eozinofilele?

Când un agent dăunător intră în organism, sistemul imunitar trimite eozinofilele în țesutul afectat. Aceste celule secretă mai multe substanțe inflamatorii care ajută la distrugerea invadatorilor. Deși sunt asociate, de obicei, cu eliminarea virusurilor și a altor organisme străine, eozinofilele joacă un rol important și în inflamațiile asociate cu diversele tipuri de alergii. Dacă ai eozinofile scăzute sau crescute, acesta poate fi un semn al unei infecții sau a unor afecțiuni medicale serioase.

Valori normale ale eozinofilelor

Numărul de eozinofile se poate stabili în urma unor analize de sânge, mai exact a unei hemoleucograme complete. Conform site-ului healthline.com, la adulți sunt considerate normale valorile mai mici de 500 de celule eozinofile pe microlitru de sânge, cu variații între 0-6% din numărul total de celule albe din sânge. La copii, nivelurile de eozinofile variază în funcție de vârstă.

Cauzele eozinofilelor scăzute sau eozinopenia

Putem vorbi despre eozinofile scăzute atunci când numpărul acestora este sub 350 per microltru de sânge. De obicei, este normal ca adulții sănătoși să aibă un nivel redus de eozinofile. Totuși, există anumite afecțiuni sau medicamente care pot suprima nivelul eozinofilelor.

Printre cele mai comune cauze care ale eozinofilelor scăzute se numără intoxicația cu alcool sau producția excesivă de cortizol, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul bolii Cushing.

Eozinofilele pot fi, de asemenea, scăzute în sarcină sau dacă utilizezi steroizi. Steroizii furnizează anumite substanțe hormonale care pot afecta numărul celulelor din sânge– situație în care bolile infecțioase, problemele endocrine și slăbirea sistemului imunitar sunt efecte destul de frecvente. 

Un nivel scăzut de eozinofile a fost asociat și cu stresul, deoarece acesta acționează parțial prin eliberarea de corticoizi suprarenali și/sau epinefrină, provocând inflamații.

Eozinopenia se dezvoltă imediat după administrarea de corticotropină, corticosteroizi, epinefrină sau histamină, dar dispare în câteva ore, dacă nu se administrează alte doze din aceste substanțe.

Totodată, un număr foarte redus de eozinofile este de obicei înregistrat în cazul unor afecțiuni medicale, precum:

  • Acromegalie
  • Lupus eritematos sistemic
  • Anemie aplastică

În plus, eozinofilele scăzute pot fi un semn al unei infecții bacteriene severe, precum pneumonia sau meningita. Un studiu recent a arătat că eozinopenia apare frecvent la pacienții cu Covid-19, iar eozinopenia absolută (numărul eozinofilelor este sub 40 mm3) este asociată semnificativ cu rezultate clinice nefavorabile, inclusiv un risc crescut de mortalitate. De obicei, pacienții Covid-19 cu eozinopenie absolută necesită tratament respirator intensiv, iar pronosticul este unul rezervat.  

Ce înseamnă eozinofile crescute?

Îngrijorătoare sunt însă eozinofilele crescute, peste 500 per microlitru de sânge, tulburare cunoscută sub numele de eozinofilie, ale cărei principale cauze pot fi:

  • o infecție cu paraziți;
  • o boală autoimună; 
  • o alergie severă; 
  • astmul; 
  • leucemie și anumite alte tipuri de cancer;
  • colita ulcerativă;
  • boala Crohn;
  • reacții la anumite medicamente.

Vezi cele mai comune simptome ale bolii Crohn:

Eozinofile scăzute la copii

Un nivel redus de eozinofile la copii nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. Eozinofilele pot fi foarte aproape de zero, totuși, în unele cazuri eozinofilele scăzute pot avea aceleași cauze ca și la adulți, și anume:

  • Sindromul Cushing (o afecțiune caracterizată prin producția excesivă de cortizol)
  • Infecții bacteriene severe, precum pneumonie, meningită sau chiar sepsis (infecția sângelui)

Simptomele unui nivel anormal al eozinofilelor

În mod obișnuit, nu există simptome când numărul de eozinofile este scăzut, la copii sau adulți. Când apar modificări și la nivelul altor celule albe, este posibil să existe o infecție, care se poate  manifesta prin:

  • Febră
  • Vărsături
  • Diaree
  • Slăbiciune

În schimb, în cazul în care numărul eozinofilelor crește prea mult, depășind 1.000 de celule per microlitru de sânge, pot apărea:

  • erupții cutanate
  • oboseală
  • respirație dificilă
  • durere toracică.

Numărul crescut de eozinofile poate afecta inima, plămânii, ficatul, pielea și sistemul nervos. De exemplu, inima poate deveni inflamată, ceea ce duce la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și chiar infarct miocardic. Simptomele suplimentare ale numărului crescut de eozinofile depind de organele afectate. Fără tratament, aproximativ 80% dintre persoanele care au eozinofile crescute mor în aproximativ doi ani. Insuficiența cardiacă este principală cauză a decesului.

Vezi 25 de alimente care au grijă de inima ta:

Tratament pentru eozinopenie

Pentru că există mai multe multe cauze ale eozinofilelor scăzute, fiecare afecțiune va necesita un tratament diferit, personalizat. De exemplu, dacă este vorba de o infecție bacteriană, va fi nevoie de antibiotice, iar dacă pacientul suferă de boala Cushing, va fi necesar un anumit tratament medicamentos sau chiar intervenție chirurgicală.

În general, dacă numărul enzofilelor nu scade sub 350, iar situația nu este îngrijorătoare, tratamentul nu este necesar. Cel mai adesea poate fi vorba de anemie, iar o alimentație corectă, bogată în alimente care conțin complexul de vitamine B, te poate ajuta să remediezi situația.

O discuție detaliată cu medicul despre starea ta generală de sănătate poate ajuta la stabilirea un diagnostic sigur și a unei variante de tratament corespunzătoare.

După ce ai aflat ce înseamnă dacă ai eozinofile scăzute, vezi ce indică neutrofilele scăzute!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.